10 Οφέλη για να βελτιώσεις την Συναισθηματική σου Νοημοσύνη

Αλλά είναι αναγκαίο να βελτιώσεις το EQ σου; Γιατί ενώ όλοι λένε ναι, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν βελτιώσει τους δείκτες τους;

10 Οφέλη για να βελτιώσεις την Συναισθηματική σου Νοημοσύνη
10 Οφέλη για να βελτιώσεις την Συναισθηματική σου Νοημοσύνη | emoducation

Η έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης εντοπίστηκε στα τέλη του 20ού αιώνα μέσω της έρευνας που διεξήγαγαν οι Peter Salovey και John Mayer. Ο Daniel Goleman βασίστηκε σε αυτήν την έρευνα και διαδίδει την έννοια του EQ και της εφαρμογής του στις επιχειρήσεις. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κρίσιμη διαφορά στην επιτυχία στη ζωή και στην καριέρα ήταν το EQ ή η συναισθηματική νοημοσύνη. Και αυτό το αναφέρει διαρκώς στα βιβλία του το Goleman. Αλλά είναι αναγκαίο να την βελτιώσεις; Γιατί ενώ όλοι λένε ναι, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν βελτιώσει τους δείκτες τους;

Τι είναι το EQ;

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα αναγνώρισης των συναισθημάτων σου και των συναισθημάτων των άλλων και η διαχείριση αυτών των συναισθημάτων για την επίτευξη και την ευτυχία του ατόμου (εσένα δηλαδή).

Θα μπορούσατε απλά να αναρωτηθείτε, “Σε μια στιγμή υψηλού ή αρνητικού συναισθήματος, ελέγχω τα συναισθήματά μου ή με ελέγχουν;” Η συναισθηματική σας νοημοσύνη επηρεάζει μια μεγάλη ποικιλία παραγόντων που συμβάλλουν στην ατομική και οργανωτική επιτυχία.

Εδώ είναι 10 Οφέλη για να βελτιώσεις την Συναισθηματική σου Νοημοσύνη:

 1. Αυτογνωσία – Τα άτομα με υψηλό EQ κατανοούν τον εαυτό τους πιο βαθιά. Συνειδητοποιούν τι είναι σημαντικό για αυτούς και δεσμεύονται για τη δική τους ανάπτυξη και εξέλιξη. Είναι ανοιχτά σε σχόλια που θα τους βοηθήσουν να βελτιωθούν. Είναι επίσης πιο συνειδητοί και ευαίσθητοι στα συναισθήματα των άλλων.
 2. Επικοινωνία – Άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη αναγνωρίζουν τη σημασία της επικοινωνίας. Είναι σε θέση να παραμείνουν ήρεμοι μπροστά σε έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις άλλων. Ξέρουν πώς να εξουδετερώσουν τις άμυνές τους και να ανακαλύψουν τις πραγματικές αιτίες των θεμάτων που τους απασχολούν. Αυτό τους επιτρέπει να επηρεάζουν τους άλλους, να επιλύουν τα προβλήματα πιο αποτελεσματικά και να διατηρούν την ποιότητα των σχέσεών τους.
 3. Ηγεσία – Οι συναισθηματικά έξυπνοι ηγέτες είναι σε θέση να ελέγχουν τον εαυτό τους, τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις ενέργειές τους με θετικό τρόπο. Ο αυτοέλεγχος τους βοηθά να συμπεριφέρονται με συνέπεια καθώς επηρεάζουν και συνδέονται με αυτούς που διαχειρίζονται. Χτίζουν εμπιστοσύνη και εργάζονται για να διατηρήσουν μια θετική κουλτούρα και συμπεριφορά μεταξύ των μελών της ομάδας τους.
 4. Αλλαγή – Η εφαρμογή καινοτομιών και η προσπάθεια προσαρμογής στις απαραίτητες αλλαγές μπορεί να γίνει πηγή απογοήτευσης, θυμού ή έλλειψης ενσυναίσθησης. Οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά έξυπνοι μπορούν να διαχειριστούν το άγχος και το στρες που συχνά παρουσιάζουν οι προκλήσεις της αλλαγής. Το να μπορείς να διαχειρίζεσαι μια ποικιλία από τεταμένες καταστάσεις βοηθά να ενσταλάξεις την εμπιστοσύνη στους άλλους, ενώ τους βοηθάς να κάνουν πιο εύκολα και με αυτοπεποίθηση πρόοδο σε δύσκολους καιρούς.
 5. Ομαδική εργασία – Η εργασία με άλλους και με διαφορετικές απόψεις, δεν είναι ποτέ εύκολη. Το να μοιράζεστε ιδέες ανοιχτά και ειλικρινά, βοηθά τα μέλη της ομάδας να αυξήσουν το σεβασμό μεταξύ τους, ενώ μαθαίνουν να εκτιμούν διαφορετικές απόψεις. Όσοι είναι συναισθηματικά έξυπνοι δεν ελέγχουν ή χειρίζονται τη δυναμική της ομάδας για να πάρουν αυτό που θέλουν. Αντίθετα, συνεργάζονται για να συνεισφέρουν λύσεις που είναι καλύτερες για την κοινό καλό, ή την επιχείρηση αλλά και τους στόχους που προσπαθούν να επιτύχουν.
 6. Πολιτισμός – Η καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος όπου ο καθένας σέβεται και εμπιστεύεται ο ένας τον άλλο δημιουργεί μια κουλτούρα υποστήριξης και αμοιβαίου οφέλους. Αυτός ο τύπος θετικού περιβάλλοντος είναι ευχάριστος και ικανοποιητικός για όσους εργάζονται μαζί. Αυτή η συνεργατική κουλτούρα αυξάνει τη δέσμευση και δημιουργεί καλή θέληση μεταξύ των μελών μιας ομάδας ή μιας κοινωνίας.
 7. Συμπόνια – Η συναισθηματική νοημοσύνη προάγει τη συμπόνια και την ενσυναίσθηση για τους άλλους. Η γνώση του τρόπου προσέγγισης και της σύνδεσης με τους ανθρώπους βοηθά στην κατανόηση και δημιουργεί σεβασμό. Η ικανότητα επίδειξης ενσυναίσθησης είναι το κλειδί. Η εξάσκηση της ενσυναίσθησης βοηθά στην ενίσχυση των σχέσεων, στη μείωση του άγχους και του στρες και στην αύξηση της κατανόησης σε μια εποχή όπου η επίτευξη των στόχων και των προθεσμιών συχνά εκτιμάται περισσότερο από τους ίδιους τους ανθρώπους.
 8. Κίνητρα – Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι είναι συχνά αισιόδοξοι και δεν εκτροχιάζονται εύκολα όταν αντιμετωπίζουν μια πρόκληση. Είναι σκληροί εργαζόμενοι με αναπτυξιακή νοοτροπία και επιμένουν απέναντι σε εμπόδια. Καθοδηγούνται από μια αίσθηση φιλοδοξίας να επιτύχουν ανεξάρτητα από την κατάσταση και η ενέργειά τους παρασέρνει. Επικεντρώνονται στον σκοπό και τη διαδικασία όταν τα πράγματα γίνονται σκληρά, αντί να αποδίδουν ευθύνη σε άλλους.
 9. Παραγωγικότητα — Επειδή τα άτομα με υψηλό EQ γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίζουν κατάλληλα τις συγκρούσεις και τις διαφορετικές αξίες, δεν εκτροχιάζονται από τα αρνητικά ή «τοξικά» συναισθήματα των άλλων. Μπορούν να διαχειριστούν τον εαυτό τους και ξέρουν πώς να βοηθήσουν τους άλλους να ανακτήσουν τον ορθολογισμό τους κατά τη διάρκεια θερμών συγκρούσεων. Οι δεξιότητές τους τους βοηθούν να λύσουν τα προβλήματα και να διαχειριστούν τις συγκρούσεις πιο αποτελεσματικά. Κατά συνέπεια, είναι πιο παραγωγικοί και επιτρέπουν σε άλλους να κάνουν το ίδιο.
 10. Σχέσεις – Η ποιότητα των σχέσεών μας έχει άμεσο αντίκτυπο στον σεβασμό που έχουμε ο ένας για τον άλλο, καθώς και στην ποιότητα των στόχων που μπορούμε να επιτύχουμε. Το να γνωρίζεις πώς να χτίζεις και να διατηρείς αποτελεσματικές σχέσεις είναι ένα κλειδί για μια αποτελεσματική συνεργασία. Τα άτομα με υψηλό EQ δεν λαμβάνουν προσωπικά τις αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις των άλλων. Αντ ‘αυτού, προσπαθούν να κατανοήσουν την πηγή των συναισθημάτων των άλλων και τις αξίες που είναι σημαντικές για τους άλλους. Αυτό τους επιτρέπει να αλληλεπιδρούν αποτελεσματικά παρά να αποφεύγουν αυτούς που ενδέχεται να αντιδράσουν πιο συναισθηματικά στο χώρο εργασίας.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα του να γίνετε πιο συναισθηματικά έξυπνοι. Για ποιόν λόγο λοιπόν ακόμα δεν έχεις ξεκινήσει να βελτιώνεις την Συναισθηματική σου Νοημοσύνη; Αυτό το ερώτημα μόνο εσύ μπορείς να το απαντήσεις.

https://emoducation.com/eq/ 

Συγγραφέας - Βιβλιογραφία - Συνδεσμοι

Συγγραφέας: Αργυρης Σ. Μάρδας, συγγραφέας, ιδρυτής Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων, δημιουργός της Expansion Method.

 1. https://emoducation.com/eq/ 
 2. Εμπνευσμένο από το βιβλίο του Daniel Goleman Συναισθηματική Νοημοσύνη
 3. Εμπνευσμένο από το άρθρο του Dialogue Works.

Πρόσφατα άρθρα

Layer 1
Σύνδεση Κατηγορίες
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο emoducation.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.