26 απλοί τρόποι για να ενσωματώσουμε αρχές Κοινωνικής Συναισθηματικής Μάθησης (SEL) καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

Τα πάντα συνδέονται μεταξύ τους.

26 απλοί τρόποι για να βάλουμε τη SEL στην ημέρα μας 7

Κάθε χρόνο κρίνεται όλο και πιο αναγκαία η κοινωνικο-συναισθηματική εκπαίδευση των μαθητών. Τα παιδιά χρειάζονται υποστήριξη και καθοδήγηση για να διαχειρίζονται με επιτυχία την σχολική και την προσωπική τους ζωή. Δεξιότητες όπως η αναγνώριση και η διαχείριση των συναισθημάτων, ο έλεγχος των παρορμήσεων, η αποτελεσματική επικοινωνία και η καλή συνεργασία με άλλους είναι ανεκτίμητες.  

Ακολουθούν 26 απλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ενσωματώνετε καθημερινά δραστηριότητες Κοινωνικής Συναισθηματικής Μάθησης στην τάξη σας.

1. Ξεκινήστε την ημέρα σας με μια προσωπική σύνδεση   

 Δεν χρειάζεται να είναι μια χρονοβόρα ή περίπλοκη διαδικασία. Θα μπορούσε να είναι ένα θερμό καλωσόρισμα σε κάθε μαθητή που μπαίνει στην τάξη ή μια ερώτηση πως νιώθει σήμερα.


2. Αφηγηθείτε τους διδακτικές ιστορίες                                                        

Η ανάγνωση ενός παραμυθιού ή μιας ιστορίας αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για να εξερευνήσετε  κοινωνικο-συναισθηματικά θέματα στην τάξη σας. Δεν είναι μόνο για μικρά παιδιά καθώς υπάρχουν υπέροχα εικονογραφημένα βιβλία με περίπλοκα θέματα και λεξιλόγιο που θα λατρέψουν και τα μεγαλύτερα παιδιά.


3. Κάντε δραστηριότητες σε ζευγάρια

Δώστε στα παιδιά πολλές ευκαιρίες να δουλέψουν σε ζευγάρια. Τα παιδιά μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν και να συνεργάζονται κτίζοντας το αίσθημα της κοινότητας μέσα στην τάξη τους. Άλλες φορές επιλέξτε εσείς ποια παιδιά θα συνεργαστούν μεταξύ τους και άλλες δώστε τους την δυνατότητα να κάνουν τις δικές τους επιλογές.


4. Διδάξτε στα παιδιά πως να εργάζονται σε μια ομάδα.

Μια σημαντική δεξιότητα ζωής είναι να μπορείς να εργάζεσαι σε ομαδικό περιβάλλον. Οι μαθητές μαθαίνουν να διαπραγματεύονται με άλλους, να αναπτύσσουν ηγετικές δεξιότητες και να ανακαλύπτουν τις δικές τους δυνάμεις για να συνεισφέρουν καλύτερα στην ομάδα.


5. Αναζητήστε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα σπουδών SEL.

Ένα πρόγραμμα σπουδών που υποστηρίζεται από έρευνα σας βοηθάει να είσαστε μεθοδικός στην διδασκαλία κοινωνικών-συναισθηματικών δεξιοτήτων εστιάζοντας σε εκείνες που χρειάζονται περισσότερο οι μαθητές σας. Αν συνδυάσετε τεχνικές SEL στο τρόπο διδασκαλίας σας θα επιτύχετε καλύτερη επικοινωνία και θα οδηγήσετε τους μαθητές σας σε υψηλά επίπεδα συνεργασίας, ομαδικού πνεύματος και αυτορρύθμισης.


6. Καλλιεργήστε ένα περιβάλλον καλοσύνης.

Στην αρχή της χρονιάς, διαβάστε στους μαθητές σας το βιβλίο «Have you filled a bucket today?» της  Carol McCloud, μια ιστορία που μιλάει για την δύναμη των ευγενικών λέξεων. Στην συνέχεια δημιουργήστε τον δικό σας κουβά για την τάξη. Πάρτε ένα μικρό τσίγκινο κουβά και κόψτε κομμάτια από χαρτόνι διάστασης 10 επί 10 εκατοστών. Τα παιδιά μπορούν να γράφουν μηνύματα καλοσύνης, αγάπης και εκτίμησης όλη την εβδομάδα για να γεμίσουν τον κουβά. Στο τέλος της εβδομάδας αφιερώστε χρόνο για να μοιραστείτε αυτές τις σημειώσεις ενθάρρυνσης και  τελειώστε την εβδομάδα με θετικό τρόπο.


7. Εξασκηθείτε σε παιγνίδια ρόλων.

Μερικές φορές για να κατανοήσουμε πραγματικά μια κατάσταση, αρκεί να μπούμε στην θέση του άλλου. Τα παιγνίδια ρόλων βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και να κατανοήσουν τα συναισθήματα του άλλου με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται πολύ πιο γρήγορα ανησυχητικές καταστάσεις μέσα στην τάξη όπως ο εκφοβισμός ή η βία.


8. Δημιουργήστε το κοινωνικό-συναισθηματικό τους λεξιλόγιο.

Κρεμάστε στους τοίχους αφίσες με θετικές φράσεις συναισθηματικής ενδυνάμωσης. Οι μαθητές βλέποντας τις κάθε ημέρα, τείνουν να τις υιοθετούν και να ενισχύουν την ανθεκτικότητα τους ξεπερνώντας κάθε ενδεχόμενη αποτυχία.


9. Καθιερώστε ώρα στοχαστικής γραφής.

Δώστε χρόνο στους μαθητές σας να γράψουν τις σκέψεις τους ή μια ιστορία. Βάλτε ήρεμη μουσική, χαμηλώστε τα φώτα και κάντε το χρόνο συγγραφής ένα χαλαρωτικό διάλειμμα για αυτούς.


10. Δημιουργήστε μια γωνιά ηρεμίας.

Διαμορφώστε ένα χώρο στην τάξη σας, όπου τα παιδιά θα μπορούν να πηγαίνουν όταν είναι αναστατωμένα ή θυμωμένα ή χρειάζονται να ηρεμήσουν. Ο χώρος πρέπει να αποπνέει γαλήνη και να έχει μαξιλάρες, ακουστικά για να αποσυνδέονται από το θόρυβο του περιβάλλοντος, βιβλία, είδη ζωγραφικής, ίσως ένα ενυδρείο.


11. Δώστε χρόνο στα παιδιά να μιλήσουν.

Δώστε στα παιδιά ευκαιρίες, σε προγραμματισμένο ή όχι χρόνο, να μιλήσουν μεταξύ τους κατά την διάρκεια της ημέρας. Όταν τα παιδιά ανταλλάσσουν ιδέες, σκέψεις ή συζητούν τα προβλήματα τους, αναπτύσσουν την δεξιότητα της   επικοινωνίας και της κατανόησης και αυξάνουν την αυτοπεποίθηση τους. Θα ορίσετε ένα πεντάλεπτο, το οποίο θα ονομάσετε «διάλειμμα συνομιλίας» και θα αφήσετε τα παιδιά να μιλήσουν μεταξύ τους. Όταν τελειώσει ο χρόνος, κτυπήστε ένα κουδούνι που θα τους επαναφέρει σε τάξη.


12.Διδάξτε στα παιδιά πως να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις με την μεσολάβηση συνομηλίκων τους

Η μεσολάβηση από ομότιμους, είναι μια διαδικασία επίλυσης προβλημάτων που βοηθά τους μαθητές που εμπλέκονται σε μια διαφωνία να συναντηθούν σε ένα προσωπικό, ασφαλές και εμπιστευτικό περιβάλλον για να επιλύσουν προβλήματα με την βοήθεια ενός μαθητή μεσολαβητή. Ορίζονται κανόνες δίκαιης διαμεσολάβησης όπως: Προσδιορίστε το πρόβλημα, επικεντρωθείτε στο πρόβλημα, αντιμετωπίστε το πρόβλημα και όχι το άτομο, ακούστε ανοικτόμυαλα, σεβαστείτε τα συναισθήματα του άλλου, αναλάβετε την ευθύνη για τις πράξεις σας.


13.Διδάξτε τους μαθητές να παρακολουθούν την πρόοδο τους.

Κάντε τον καθορισμό προσωπικών στόχων (ακαδημαϊκών, συναισθηματικών, κοινωνικών κ.α.) μια καθημερινή δραστηριότητα των μαθητών σας. Θα ενισχύσει τις ενδοπροσωπικές τους δεξιότητες και θα αναλάβουν την ευθύνη της δικής τους μάθησης. Βοηθήστε τους να αναπτύξουν την συνήθεια αναθεώρησης και αναπροσαρμογής των στόχων τους καθώς και να παρακολουθούν την πρόοδο τους.


14.Χρησιμοποιήστε εκπαιδευτικά σχεδιαγράμματα για να διδάξετε κοινωνικές-συναισθηματικές δεξιότητες 

Μπορείτε να δημιουργήσετε μέσα στην τάξη τα δικά σας εκπαιδευτικά σχεδιαγράμματα με θέματα που απασχολούν τους μαθητές σας όπως «πως κερδίζεται ο σεβασμός» ή «πως να λύσω ένα πρόβλημα» κ.α


15.Δουλέψτε σε ομάδες

Σκεφτείτε μια εναλλακτική διάταξη θρανίων που επιτρέπει στα παιδιά να κάθονται σε ομάδες. Ενθαρρύνετε κάθε ομάδα να βρει το δικό της όνομα, σύνθημα και σύμβολο ή σημαία. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προωθήσετε την συνεργασία και να αναπτύξουν οι μαθητές  την αίσθηση του ανήκειν. Αλλάζετε ομάδες κάθε 6 με 12 εβδομάδες.


16.Οργανώστε ομαδικά παιγνίδια

Τα ομαδικά εκπαιδευτικά παιγνίδια μπορούν να προωθήσουν κοινωνικές και διαπροσωπικές δεξιότητες.


17.Καλλιεργήστε την φιλία 

Για κάποια παιδιά είναι πολύ εύκολο να κάνουνε φιλίες ενώ κάποια άλλα αντίστοιχα χρειάζονται λίγη καθοδήγηση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καλλιεργήσετε την φιλία στην τάξη όπως προβολή βίντεο, ανάγνωση παιδαγωγικών ιστοριών, οργάνωση ομαδικών παιγνιδιών.


18.Φέρτε σε επαφή μεγαλύτερες με μικρότερες τάξεις. 

Το να δημιουργήσετε μια ειδική σύνδεση με μια άλλη τάξη, είναι ένας καλός τρόπος για να κτίσετε θετικές σχέσεις στην σχολική σας κοινότητα. Τα παιδιά εκπλήσσονται πάντα με το πόσο εύκολο είναι να βρουν  κοινό έδαφος με μικρότερους ή μεγαλύτερους μαθητές. Τα μεγάλα παιδιά αισθάνονται σημαντικά και τα μικρά ξεχωριστά.


19.Βοηθήστε τους μαθητές σας να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους 

Η δημιουργία ενός φροντιστικού περιβάλλοντος στην τάξη απαιτεί λίγη καθοδήγηση. Ξεκινήστε να διδάξετε στους μαθητές σας τρόπους για να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους.


20.Διδάξτε ενσυνειδητότητα

Αυτή η χαοτική χρονιά έχει δημιουργήσει πολύ στρες και άγχος στα παιδιά μας. Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να αποφορτίσει τα αγχώδη συναισθήματα και να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν περισσότερο την κοινωνικό-συναισθηματική επίγνωση τους.


21.Οργανώστε τακτικές συναντήσεις της τάξης

Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι μαθητές σας αισθάνονται ότι ακούγεται η φωνή τους. Ελέγχετε συχνά την καλή λειτουργία των πραγμάτων και κάντε αλλαγές όταν χρειάζονται. Ενδυναμώστε όλους τους μαθητές σας δίνοντας τους βήμα για να μιλήσουν και δικαίωμα για να ψηφίσουν αποφάσεις που αφορούν την σχολική τους κοινότητα. Θα αισθανθούν κύριοι στον χώρο τους και υπεύθυνα θα αναλάβουν ουσιαστικές ευθύνες σε ότι τους αφορά.


22.Ενθαρρύνετε την έκφραση μέσω της τέχνης

Μερικές φορές οι μαθητές δεν μπορούν να εκφράσουν με λόγια πως σκέφτονται και αισθάνονται. Η τέχνη είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που τους επιτρέπει να εξερευνούν θέματα από διαφορετική οπτική γωνία.


23.Ενθαρρύνετε βαθύτερες επαφές και συνδέσεις

Ζητήστε από τους μαθητές σας να παίρνουν συνέντευξη ο ένας από τον άλλον καθ’ όλη την διάρκεια του έτους με θέματα όπως το πολιτικό υπόβαθρο, τις οικογενειακές παραδόσεις ή τις απόψεις που έχουν για μια τρέχουσα εκδήλωση ή ένα κοινωνικό γεγονός. Η διεξαγωγή μιας επίσημης συνέντευξης είναι διαφορετική από μια περιστασιακή συνομιλία και διδάσκει δεξιότητες όπως εστιασμένη ακρόαση και δεξιότητες επικοινωνίας. Επιπλέον η ανταλλαγή πληροφοριών με τους συμμαθητές τους διευρύνει την οπτική τους, καθώς οι απόψεις του καθένα είναι διαφορετικές ανάλογα με το υπόβαθρο και την εμπειρία του.


24.Διδάξτε τους να δουλεύουν προς ένα κοινό στόχο

Οι εργασίες στην τάξη διδάσκουν το αίσθημα της ευθύνης και δίνουν στα παιδιά την κυριότητα της τάξης τους. Μια καλά εκτελεσμένη δουλειά, τους γεμίζει περηφάνεια και οικοδομεί το αίσθημα της εμπιστοσύνης.


25.Διδάξτε στους μαθητές σας τις ζώνες συναισθηματικής ρύθμισης

Οι μαθητές καλούνται να περιγράψουν τα συναισθήματα τους με τέσσερα χρώματα μπλε, πράσινο, κίτρινο και κόκκινο. Η δραστηριότητα αυτή, τους βοηθάει να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα τους και την ένταση που τα νοιώθουν. Οι μαθητές μαθαίνουν πως να ερμηνεύουν τα σήματα του σώματος τους, να ανιχνεύουν τα ερεθίσματα, να κατανοούν το κοινωνικό πλαίσιο και να εξετάζουν πως οι συμπεριφορές τους επηρεάζουν τους γύρω τους, οδηγώντας τους σε βελτιωμένο συναισθηματικό έλεγχο, αυτογνωσία  και αυτορρύθμιση.


26.Κάντε κλείσιμο κάθε ημέρα

Το τέλος της σχολικής ημέρας μπορεί να είναι αρκετά ταραχώδες. Κλείστε κάθε ημέρα συγκεντρώνοντας όλους τους μαθητές σας για λίγα λεπτά για να σκεφτείτε πως περάσατε την ημέρα.  Ελέγξτε πως νοιώθουν, επικεντρωθείτε σε κάτι που πήγε καλά, κάντε θετικές σκέψεις και θέστε μερικούς στόχους για την επόμενη ημέρα.

Συγγραφέας - Βιβλιογραφία - Συνδεσμοι

Μετάφραση διασκευή: Γιούλα Κουβατσέα, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συναισθηματικής Μάθησης.

  1. Βασισμένο πάνω στο άρθρο.

Συγγραφέας: YoulaK

26 απλοί τρόποι για να βάλουμε τη SEL στην ημέρα μας 8
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Expansion Therapy Certification. Υπεύθυνη του προγράμματος "Τουρισμός Ευεξίας" του Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων.

Το ήξερες ότι αγοράζοντας προγράμματα από το κέντρο μας ενισχύεις 100% τις φιλανθρωπικές κοινωνικές μας δράσεις;

Γνώρισε την Συναισθηματική μας Εκπαίδευση για όλους!

Σε εμάς είσαι πάντα πρώτη/ος

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου πρώτη/ος για τα νέα μας!

Layer 1
Σύνδεση Κατηγορίες
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο emoducation.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.