Have a question?
Message sent Close

4 τρόποι που η αγκαλιά και η τρυφερότητα κάνουν καλό στην υγεία μας

Παρόλο που είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε ασφαλείς (όσο διαρκεί η πανδημία), είναι εξίσου σημαντικό να μην εγκαταλείπουμε τις αγκαλιές αμάχητοι.

4 τρόποι που η αγκαλιά και η τρυφερότητα κάνουν καλό στην υγεία μας 1

Για πολλούς ανθρώπους, αυτό που έχουν πεθυμήσει περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι να αγκαλιάσει τους αγαπημένους τους. Πράγματι, μόλις χάσαμε την ικανότητά μας να αγκαλιάζουμε φίλους και συγγενείς, πολλοί συνειδητοποίησαν πόσο σημαντική είναι η επαφή για πολλές πτυχές της υγείας μας – συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής μας υγείας.

Αλλά τώρα που τα προγράμματα εμβολίων ξεκινούν και οι περιορισμοί αρχίζουν να χαλαρώνουν σε ορισμένες χώρες, πολλοί άνθρωποι θέλουν να αγκαλιάσουν ξανά. Και τα καλά νέα είναι ότι όχι μόνο οι αγκαλιές σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά – αλλά έχουν επίσης πολλά οφέλη για την υγεία.

Ο λόγος που απολαμβάνουμε τις αγκαλιές έχει να κάνουν με την αίσθηση της αφής μας. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική αίσθηση που μας επιτρέπει όχι μόνο να εξερευνήσουμε τον κόσμο γύρω μας, αλλά και να επικοινωνούμε με άλλους δημιουργώντας και διατηρώντας κοινωνικούς δεσμούς.

Η Επαφή αποτελείται από δύο ξεχωριστά συστήματα. Το πρώτο είναι το “γρήγορο άγγιγμα”, ένα σύστημα νεύρων που μας επιτρέπει να εντοπίζουμε γρήγορα επαφή (για παράδειγμα, εάν μια μύγα προσγειώθηκε στη μύτη μας ή αγγίξαμε κάτι ζεστό). Το δεύτερο σύστημα είναι «αργή αφή». Πρόκειται για έναν πληθυσμό νεύρων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, που ονομάζονται “Νεύρα Αγκαλιάς” (cuddle nerves) , που επεξεργάζονται το συναισθηματικό νόημα της αφής.

Τα “Νεύρα Αγκαλιάς” (cuddle nerves) συνήθως ενεργοποιούνται από ένα πολύ συγκεκριμένο είδος διέγερσης: ένα απαλό άγγιγμα, τη θερμοκρασία δέρματος, δηλαδή, το τυπικό είδος αγκαλιάς ή χαδιού. Το άγγιγμα είναι η πρώτη αίσθηση που αρχίζει να εμφανίζετε στη μήτρα (περίπου 14 εβδομάδες). Από τη στιγμή που γεννηθούμε, το απαλό χάδι μιας μητέρας έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του καρδιακού ρυθμού και η προώθηση της ανάπτυξης των συνδέσεων των εγκεφαλικών κυττάρων.

Όταν κάποιος μας αγκαλιάζει, η διέγερση των “Νεύρων Αγκαλιάς” (cuddle nerves) στο δέρμα μας στέλνει σήματα, μέσω του νωτιαίου μυελού, στα δίκτυα επεξεργασίας συναισθημάτων του εγκεφάλου. Αυτό προκαλεί έναν καταρράκτη νευροχημικών σημάτων, τα οποία έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Μερικά από τα νευροχημικά περιλαμβάνουν την ορμόνη οξυτοκίνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική σύνδεση, επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό και μειώνει το άγχος και τα επίπεδα άγχους. Η απελευθέρωση των ενδορφινών στον εγκέφαλο δημιουργεί τα άμεσα συναισθήματα ευχαρίστησης και ευεξίας που προέρχονται από την αγκαλιά ή το χάδι.

Το αγκάλιασμα έχει τόσο χαλαρωτικό αποτέλεσμα που ωφελεί επίσης την υγεία μας με άλλους τρόπους.

Βελτιώνει τον ύπνο μας.

Από τα οφέλη του ύπνου όταν κοιμόμαστε με βρέφη έως την αγκαλιά του συντρόφου μας, η απαλή αφή είναι γνωστό ότι ρυθμίζει τον ύπνο μας, καθώς μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης. Η κορτιζόλη είναι βασικός ρυθμιστής του κύκλου ύπνου-αφύπνισης αλλά αυξάνεται επίσης όταν έχουμε άγχος. Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να καθυστερήσουν τον ύπνο και να προκαλέσουν διαταραχές ύπνου ή και αϋπνία.

Μειώνει την αντιδραστικότητα στο στρες.

Πέρα από τα άμεσα χαλαρωτικά και ευχάριστα συναισθήματα που προσφέρει η αγκαλιά, η κοινωνική αφή έχει επίσης μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία μας, κάνοντάς μας λιγότερο αντιδραστικούς στο άγχος και στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας.

Όσο περισσότερο αγγίζουμε κατά τη διάρκεια των πρώιμων περιόδων ανάπτυξης, παράγουμε υψηλότερα επίπεδα υποδοχέων οξυτοκίνης και χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση των συναισθημάτων. Τα βρέφη που δέχονται χάδια ή αγκαλιές μεγαλώνουν ώστε να είναι λιγότερο αντιδραστικά στους στρες και να εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους.

Αυξάνει την ευτυχία και την ευχαρίστηση.

Σε όλη τη διάρκεια ζωής μας, η κοινωνική αφή μας ενώνει και βοηθά στη διατήρηση των σχέσεών μας. Απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες μας κάνουν να βλέπουμε τις αγκαλιές ως ανταμείβει.

Η επαφή παρέχει την «κόλλα» που μας συγκρατεί, ενώνοντας τη σωματική και συναισθηματική μας ευεξία.

Και όταν είναι επιθυμητή η επαφή, τα οφέλη μοιράζονται και τα δύο άτομα που την μοιράζονται. Στην πραγματικότητα, ακόμη και χαϊδεύοντας το κατοικίδιο ζώο μας μπορεί να έχουμε σημαντικά οφέλη στην υγεία και στην ευεξία μας – με τα επίπεδα οξυτοκίνης να αυξάνονται τόσο στο κατοικίδιο όσο και σε εμάς.

Καταπολεμάει τις λοιμώξεις.

Μέσω της ρύθμισης των ορμονών μας – συμπεριλαμβανομένης της οξυτοκίνης και της κορτιζόλης – το άγγιγμα και το αγκάλιασμα μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ανοσολογική απόκριση του σώματός μας. Ενώ τα υψηλά επίπεδα άγχους και άγχους μπορούν να καταστέλλουν την ικανότητά μας να καταπολεμούμε λοιμώξεις, η αγκαλιά και η τρυφερότητα ωφελούν την υγεία και την ευημερία.

Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι η αγκαλιά στο κρεβάτι θα μπορούσε να μας προστατεύσει από το κοινό κρυολόγημα. Παρακολουθώντας τη συχνότητα αγκαλιάσματος σε πάνω από 400 ενήλικες που στη συνέχεια εκτέθηκαν σε έναν ιό κοινού κρυολογήματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι «αγκαλιασμένοι» κέρδισαν με μεγάλη διαφορά, καθώς ήταν λιγότερο πιθανό να κρυώσουν. Και ακόμη κι αν το έκαναν, είχαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.

Μοίρασε αγκαλιές

Παρόλο που είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε ασφαλείς (όσο διαρκεί η πανδημία), είναι εξίσου σημαντικό να μην εγκαταλείπουμε τις αγκαλιές αμάχητοι.

Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά είναι γνωστό ότι αυξάνουν τις πιθανότητές μας για πρόωρο θάνατο – και ίσως η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να διερευνήσει εάν υπάρχει έλλειψη αγκαλιών ή κοινωνικής αφής που μπορεί να οδηγήσει… Το άγγιγμα είναι ένα ένστικτο που είναι γενικά ευεργετικό για την ψυχική και σωματική μας υγεία – γι ‘αυτό πρέπει να γιορτάσουμε την επιστροφή του.

Φυσικά, δεν λαχταρούν όλοι τις αγκαλιές. Επομένως, για όσους δεν το κάνουν, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για την απώλεια των πλεονεκτημάτων των αγκαλιών, καθώς έχει αποδειχθεί ότι αγκαλιάζοντας τον δικός σας εαυτό δείχνει να έχει ευεργετικά αποτελέσματα!

Μετάφραση, διασκευή: Αργύρης Σ. Μάρδας, Σύμβουλος Προσωπικής Βελτίωσης.

Αρχικό Κείμενο:  Francis Mcglove, Susannah Walker

Layer 1
Login Categories
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο emoducation.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.