Have a question?
Message sent Κλείστο.

6 λόγοι για να Αγαπάς και να το Δείχνεις με Υπερηφάνεια.

Η αγάπη είναι παγκόσμια. Είναι αυτό που κινεί τη ζωή και τις αποφάσεις μας. Είναι αυτή που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Μοιράστε την και θα σας επιστραφεί.

6 λόγοι για να Αγαπάς και να το Δείχνεις με Υπερηφάνεια. 3

Πόσο κουτό και υποκριτικό είναι να κρίνεις την αγάπη του άλλου όταν γνωρίζεις ότι η αγάπη το μόνο που αναπαράγει είναι Αγάπη. Οπότε σήμερα ας αφεθούμε στην αγκαλιά του αγαπημένου μας, ανεξαρτήτως ποιος ή ποια ή τι είναι ή πως αυτοπροσδιορίζεται, χωρίς ενοχή, χωρίς ντροπή. Με Υπερηφάνεια γιατί δείχνοντας την αγάπη μας δημιουργούμε ένα καλύτερο κόσμο.

Και αν δυσκολεύεσαι να βρεις λόγους για να αγαπήσεις χωρίς ντροπές αλλά με υπερηφάνεια, η επιστήμη είναι με το μέρος σου. Παρακάτω θα σου παραθέσω τους 6 πιο όμορφους λόγους που βρήκα για να αγαπάς και να το δείχνεις.


Κάνει καλό στην Ψυχολογία σου.

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που δείχνουν την αγάπη τους και είναι θετικοί στην προσέγγισή τους προς τους άλλους και τη ζωή γενικότερα είναι λιγότερο πιθανό να έχουν κατάθλιψη ή άγχος. Γιατί; Γιατί οι άνθρωποι που έχουν αισιόδοξη και θετική άποψη για τη ζωή διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος. Όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια ταλαιπωρία ή κρίση, δεν βυθίζονται σε απόγνωση. Στρέφονται στο σύστημα υποστήριξής τους και επικεντρώνονται σε αυτά που μπορούν να κάνουν για αυτό. Έχουν μια σταθερή βάση αγάπης για τον εαυτό τους που τους δίνει μια σιγουριά ότι θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα που αναπόφευκτα φέρνει η ζωή σε όλους. Ξέρουν ότι η αγάπη μεγαλώνει όταν τη μοιράζονται. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που προσφέρουν αγάπη μέσω του εθελοντισμού είναι λιγότερο πιθανό να είναι μόνοι ή κατάθλιψη.


Κάνει καλό και στην σωματική σου Υγεία

Το μυαλό και το σώμα σας είναι ένα ενιαίο σύνολο. Όταν βρισκόμαστε με ανθρώπους που αγαπάμε, το σώμα απελευθερώνει ορμόνες, όπως η ωκυτοκίνη και η ντοπαμίνη, που δημιουργούν συναισθήματα εμπιστοσύνης, ευχαρίστησης και εγγύτητας. Όταν επεκτείνουμε αυτά τα συναισθήματα αγάπης στον ευρύτερο κόσμο, στην πραγματικότητα βελτιώνουμε την πρόγνωση ανάπτυξης καρκίνου ή καρδιακής νόσου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η πίστη στην ουσιαστική καλοσύνη στον κόσμο συμβάλλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, η Mayo Clinic αναφέρει ότι οι άνθρωποι που ζουν από καρδιάς ζουν περισσότερο και είναι λιγότερο ευάλωτοι σε καρδιακές παθήσεις (καρδιαγγειακά προβλήματα). Άλλες μελέτες δείχνουν ότι όσοι προσφέρονται εθελοντικά να βοηθήσουν άλλους έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι που διαδίδουν την αγάπη είναι πιο πιθανό να φροντίσουν τον εαυτό τους και τους άλλους υιοθετώντας πιο υγιεινούς τρόπους ζωής.


Σου φέρνει δίπλα σου ανθρώπους σαν εσένα.

Όταν διαδίδετε την αγάπη, η αγάπη επιστρέφεται. Οι άνθρωποι αισθάνονται καλά όταν είναι με κάποιον που είναι αισιόδοξος και ενεργητικός. Δεν αισθάνονται τόσο καλά όταν είναι με κάποιον μίζερο που βλέπει πάντα την αρνητική πλευρά.

Στο ποίημά της, «Solitude», η ποιήτρια του 19ου αιώνα, Ella Wheeler Wilcox έγραψε τη φράση:

«Γέλασε, και ο κόσμος θα γελάσει μαζί σου. Κλάψε, και μονάχος θα κλαις», Ella Wheeler Wilcox.

Δεν εννοούσε ότι θα μας εγκαταλείψουν όταν πραγματικά θρηνούμε. Το ποίημά της αναλογίζεται πόσο δύσκολο είναι να ξέρεις τι να κάνεις όταν κάποιος άλλος είναι λυπημένος, αλλά πόσο εύκολο είναι να είσαι με αυτούς που είναι χαρούμενοι. Μια άλλη λιγότερο αναφερόμενη γραμμή από το ίδιο ποίημα είναι «Είσαι χαρούμενος και οι φίλοι σου είναι πολλοί».


Δημιουργεί ασφάλεια.

Η αγάπη, είτε ο έρωτας, είτε ένα γενικό αίσθημα αγάπης και φροντίδας για την ανθρωπότητα, εκδηλώνεται με σύνδεση και φροντίδα. Όταν οι άνθρωποι αγαπούν, θέλουν να βοηθήσουν, να ενθαρρύνουν αυτούς που βρίσκονται στο δρόμο τους. Οι άνθρωποι που διαδίδουν την αγάπη θέλουν να ανακουφίσουν τα βάσανα των άλλων όπως μπορούν. Είναι οι πρώτοι που ανταποκρίνονται, είναι οι εξυπηρετικοί γείτονες, οι εθελοντές που υφαίνουν το δίχτυ ασφαλείας στις κοινότητές μας. Δεν ενδιαφέρονται να χτίσουν τοίχους. Αντίθετα, χτίζουν γέφυρες.

Θετικά πράγματα συμβαίνουν όταν μπαίνουν στη ζωή μας. Μια θετική στάση τείνει να προσκαλεί θετικά πράγματα. Αυτό από μόνο του είναι πανέμορφο. Οι άνθρωποι παρατηρούν τι τους ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή. Εάν αγοράσετε ένα νέο κόκκινο αυτοκίνητο, το πιθανότερο είναι ότι θα προσέξετε όλα τα άλλα κόκκινα αυτοκίνητα στο δρόμο. Οι έγκυες αρχίζουν να παρατηρούν πόσες άλλες έγκυες γυναίκες βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο.

Αν είμαστε βυθισμένοι στην αρνητικότητα, θα δούμε πράγματα που επιβεβαιώνουν αυτή την άποψη. Όταν προσφέρουμε καλοσύνη και αγάπη, είναι πιο πιθανό να αρχίσουμε να παρατηρούμε αγάπη και καλοσύνη στη ζωή μας.


Αντιμετωπίζει το μίσος.

Το μίσος βασίζεται στον φόβο. Ο φόβος είναι το αντίθετο της Αγάπης. Όταν απέχουμε από την Αγάπη δίνουμε χώρο στον Φόβο. Όταν οι άνθρωποι δεν αισθάνονται ασφαλείς, τρέπονται σε φυγή ή τσακώνονται ή ακινητοποιούνται. Ενώνονται με άλλους που φοβούνται εξίσου και έτσι δεν έρχονται σε επαφή με την αντίθετη όψη. Αυτή της Αγάπης. Και έτσι, ένας φαύλος κύκλος φόβου και μίσους δημιουργείται.

Οι άνθρωποι που διαδίδουν την αγάπη νιώθουν σίγουροι για την ικανότητά τους να ανταπεξέλθουν. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να προσφέρουν στον φόβο, αγάπη και κατανόηση. Οι διαφορές στις απόψεις των άλλων είναι ενδιαφέρουσες, όχι απειλητικές. Αναζητούν νέες πηγές πληροφόρησης και νέους τρόπους αντιμετώπισης ενός προβλήματος. Είναι αυτοί οι αγαπητοί άνθρωποι που θα λύσουν τα προβλήματα εκείνων που έχουν υποκύψει στο μίσος. Ο φόβος χρειάζεται την αγάπη για να επανέλθει και η αγάπη χρειάζεται τον φόβο για να υπάρχει. 

“Η αγάπη και η συμπόνια είναι αναγκαιότητα, όχι πολυτέλεια. Χωρίς αυτά η ανθρωπότητα δεν μπορεί να επιβιώσει”, Δαλάι Λάμα

Συγγραφή:  Αργύρης Σ. Μάρδας, Πρ. Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συναισθηματικής Μάθησης, Δημιουργός της Expansion Method.

Εμπνευσμένο από το άρθρο του PsychCentral

Το ήξερες ότι αγοράζοντας προγράμματα από το κέντρο μας ενισχύεις 100% τις φιλανθρωπικές κοινωνικές μας δράσεις;

Σε εμάς είσαι πάντα πρώτη/ος

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου πρώτη/ος για τα νέα μας!

Layer 1
Σύνδεση Κατηγορίες
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο emoducation.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.