Πώς αναπτύσσεται η προσωπικότητα του μωρού σας τα πρώτα χρόνια της ζωής του;

Ανάπτυξη Προσωπικότητας: Από την Γέννηση μέχρι τα δύο του χρόνια.

baby's sleeping on white comforter
Photo by Nyana Stoica on Unsplash

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ: ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΔΥΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ

Ποιος είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το χαρακτήρα του παιδιού σας; Η κληρονομικότητα ή το περιβάλλον;

Ο Νίκος είναι 30 ημερών και σε γενικές γραμμές μοιάζει με όλα τα νεογέννητα. Έχει ένα γλυκούλικο αφηρημένο ύφος στο προσωπάκι του και οι καθημερινές του ασχολίες περιορίζονται στο να τρωει, να κοιμάται και να λερώνει τις πάνες του. Όμως, κάτω από αυτή την επιφανειακή ομοιότητα ο Νίκος, όπως όλα τα μωρά, έχει εκ γενετής μια ξεχωριστή προσωπικότητα.

Με αυτό δεν εννοούμε τόσο το προσωπικό στυλ και τα ταλέντα του παιδιού, αλλά περισσότερο την έκφραση του βασικού χαρακτήρα με το οποίο γεννήθηκε.

Τα μωρά μας φανερώνουν το χαρακτήρα τους με πολλούς τρόπους: μέσα από την προσοχή τους και την ικανότητα να συγκεντρώνονται στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, με το επίπεδο της ενεργητικότητάς τους, τις συνήθειες ως προς τις ώρες του ύπνου και του φαγητού τους, την ευκολία ή τη δυσκολία τους στο να προσαρμόζονται στις αλλαγές και με το βαθμό της κοινωνικότητάς τους.

Παρακολουθώντας αυτές τις εκδηλώσεις οι γονείς, μπορούν παίρνουν μια αρκετά ακριβή εικόνα για την προσωπικότητα που θα παρουσιάσει το μικρούλι τους στο μέλλον.

Αλλά και οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι ουσιαστικά τα πρώτα δείγματα για την προσωπικότητα του μωρού μας τα έχουμε από τις πρώτες κιόλας μέρες της ζωής του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα είναι καθορισμένα και δεν υπάρχει πιθανότητα μεταβολής ή αλλαγής.

Ένα ανήσυχο μωρό δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει ένα νευρικό επτάχρονο. Αν όμως το μωρό σας είναι γενικά χαρούμενο και ευδιάθετο πιθανότατα θα παραμείνει έτσι και για το υπόλοιπο της ζωής του.

Η φύση της προσωπικότητας ενός μωρού

Στις μέρες μας έχει πλέον αποδειχθεί ότι η γενετική προδιάθεση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των πρώτων συνηθειών του μωρού σας.

Η φράση «σε ποιον μοιάζει» ακούγεται πέρα από συναισθηματική και λογική επίσης.

Αλλά όπως μεταβιβάζετε στο μωράκι σας τα μάτια του και τα σωματικά του χαρακτηριστικά, του κληρονομείτε επίσης και ορισμένα ψυχικά και διανοητικά γνωρίσματα τα οποία συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας.

Φυσικά σε τόσο πρώιμο στάδιο της ζωής του αυτά τα στοιχεία δρουν ουσιαστικά σαν προδιάθεση και όχι σαν απόλυτο γεγονός.

Οι βιολόγοι πρόσφατα ανακάλυψαν ότι τα διάφορα επίπεδα ορισμένων χημικών υγρών του εγκεφάλου συμβάλλουν στη χαρά, τη λύπη, και την ηρεμία του μωρού. Το γεγονός αυτό τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η συναισθηματική συμπεριφορά του παιδιού είναι φυσική αντίδραση εγκεφαλο-χημικής παραγωγής.

Πως οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επιδρούν στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του μωρού σας;

Είναι εξίσου σημαντικό, αν όχι πιο σημαντικό, το να συνειδητοποιήσουμε ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν τεράστια επίδραση στη διαμόρφωση της προσωπικότητας. Ο άνθρωπος δεν είναι ένα άκαμπτο υλικό όπως η πέτρα άρα το πώς θα εξελιχθεί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτά που βιώνει στην καθημερινότητα του.

Για παράδειγμα, ένα μωρό που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί με τις αλλαγές, μπορεί να καθοδηγηθεί στο να χειριστεί νέους ανθρώπους και καταστάσεις.

Εάν το μωρό σας είναι ντροπαλό και κλαίει σε ένα μέρος με πολύ κόσμο, μπορείτε σταδιακά να του γνωρίσετε νέους φίλους προσκαλώντας κάποια παιδάκια στο σπίτι σας.

Έτσι το παιδί σας θα έχει την ευκαιρία να εξοικειωθεί μαζί τους σε ένα ήρεμο και φιλικό χώρο. Μετά από αυτό μπορείτε σταδιακά να το εκθέσετε σε πιο έντονες καταστάσεις.

Στο μεταξύ πρέπει να ξέρετε ότι η ικανότητα του να απολαμβάνει το παιχνίδι σε ήσυχο περιβάλλον είναι προτέρημα. Ενισχύστε τη φυσική του προδιάθεση εξασφαλίζοντάς του καθημερινά ένα περιβάλλον σχετικά ήρεμο που να μπορεί να το εξερευνήσει με την ησυχία του.

Ένα πάλι εξωστρεφές και περίεργο μωρό χρειάζεται κάποια διαφορετική προσέγγιση για να του προσφέρετε την υποστήριξή σας. Επιδοκιμάστε το περιπετειώδες πνεύμα του, αλλά σιγουρευτείτε ότι οι πόρτες είναι κλειστές και οι σκάλες εκτός του πεδίου κίνησης του.

Στην ηλικία των 6 μηνών μέχρι ενός έτους, η κινητικότητα του μωρού αυξάνεται. Αν το μωράκι σας δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία, ενθαρρύνετε το να εξερευνήσει το περιβάλλον βάζοντας χρωματιστά παιχνίδια σε διάφορες γωνιές του δωματίου. Όταν είστε έξω, αφήστε το να εξερευνήσει το γρασίδι , την άμμο και το χώμα κάτω από τα πόδια του.

Από 1 έως 2 ετών, το μωρό σας έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται και να καταλαβαίνει μεγάλο αριθμό λέξεων. Όσο τα ενδιαφέροντά του αλλά και αυτά που δεν του αρέσουν γίνονται πιο εμφανή, μπορείτε να υποστηρίξετε την ατομικότητά του με το να του μιλήσετε για το περιβάλλον, τα παιχνίδια του και τους ανθρώπους γύρω του. Ενθαρρύνετε το να σας απαντήσει.

Η δουλειά μας ως γονείς δεν είναι να μεταμορφώσουμε το χαρακτήρα του παιδιού μας, από τον ένα τύπο στον άλλο, αλλά να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και γεμάτο αγάπη περιβάλλον όπου τα ταλέντα του εκτιμώνται σωστά και η έμφυτες ικανότητες του μπορούν να ανθίσουν.

Συγγραφέας - Βιβλιογραφία - Συνδεσμοι

Μετάφραση: Χουτέα Νεφέλη, κοινωνική επιστήμονας

Κείμενο: Greatergood Berkeley

Πρόσφατα άρθρα

Layer 1
Σύνδεση Κατηγορίες
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο emoducation.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.