Με απλά λόγια:

Τι είναι η Ανθρωπιστική Υπαρξιακή προσέγγιση

Γνωρίστε όλες τις ψυχολογικές προσεγγίσεις σε ένα σημείο για να επιλέξετε καλύτερα την θεραπευτική προσέγγιση που σας ταιριάζει.

Ανθρωπιστική Υπαρξιακή προσέγγιση 7

Όλοι χρειαζόμαστε κάποια στιγμή στη ζωή μας έναν ειδικό να μας ακούσει και να μας βοηθήσει στα ψυχικά θέματα που μας απασχολούν. Αυτό διαπίστωσα και εγώ πριν από χρόνια όταν άρχισα να ψάχνω τον εαυτό μου και να αναζητώ τρόπους να νιώσω λίγο καλύτερα. Δεν το έκανα από χόμπι, είχα πραγματική ανάγκη να βελτιώσω τα συναισθήματα που κρατούσα μέσα μου και με καθήλωναν.

Μετά από πολλή έρευνα, βρέθηκα μπροστά σε ένα περίπλοκο τοπίο με διαφορετικές ψυχολογικές προσεγγίσεις που η κάθε μία από αυτές οδηγούσαν σε εντελώς διαφορετικούς δρόμους. Για να λάβω την βοήθεια που τόσο χρειαζόμουν έπρεπε να επιλέξω έναν από αυτούς. Και το παράδοξο; Ήταν δική μου δουλειά να γνωρίσω αυτές τις προσεγγίσεις και να καταλήξω σε αυτή που θα ταίριαζε καλύτερα  στους ψυχολογικούς στόχους που είχα βάλει. Να αρχίσω δηλαδή να ψάχνω την ώρα που όλο το σύστημά μου κατέρρεε. Ξόδεψα πολύ χρόνο αναζητώντας πληροφορίες, έμαθα για τις προσεγγίσεις και σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι χρήσιμες και σε κάποιο άλλο που περνάει τα ίδια.

Άρχισα να καταγράφω ότι έμαθα, όσο πιο κατανοητά μπορώ, λέγοντας πάντα και την άποψή μου: Όλες οι προσεγγίσεις προσφέρουν απτά και ξεκάθαρα αποτελέσματα που έχουμε ανάγκη στην ζωή μας για να νοιώσουμε καλά. Η καλύτερη για εμένα προσέγγιση είναι η συνθετική, η οποία συνδυάζει στοιχεία από όλες τις προσεγγίσεις και εφαρμόζει τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία, χωρίς να χρειάζεται εγώ, ο θεραπευόμενος, να κάνω ολόκληρη μελέτη, ειδικά όταν χρειάζομαι βοήθεια.


Ανθρωπιστική Υπαρξιακή προσέγγιση


Η υπαρξιακή προσέγγιση έχει τις ρίζες της στη φιλοσοφία. Θα μας βοηθήσει να βρούμε την δική μας απάντηση στα μεγάλα θέματα της ζωής όπως:

 • το νόημά της
 • το θάνατο
 • και τη μοναξιά.

Θα μας ενθαρρύνει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα, ακόμα και αν μας προκαλούν άγχος.

Στόχος της είναι να βρει τρόπο να δώσει νόημα στον πόνο που αντιμετωπίζουμε.

Θα συνεργαστούμε με τον Σύμβουλο, ο οποίος θα μας βοηθήσει να αναλάβουμε πλήρως την ευθύνη της ζωής μας και να καλλιεργήσουμε τη κατανόηση του εαυτού μας. Θα μας βοηθήσει να ενδυναμωθούμε κάνοντας συνειδητά τις καλύτερες επιλογές που μας ταιριάζουν. Άλλωστε, το ζητούμενο είναι να επιλέγουμε κάθε ημέρα πράγματα που μας κάνουν χαρούμενους και ευτυχισμένους. 

Τα κυριότερα στοιχεία που διακρίνουν την ανθρωπιστική υπαρξιακή προσέγγιση είναι:

 1. Πιστεύει ότι η ανθρώπινη φύση δεν είναι κακή.
 2. Πιστεύει ότι ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα να μεταβάλει και να τροποποιεί την αυτοεικόνα του.
 3. Η τάση για αυτοπραγμάτωση κάθε ατόμου, αποτελεί το κίνητρο για την ανάπτυξη της προσωπικότητας. Όταν η τάση αυτή παρεμποδίζεται, δημιουργούνται προβλήματα στην ψυχική υγεία καθώς καταπιέζεται η εσωτερική φύση του ανθρώπου.
 4. Προσπαθεί να φέρει το ασυνείδητο στο συνειδητό και να το αντιμετωπίσει ανοιχτά.

+ Θετικά

 1. Ιδανική για υπαρξιακά θέματα, μεγάλες συζητήσεις και διαπιστώσεις. Ιδανική για θεραπεία πένθους ή ορισμό του νοήματος της ζωής.
 2. Σχετικά γρήγορα και απτά αποτελέσματα.
 3. Το περιβάλλον είναι άκρως υποστηρικτικό, ενδυναμωτικό και θετικό.
 4. Αναπτύσσει θέματα που μας απασχολούν πραγματικά.
 5. Την ευθύνη για την πορεία της θεραπείας, την έχω εγώ, ο θεραπευόμενος, στα χέρια μου.

– Αρνητικά

 1. Δεν υπάρχουν πολλές μελέτες που την υποστηρίζουν.
 2. Η επιστήμη της βιολογίας δεν αναγνωρίζει ότι συντελεί στη καλυτέρευση της ψυχολογικής μου κατάστασης.
 3. Λόγω του ότι έχω την ευθύνη για την πορεία της θεραπείας μου, ίσως να νιώσω ότι δεν με βοηθά ο Σύμβουλός μου. Αρχικά επιβάλλεται να χτιστεί καλή σχέση μαζί του.

Η Άποψή μου.

Η Υπαρξιακή προσέγγιση μου ταιριάζει πολύ γιατί μου αρέσει να αναζητώ βαθύτερα πνευματικά και ψυχικά νοήματα, να τα αναπτύσσω σε ένα θετικό πλαίσιο και να τα μοιράζομαι με καλούς συζητητές. Αν έχεις χρόνο, ερευνητική διάθεση και μία ευρύτερη οπτική της ανθρώπινης ύπαρξης, η συγκεκριμένη προσέγγιση εκτός από τις θεραπευτικές  ιδιότητες που έχει (πένθος κλπ) μπορεί  να διευρύνει την πνευματικότητα σου καθώς οι ρίζες της βρίσκονται στην φιλοσοφία.

Από την άλλη όμως την θεωρώ συμπληρωματική. Από μόνη της δεν μπορεί να μου προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση στο ποιος είμαι και προς τα που πάω. Χρειάζομαι και άλλες προσεγγίσεις για να βιώσω ουσιαστική εξέλιξη.

Τέλος, η άποψή μου είναι ότι οι άνθρωποι που ζητάνε βοήθεια δεν χρειάζεται να γνωρίζουν όλα αυτά. Χρειάζονται έναν ειδικό που γνωρίζει όλες τις προσεγγίσεις και εφαρμόζει την ιδανικότερη για κάθε περίπτωση. Ο ιδανικός ειδικός ψυχικής υγείας είναι ένας Σύμβουλος Συνθετικής Ψυχολογίας

Για αυτό τον λόγο το κέντρο μας προσφέρει Συνθετική Ψυχολογική εκπαίδευση συμβούλων ψυχικής υγείας  με τις πιο σύγχρονες και πρωτοποριακές βιωματικές μαθησιακές μεθόδους που βασίζονται στις μελέτες μας για την εκπαίδευση του μέλλοντος.


Συγγραφέας - Βιβλιογραφία - Συνδεσμοι

Συγγραφή: Αργύρης Σ. Μάρδας, Πρ. Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων

 • https://emoducation.com/psixikis-igias/

Συγγραφέας: Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων

Ανθρωπιστική Υπαρξιακή προσέγγιση 8
Το Επίσημο προφίλ του Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων. Δημιουργήθηκε το 2009 ως Human Evolution Center ( το Κέντρο της Ανθρώπινης Ανάπτυξης) και μετονομάσθηκε σε Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων το 2019. Δημιουργός και εμπνευστής του είναι ο οραματιστής, συγγραφέας και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης Αργύρης Σ. Μάρδας.

Το ήξερες ότι αγοράζοντας προγράμματα από το κέντρο μας ενισχύεις 100% τις φιλανθρωπικές κοινωνικές μας δράσεις;

Γνώρισε την Συναισθηματική μας Εκπαίδευση για όλους!

Σε εμάς είσαι πάντα πρώτη/ος

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου πρώτη/ος για τα νέα μας!

Layer 1
Σύνδεση Κατηγορίες
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο emoducation.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.