Tι είναι το DSM-5;
Ένα από τα καλύτερα διαγνωστικά εργαλεία που υπάρχουν. Θα κατανοήσουμε καλύτερα τα συμπτώματα για να παρέχουμε ακριβέστερες διαγνώσεις για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής των δεκτών μας.
Τι θα μάθεις;
Βασικές αρχές, δομή και τα διαγνωστικά κριτήρια, δεξιότητες αναγνώρισης και κατανόησης των κύριων διαταραχών, καθώς και εφαρμογή τους στην πράξη.
Το DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) είναι ένα διαγνωστικό εγχειρίδιο που χρησιμοποιείται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας για την αναγνώριση, ταξινόμηση και διάγνωση ψυχικών διαταραχών. Δημιουργήθηκε από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία και αποτελεί ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο εργαλείο που προσφέρει κοινή «γλώσσα» για την περιγραφή των ψυχικών διαταραχών.
Με τη χρήση του DSM-5, οι ειδικοί μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τα συμπτώματα, να παρέχουν ακριβέστερες διαγνώσεις και να σχεδιάζουν στοχευμένες παρεμβάσεις, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.
Η εκπαίδευση σχεδιάζεται από το Διεθνές Κέντρο Βραχυπρόθεσμης Συμβουλευτικής. Προσφέρεται από το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων μέσω των προγραμμάτων προλλαπλασιαστών του.
Ειδικό πρόγραμμα για ειδικούς Ψυχικής Υγείας
- Ψυχολόγους,
- Ψυχοθεραπευτές,
- Ψυχιάτρους, Συμβούλους Ψυχικής Υγείας,
- Life Coach,
- Κοινωνικούς λειτουργούς κ.α.
αλλά και για επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με ανθρώπους.
Η εκπαίδευση χωρίζετε σε 2 ημέρες. Στην Παρουσίαση και στο Σεμινάριο.
Στην Παρουσίαση θα γνωρίσουμε τις γενικές πληροφορίες για το DSM-5, τη θεωρητική του βάση και τη σημασία του στη διάγνωση ψυχικών διαταραχών. Θα εστιάσουμε στην κατανόηση των βασικών αρχών και του τρόπου με τον οποίο βοηθά τους ειδικούς ψυχικής υγείας να παρέχουν πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις.
Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν τα παρακάτω θέματα:
•Επισκόπηση του DSM-5
•Δομή και Οργάνωση του DSM-5
•Κατηγορίες διαταραχών και πώς χρησιμοποιούνται τα διαγνωστικά κριτήρια.
•Διαγνωστικά Κριτήρια και Ταξινόμηση
•Αγχώδεις διαταραχές: Αναγνώριση και βασικές κατηγορίες.
•Συναισθηματικές διαταραχές: Ταξινόμηση και χαρακτηριστικά.
•Διαταραχές Προσωπικότητας
•Χαρακτηριστικά και κατηγοριοποιήσεις.
•Νευρογνωστικές Διαταραχές
•Αναγνώριση και κατανόηση των διαταραχών που επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία.
•Διαταραχές Σεξουαλικότητας
•Τα βασικά χαρακτηριστικά και η διαγνωστική τους προσέγγιση.
•Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής
•Αναγνώριση των διαταραχών που σχετίζονται με τη διατροφή και τα χαρακτηριστικά τους.
•Κλινικές Εφαρμογές και Μελέτες Περίπτωσης
•Εφαρμογή της θεωρίας μέσα από παραδείγματα από την κλινική πράξη.
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία μάθησης, με διαλείμματα για ξεκούραση και συζήτηση.
Το DSM-5 προσφέρει στους ειδικούς ψυχικής υγείας ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο εργαλείο για την ακριβή διάγνωση, την κατανόηση και την κατηγοριοποίηση των ψυχικών διαταραχών, διευκολύνοντας την αποτελεσματική επικοινωνία και τη στοχευμένη θεραπευτική παρέμβαση.
Το πρόγραμμα προσφέρει Βεβαίωση Παρακολούθησης.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσης θα λάβεις Βεβαίωση Παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων, πιστοποιημένο κέντρο από τον Τεχνοβλαστό ACTA του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης .
ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ
Πρόλαβε τις περιορισμένες θέσεις – 50%.
από 300€, μόνο 150€ για τα επαγγελματικά και premium μέλη του ΕΚΣ.
Ημερομηνίες Εκπαίδευσης
Σύγχρονη εξ αποστάσεως Μάθηση:
Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 19:00-21:00
Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 10:00-16:00
Εισηγητρια
Στέλλα Καρατζόγλου
Ψυχολόγος, Κλινική Νευροψυχολόγος, Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια.
Η Στέλλα Καρατζόγλου είναι απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και αδειούχος Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια (CBT) ενηλίκων, παίδων και εφήβων. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη “Γνωστική και Κλινική Νευροψυχολογία” στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου της Γαλλίας. Ως ψυχοθεραπεύτρια, έχει εκπαιδευτεί περαιτέρω στην ψυχοθεραπεία αποδοχής ατόμων LGBTQIA+, στην ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών και σε άλλες προσεγγίσεις τρίτης γενιάς CBT.