Have a question?
Message sent Κλείστο.

Περιπτωσιολογία: Εξάλειψη Θυμού – Οργής

Προσωπική Εφαρμογή. Γράφει ο Αργύρη Σ. Μάρδας, δημιουργός της Expansion. 

Σήμερα το πρωί βγήκα και συνάντησα αυτό:
Περιπτωσιολογία: Εξάλειψη Θυμού - Οργής 1

Το αυτοκίνητο δεν ήταν παρκαρισμένο παράνομα και δεν εμπόδιζε κανέναν, ούτε ήταν στην είσοδο κάποιας πολυκατοικίας. Κάποιος ασυνείδητος πήρε το κλειδάκι του και χωρίς κανέναν λόγο χάραξε το αμάξι μου.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Μου έκανε εντύπωση ότι ενώ αρχικά σκέφτηκα τα συναισθήματα με την λογική μου, Αδικία, Κοροϊδία, Δεν με υπολογίζουν και διάφορα άλλα παρόμοια, το αίσθημα της Οργής με είχε κυριέψει και μου πήρε αρκετή ώρα για να το καταλάβω. Οργή,  θυμός και Ανημπόρια. 

ΣΥΝΔΕΣΗ

Μια ώρα περίπου μετά και με πολύ επιμονή για να μην καταλήξω σε μια νοητική σύνδεση, συνέχισα με τις ερωτήσεις και κατέληγα σε μια γενική κατάσταση στη ζωή μου, όταν ήμουν 16, που δεχόμουν συνεχές μπούλινγκ στο σχολείο μου. Συγκεκριμένα μου ήρθε στο μυαλό ένας νεαρός που όμως δεν εμφανίζονταν κάποια εμπειρία. Απλά η μορφή του. Μετά άρχισα να σκάβω με ερωτήσεις για να κάνω το γενικό ειδικό:

 • τι είχε γίνει με αυτόν; τι θυμάσαι να μου πεις
  • Καμία απάντηση
 • Τι άλλο θυμάσαι από την παιδική σου ηλικία;
  • Πάλι γενικές απαντήσεις του στιλ: Συνέχεια ένιωθα έτσι. Είναι μικροεμπειρίες που σύνθετους αυτό το συναίσθημα.
 • Ωραία, πες μου τες όλες.
  • Και έβαλα μια σειρά από μικροεμπειρίες, όταν αυτός μου είπε εκείνο, όταν πήγα σε ένα σπίτι και μου είχαν στήσει ενέδρα και έφυγα, όταν ο εν λόγω νεαρός είχε βάλει λόγια σε έναν φίλο μου και δεν με έκανε πια παρέα.

Μικροπράγματα αλλά τα έβαλα όλα στον Συστημικό Οραματισμό και τα έπιασα να τα λέω και ΤΟΤΕ κατάλαβα την Οργή και την Ανημπόρια. Σταμάτησα (γιατί ήμουν έξω με την Ούμα) και έλεγα συνέχεια την λέξη Οργή, Οργή, Οργή, Οργή.

Και τότε ήρθε στο μυαλό μου και ο πατέρας μου. 2-3 εμπειρίες όμως που της είχα ξαναδουλέψει στο παρελθόν. Όταν ήμουν μικρός ο πατέρας μου μας μάλωνε και τους δύο (εμένα και τον αδελφό μου) άσχετα ποιος είχε κάνει τη ζημιά ή τη ζαβολιά. Και όσο εκείνος φώναζε εμείς έπρεπε να περιμένουμε χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Η απόλυτη Ανημπόρια. Και η Οργή από τον πατέρα μου.  Τις έβαλα και αυτές στον Οραματισμό που δεν τον σταμάτησα.

Γενικά όταν κάνω προσωπικές εφαρμογές, μου παίρνει πολύ ώρα να τις ολοκληρώσω γιατί μπορεί να κάνω διάφορα πράγματα και για κάποιο λόγο πάντα συνεχίσω από εκεί που είχα μείνει.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Όταν γύρισα από τη βόλτα πήγα από το αμάξι για να τραβήξω την φωτογραφία που βλέπετε. Αλλά δεν ένιωθα τίποτα. Τίποτα όμως. Μόνο ένα βάρος στη αναπνοή που πήρα 3 βαθιές αναπνοές και το απελευθέρωσα. Τι κατάφερα;

 • Δεν ένιωθα θυμό έτσι μπορούσα να σας γράψω αυτό το άρθρο για να μην τα ξεχάσω. Ήθελα να βγάλω όσο το δυνατόν περισσότερη Σοφία από την αρνητική εμπειρία.
 • Δεν μου χάλασε η ημέρα.
 • Βρήκα τρόπο για να φτιάξει με μια αληφή που την παρήγγειλα και θα την έχω και για μελλοντικές χρήσεις
 • Αποδέχτηκα ότι όταν έχεις όμορφο αμάξι και το παρκάρεις στο δρόμο θα τα έχεις αυτά
 • Ανέβασα ένα ποστ στην ομάδα του Παλαιού Φαλήρου και ζήτησα να μου πούνε τα συναισθήματά τους προσφέροντας Συναισθηματική Εκπαίδευση στους συνδημότες μου.

Προτείνω σε όλους όταν έχετε παρόμοια περιστατικά, είτε προσωπικών εφαρμογών είτε καθαρή περιπτωσιολογία να την ανεβάζετε ως άρθρα εδώ για να τα διαβάζουμε και να γινόμαστε όλοι πιο Σοφοί.

Στα χέρια μας έχουμε την καλύτερη ψυχολογική μέθοδο που υπάρχει.

 • Συγγραφέας: Αργυρης Σ. Μάρδας, συγγραφέας, ιδρυτής Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων, δημιουργός της Expansion Method.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Layer 1
Σύνδεση Κατηγορίες
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο emoducation.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.