Have a question?
Message sent Κλείστο.

Με απλά λόγια:

Τι είναι η Προσέγγιση Gestalt

Γνωρίστε όλες τις ψυχολογικές προσεγγίσεις σε ένα σημείο για να επιλέξετε καλύτερα την θεραπευτική προσέγγιση που σας ταιριάζει.

Προσέγγιση Gestalt 3

Όλοι χρειαζόμαστε κάποια στιγμή στη ζωή μας έναν ειδικό να μας ακούσει και να μας βοηθήσει στα ψυχικά θέματα που μας απασχολούν. Αυτό διαπίστωσα και εγώ πριν από χρόνια όταν άρχισα να ψάχνω τον εαυτό μου και να αναζητώ τρόπους να νιώσω λίγο καλύτερα. Δεν το έκανα από χόμπι, είχα πραγματική ανάγκη να βελτιώσω τα συναισθήματα που κρατούσα μέσα μου και με καθήλωναν.

Μετά από πολλή έρευνα, βρέθηκα μπροστά σε ένα περίπλοκο τοπίο με διαφορετικές ψυχολογικές προσεγγίσεις που η κάθε μία από αυτές οδηγούσαν σε εντελώς διαφορετικούς δρόμους. Για να λάβω την βοήθεια που τόσο χρειαζόμουν έπρεπε να επιλέξω έναν από αυτούς. Και το παράδοξο; Ήταν δική μου δουλειά να γνωρίσω αυτές τις προσεγγίσεις και να καταλήξω σε αυτή που θα ταίριαζε καλύτερα  στους ψυχολογικούς στόχους που είχα βάλει. Να αρχίσω δηλαδή να ψάχνω την ώρα που όλο το σύστημά μου κατέρρεε. Ξόδεψα πολύ χρόνο αναζητώντας πληροφορίες, έμαθα για τις προσεγγίσεις και σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι χρήσιμες και σε κάποιο άλλο που περνάει τα ίδια.

Άρχισα να καταγράφω ότι έμαθα, όσο πιο κατανοητά μπορώ, λέγοντας πάντα και την άποψή μου: Όλες οι προσεγγίσεις προσφέρουν απτά και ξεκάθαρα αποτελέσματα που έχουμε ανάγκη στην ζωή μας για να νοιώσουμε καλά. Η καλύτερη για εμένα προσέγγιση είναι η συνθετική, η οποία συνδυάζει στοιχεία από όλες τις προσεγγίσεις και εφαρμόζει τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία, χωρίς να χρειάζεται εγώ, ο θεραπευόμενος, να κάνω ολόκληρη μελέτη, ειδικά όταν χρειάζομαι βοήθεια.


Προσέγγιση Gestalt


Αν αισθάνεσαι ανήσυχη/ος, ότι κάτι δεν πάει καλά η Gestalt, ακαδημαϊκά γνωστή και ως μορφολογική ψυχολογία, είναι φτιαγμένη για να σε βοηθήσει. Στηρίζεται στην ιδέα πως είναι καλύτερα να ζήσουμε αυτό που αισθανόμαστε “εδώ και τώρα” και όχι να σκεπτόμαστε το παρελθόν ή να ανησυχούμε για το μέλλον.

Στόχος της είναι να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε τις σκέψεις μας, τις συμπεριφορές μας, τις εμπειρίες μας και τα συναισθήματά μας και να αναλάβουμε την ευθύνη γι’ αυτά. Να αποφύγουμε τα νοητικά παιγνίδια που πυροδοτούνται αυτόματα και λειτουργούν ασυνείδητα.

Ο Σύμβουλος θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε την αυτογνωσία μας και την ιδέα της «συνειδητότητας». Θα μας ενθαρρύνει να γνωρίσουμε τα προσωπικά μας συναισθήματα, τις συμπεριφορές μας καθώς και το αποτέλεσμά τους στον κόσμο γύρω μας.

Τα κυριότερα στοιχεία που διακρίνουν την προσέγγιση  Gestalt είναι:

 1. Πιστεύει ότι ο νους δέχεται επί μέρους ερεθίσματα, αλλά τα συνθέτει με το δικό του τρόπο.
 2. Πιστεύει ότι μερικές φορές μπορούμε να ερμηνεύσουμε ή να κατανοήσουμε μια κατάσταση εντελώς διαφορετικά από αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα.
 3. Ο άνθρωπος συμπεριφέρεται ανάλογα με τον τρόπο που είναι συνδεδεμένο το σύνολο των αντιλήψεων του για την πραγματικότητα.
 4. Η διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχούς διαδικασίας δόμησης και αναδόμησης των αντιληπτικών μορφών του περιβάλλοντος που ζούμε.
 5. Από την φύση μας έχουμε την ανάγκη να διαμορφώνουμε μία σταθερή συνολική θεώρηση του “κόσμου” γύρω μας. Την δική μας Κοσμοθεωρία.
 6. Τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε οφείλονται στην αποδιοργάνωση του δομημένου συνόλου των αντιλήψεων μας. Είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι για την διατήρηση της ισορροπία του.

+ Θετικά

 1. Σύγχρονη οργανωμένη προσέγγιση.
 2. Σχετικά γρήγορα και απτά αποτελέσματα.
 3. Το περιβάλλον είναι υποστηρικτικό, ενδυναμωτικό και θετικό.
 4. Αναπτύσσει θέματα που μας απασχολούν πραγματικά.
 5. Την ευθύνη για την πορεία της θεραπείας την έχω εγώ, ο θεραπευόμενος , στα χέρια μου.

– Αρνητικά

 1. Δεν υπάρχουν πολλές μελέτες που την υποστηρίζουν.
 2. Η επιστήμη της βιολογίας δεν αναγνωρίζει ότι συντελεί στη καλυτέρευση της ψυχολογικής μου κατάστασης.
 3. Θα πρέπει να ενημερωθείς για τις  γνώσεις και τις σπουδές του σύμβουλου που θα συνεργαστείς.

Η Άποψή μου.

Η Gestalt είναι μια προσέγγιση που έχει καλό marketing. Προσωπικά δεν μου ταιριάζει πολύ γιατί επικεντρώνεται στο τώρα και στην αντίληψη που έχω για τον εαυτό μου. Προσωπικά θεωρώ ότι η αντίληψή μου διαμορφώνεται από τις εμπειρίες μου.

Μπορείς να αξιοποιήσεις την Gestalt στο μέγιστο αν έχεις κάνει πρώτα το προσωπικό σου ταξίδι στο παρελθόν και έχεις συμφιλιωθεί με τα λάθη και τα πάθη σου. Τότε η Gestalt δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα σε αρκετά μικρό χρονικό διάστημα.

Τέλος, η άποψή μου είναι ότι οι άνθρωποι που ζητάνε βοήθεια δεν χρειάζεται να γνωρίζουν όλα αυτά. Χρειάζονται έναν ειδικό που γνωρίζει όλες τις προσεγγίσεις και εφαρμόζει την ιδανικότερη για κάθε περίπτωση. Ο ιδανικός ειδικός ψυχικής υγείας είναι ένας Σύμβουλος Συνθετικής Ψυχολογίας

Για αυτό τον λόγο το κέντρο μας προσφέρει Συνθετική Ψυχολογική εκπαίδευση συμβούλων ψυχικής υγείας  με τις πιο σύγχρονες και πρωτοποριακές βιωματικές μαθησιακές μεθόδους που βασίζονται στις μελέτες μας για την εκπαίδευση του μέλλοντος.


Συγγραφή: Αργύρης Σ. Μάρδας, Πρ. Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων

 • https://emoducation.com/psixikis-igias/

Το ήξερες ότι αγοράζοντας προγράμματα από το κέντρο μας ενισχύεις 100% τις φιλανθρωπικές κοινωνικές μας δράσεις;

Σε εμάς είσαι πάντα πρώτη/ος

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου πρώτη/ος για τα νέα μας!

Layer 1
Σύνδεση Κατηγορίες
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο emoducation.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.