Γιατί δεν νιώθουμε ευτυχισμένοι;

Τι επηρεάζει τόσο αρνητικά την ευτυχία μας και δεν μπορούμε να νιώσουμε ευτυχία; Είναι το γενετικό μας υλικό ή οι καταστάσεις στη ζωή;

Ευτυχία: Μπορώ να την νιώσω;

Και κάθεσαι  μπροστά από τον καθρέφτη σου και αναρωτιέσαι: Γιατί δεν νιώθω ευτυχισμένος; Τι φταίει άραγε;

Οι δύο απαντήσεις που δίνουμε συνήθως στον εαυτό μας είναι:

  1. Έτσι είμαστε προγραμματισμένοι.
  2. Η ζωή τα έφερε έτσι.

Τι ισχύει όμως; Είναι όντως σωστές αυτές οι απαντήσεις; Ή κάτι άλλο συμβαίνει; Κάτι άλλο που θα μπορούσε να μας φέξει τον δρόμο προς την δική μας Ευτυχία;

Αυτό ίσως αναρωτήθηκε και η Sonja Lyubomirsky  καθηγήτρια του Stanford Γιατί δεν νιώθουμε ευτυχισμένοι; 5University και έγραψε το βιβλίο “The HOW of Happiness” γεμάτο με τα αποτελέσματα από πολύ ενδιαφέρουσες έρευνες και μελέτες. Αποπειράθηκε να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα δύο ερωτήματα και το έκανε εξαιρετικά επιτυχημένα, μια που έγινε πασίγνωστη για αυτό της το βιβλίο.

Ας δούμε λοιπόν τι κατάφερε να αποδείξει και πώς αυτό μπορεί να μας βοηθήσει εμάς στη δική μας ευτυχία…

Απάντηση στο:Γιατί δεν Νιώθουμε Ευτυχισμένοι; Τι φταίει;

Έτσι είμαστε φτιαγμένοι;

Αν είμαστε φτιαγμένοι να μην μπορούμε να νιώσουμε ευτυχισμένοι σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει κάτι στα γονίδιά μας που θα το υπαγορεύει αυτό. Σωστά; Ας το μελετήσουμε (ίσως να είπε η Sonja)… Βρήκε ένα μάτσο δίδυμα παιδιά, και όχι, δεν εννοώ γεννημένα στον Ιούνιο, εννοούμε παιδιά με τα ίδια ακριβώς γονίδια και τα μελέτησε σε ότι αφορά την συμπεριφορά που ανέπτυξαν κατά την διάρκεια της ζωής τους.

Ή μήπως είναι οι περιστάσεις στη ζωή μας;

…Δηλαδή, μπορεί να κάνουμε εμείς τα πάντα για να είμαστε χαρούμενοι αλλά η ζωή θα μας τα κάνει όπως εκείνη θέλει; Μπορεί οι περιστάσεις στη ζωή να μας ορίσουν την δική μας Ευτυχία; Ιδού το Ερώτημα! Και Ιδού και η απάντηση της Sonja:

Μελετώντας τα δίδυμα μέτρησε το πόσο επηρεάζει το DNA στην ευτυχία και είδε ότι όντως επηρεάζει κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό: 50%. Αλλά μετά μέτρισε το πόσο επηρεάζουν οι περιστάσεις τη ζωή και είδε ότι μόλις το 10% της ευτυχίας μας επηρεάζεται από δαύτες… Και μένει ένα τεράστιο 40% που είναι οι δικές μας επιλογές.

Οι δικές μας επιλογές ορίζουν την ευτυχία μας.Γιατί δεν νιώθουμε ευτυχισμένοι; 6

Τελικά έχουμε στα χέρια μας την δυνατότητα να ευτυχίσουμε. Χρειάζεται να σταματήσουμε να ψάχνουμε τους λόγους που δεν είμαστε ευτυχισμένοι και να αρχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να γίνουμε ευτυχισμένοι. Οπότε το επόμενο ερώτημα είναι:

Τι μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους; Είναι αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι:

  1. Καλή δουλειά
  2. Πολλά χρήματα
  3. Πολύ καλά και ακριβά γκατζετσ και αντικείμενα
  4. Πραγματική Αγάπη
  5. Τέλειο Σώμα
  6. Τέλειοι βαθμοί ή αναγνώριση.

Εσύ τι πιστεύεις; Μπορούν τα παραπάνω να σε κάνουν χαρούμενο; Γράψε μας την άποψή σου.

Κάνε το Τεστ μέτρησης Ευτυχίας PERMA EXPANSION δωρεάν εδώ.

Συγγραφέας - Βιβλιογραφία - Συνδεσμοι

  • Συγγραφέας: Αργύρης Σ. Μάρδας, Δημιουργός Expansion Method, Πρόεδρος στο Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων και Συναισθηματικής Εκπαίδευσης, συγγραφέας.

http://sonjalyubomirsky.com/

Lyubomirsky, S. (2008). The how of happiness: A scientific approach to getting the life you want. New York: Penguin Press. Visit the book’s websiteDownload the book’s references.

The science of Happiness, Laurie Santos, YALE university.

Layer 1
Σύνδεση Κατηγορίες
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο emoducation.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.