Have a question?
Message sent Κλείστο.

Με απλά λόγια:

Τι είναι η Γνωσιακή Συμπεριφορική προσέγγιση

Γνωρίστε όλες τις ψυχολογικές προσεγγίσεις σε ένα σημείο για να επιλέξετε καλύτερα την θεραπευτική προσέγγιση που σας ταιριάζει.

Γνωσιακή Συμπεριφορική προσέγγιση 3

Όλοι χρειαζόμαστε κάποια στιγμή στη ζωή μας έναν ειδικό να μας ακούσει και να μας βοηθήσει στα ψυχικά θέματα που μας απασχολούν. Αυτό διαπίστωσα και εγώ πριν από χρόνια όταν άρχισα να ψάχνω τον εαυτό μου και να αναζητώ τρόπους να νιώσω λίγο καλύτερα. Δεν το έκανα από χόμπι, είχα πραγματική ανάγκη να βελτιώσω τα συναισθήματα που κρατούσα μέσα μου και με καθήλωναν.

Μετά από πολλή έρευνα, βρέθηκα μπροστά σε ένα περίπλοκο τοπίο με διαφορετικές ψυχολογικές προσεγγίσεις που η κάθε μία από αυτές οδηγούσαν σε εντελώς διαφορετικούς δρόμους. Για να λάβω την βοήθεια που τόσο χρειαζόμουν έπρεπε να επιλέξω έναν από αυτούς. Και το παράδοξο; Ήταν δική μου δουλειά να γνωρίσω αυτές τις προσεγγίσεις και να καταλήξω σε αυτή που θα ταίριαζε καλύτερα  στους ψυχολογικούς στόχους που είχα βάλει. Να αρχίσω δηλαδή να ψάχνω την ώρα που όλο το σύστημά μου κατέρρεε. Ξόδεψα πολύ χρόνο αναζητώντας πληροφορίες, έμαθα για τις προσεγγίσεις και σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι χρήσιμες και σε κάποιο άλλο που περνάει τα ίδια.

Άρχισα να καταγράφω ότι έμαθα, όσο πιο κατανοητά μπορώ, λέγοντας πάντα και την άποψή μου: Όλες οι προσεγγίσεις προσφέρουν απτά και ξεκάθαρα αποτελέσματα που έχουμε ανάγκη στην ζωή μας για να νοιώσουμε καλά. Η καλύτερη για εμένα προσέγγιση είναι η συνθετική, η οποία συνδυάζει στοιχεία από όλες τις προσεγγίσεις και εφαρμόζει τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία, χωρίς να χρειάζεται εγώ, ο θεραπευόμενος, να κάνω ολόκληρη μελέτη, ειδικά όταν χρειάζομαι βοήθεια.


Γνωσιακή Συμπεριφορική προσέγγιση


Η Γνωσιακή Συμπεριφορική προσέγγιση εστιάζει στο συμπτώματα της συμπεριφοράς μας και μας βοηθά  να δούμε τη σχέση μεταξύ πεποιθήσεων, σκέψεων και συναισθημάτων, καθώς και τι δημιουργούν αυτά στη ζωή και στην καθημερινότητά μας.

Στόχος της είναι να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε επίγνωση , να κατανοήσουμε τους λόγους των προβλημάτων μας και να αποκτήσουμε την ικανότητα να τα αντιμετωπίζουμε διεξοδικά στο παρόν και στο μέλλον.

Προκειμένου να συντελεστεί αυτή η διεργασία, ο σύμβουλος πρέπει να είναι ικανός να προσφέρει ένα περιβάλλον σταθερό και ασφαλές στον θεραπευόμενο για να μπορέσει να εκφράσει με ασφάλεια τις φαντασιώσεις και τις πεποιθήσεις πόνου ή ντροπής του.

Τα κυριότερα στοιχεία που διακρίνουν την Γνωσιακή Συμπεριφορική προσέγγιση είναι:

 1. Πιστεύει ότι οι αντιλήψεις μας επηρεάζουν άμεσα την συμπεριφορά μας σε συγκεκριμένες καταστάσεις.
 2. Πιστεύει ότι η διαδικασία σκέψης ενός ανθρώπου σχετίζεται άμεσα με τις συμπεριφορές και τις ενέργειές του.
 3. Στηρίζεται στην πεποίθηση ότι ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι τα γεγονότα και όχι τα ίδια τα γεγονότα καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο αισθάνεσαι και ενεργείς.
 4. Πιστεύει ότι προσαρμόζοντας τις σκέψεις μας, μπορούμε να επηρεάσουμε άμεσα τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας.

+ Θετικά

 1. Γρήγορα αποτελέσματα πάνω σε θέματα που σε απασχολούν.
 2. Εκπαιδεύει το σύστημά μας να λειτουργεί καλύτερα και να διορθώνει τα κακώς κείμενα.
 3. Δομημένες συνεδρίες με πολλές μελέτες και έρευνες.
 4. Μεγάλη γκάμα θεμάτων που μπορεί να δώσει γρήγορα αποτελέσματα.
 5. Απευθύνεται στον σύγχρονο άνθρωπο.

– Αρνητικά

 1. Δεν ασχολείται με το πλαίσιο της προσωπικότητας αλλά με συγκεκριμένες συμπεριφορές.
 2. Δίνει την εντύπωση ότι δεν εμβαθύνει πολύ.
 3. Λόγω των άμεσων αποτελεσμάτων της, ίσως να μην ταιριάζει σε όλους.
 4. Είναι πολύ δομημένη και δεν αφήνει πολλά περιθώρια να αναπτύξουμε όλο το εύρος της προσωπικότητάς μας.

Η Άποψή μου.

Η Συμπεριφοριστική είναι για εμένα από τις προσεγγίσεις που ταιριάζουν καλύτερα στον σύγχρονο άνθρωπο που θέλει να βλέπει αποτελέσματα και να προχωράει.

Από την άλλη, χρειαζόμαστε και τον χώρο για να αναπτύξουμε όλο το εύρος της προσωπικότητάς μας και να εμβαθύνουμε σε καταστάσεις που δεν μας είναι και τόσο γνώριμες.

Είναι εξαιρετική λοιπόν για να δίνει λύσεις σε προβλήματα. Αλλά αν θέλεις να γνωρίσεις βαθύτερα τον εαυτό σου και να διευρύνεις την αντίληψη σου, θα χρειαστείς και άλλη βοήθεια από άλλες προσεγγίσεις.

Τέλος, η άποψή μου είναι ότι οι άνθρωποι που ζητάνε βοήθεια δεν χρειάζεται να γνωρίζουν όλα αυτά. Χρειάζονται έναν ειδικό που γνωρίζει όλες τις προσεγγίσεις και εφαρμόζει την ιδανικότερη για κάθε περίπτωση. Ο ιδανικός ειδικός ψυχικής υγείας είναι ένας Σύμβουλος Συνθετικής Ψυχολογίας

Για αυτό τον λόγο το κέντρο μας προσφέρει Συνθετική Ψυχολογική εκπαίδευση συμβούλων ψυχικής υγείας  με τις πιο σύγχρονες και πρωτοποριακές βιωματικές μαθησιακές μεθόδους που βασίζονται στις μελέτες μας για την εκπαίδευση του μέλλοντος.


Συγγραφή: Αργύρης Σ. Μάρδας, Πρ. Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων

 • https://emoducation.com/psixikis-igias/

Το ήξερες ότι αγοράζοντας προγράμματα από το κέντρο μας ενισχύεις 100% τις φιλανθρωπικές κοινωνικές μας δράσεις;

Σε εμάς είσαι πάντα πρώτη/ος

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου πρώτη/ος για τα νέα μας!

Layer 1
Σύνδεση Κατηγορίες
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο emoducation.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.