7 Συμβουλές Διδασκαλίας | Σχολείο στο Σπίτι
Βοηθώντας τα παιδιά να συνεχίσουν το σχολείο στο σπίτι.
1. Φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα έστω και αν αυτό είναι χαλαρο
Ίσως να φαίνεται πολύ δελεαστικό να αφήσουμε τους εφήβους να κοιμούνται ή να μείνουν λίγο παραπάνω από το κανονικό μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να κρατήσουμε τα παιδιά μας εστιασμένα εάν δημιουργήσουμε μια ρουτίνα που θυμίζει έστω και λίγο την ρουτίνα που ακολουθούσαν πριν κλείσουν τα σχολεία
2. Βρείτε ένα ήρεμο σημείο για να δουλέψετε
Μπορεί το τραπέζι της κουζίνας σας να γίνει το κέντρο δράσης. Βέβαια σημασία έχει να βρούμε κάποιο σημείο του σπιτιού που βοηθά τα παιδιά να συγκεντρώνονται. Κάποια παιδιά προτιμούν το γραφείο του δωματίου τους ή κάποια τον άνετο καναπέ του σαλονιού. Ο οποιοσδήποτε άνετος χώρος στον οποίο δεν διασπάται την προσοχή του από εξωτερικά ερεθίσματα είναι ένας καλός χώρος. Ορισμένα παιδιά συγκεντρώνονται καλύτερα με μουσική. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επιλέξουμε μια ορχηστρική μουσική χωρίς πολλά σκαμπανεβάσματα και πάντα η ένταση του ήχου να είναι χαμηλή και σταθερή. Επίσης καλό θα ήταν να απομακρύνουμε ή να φροντίσουμε το παιδί στο χώρο του να μην έχει οθόνες τηλεόρασης ή υπολογιστή.
3. Ξεκινάμε πάντα από τα πιο δύσκολα
Ξεκινώντας απο τις πιο δύσκολες εργασίες βοηθά τα παιδιά να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Αυτό ισχύει ακόμα και όταν εργάζονται στο σπίτι. Αν το παιδί έχει εργασίες που δεν έχουν ολοκληρωθεί ξεκινήστε βάζοντας τες σε μια προτεραιότητα και προσπαθήστε να καλύψτε τα κενά που τυχόν έχουν δημιουργηθεί με τους ακόλουθους απλούς τρόπους:
- Κάθε μέρα διαλέξτε ένα διαφορετικό φύλλο εργασίας από διαφορετικό μάθημα
- Κάθε μέρα εμπλουτίστε το λεξιλόγιο τους
- Βρείτε στο διαδίκτυο πλατφόρμες και εργαλεία που διατίθενται δωρεάν για την καλύτερη διδασκαλία των μαθημάτων
- Βοηθήστε το να βρεί διαδικτυακά βιβλία για ανάγνωση ή ακόμα να συμμετάσχει σε διαδικτυακές τάξεις που μπορούν να του προσφέρουν και ανατροφοδότηση της γνώσης
- Για ένα μικρό διάλυμα μπορείτε να το κατευθύνετε στο YouTube για παρακολούθηση βίντεο σχετικά με τις φυσικές επιστήμες ή την ιστορία που είναι ευχάριστα και ταυτόχρονα επιμορφωτικά
- Αργά το απόγευμα μπορείτε να ασχοληθείτε με την εμβάθυνση ιστορικών γνώσεων με συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένο υποθέμα
- Βάλτε ένα στόχο κάθε μέρα
Στην αρχή της εβδομάδας θέτουμε ένα εβδομαδιαίο στόχο για κάθε μάθημα. Φτιάχνουμε μια λίστα με τις εργασίες που πρέπει να έχει ολοκληρώσει το παιδί μέσα στη βδομάδα. Καθημερινά μαζί με το παιδί ελέγχουμε τη λίστα και σημειώνουμε τους στόχους που έχουμε πετύχει. Με αυτό τον τρόπο το παιδί πραγματικά έχει την αίσθηση ότι πετυχαίνει πράγματα και έτσι αισθάνεται όμορφα και παίρνει δύναμη για να συνεχίσει.
4. Κάντε διαλείμματα
Θυμηθείτε ότι τα παιδιά συνήθως δεν μπορούν να κάτσουν ακίνητα και να συγκεντρωθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως οι ενήλικες. Για το λόγο αυτό μια καλή πρακτική είναι να κάνουμε διάλειμμα για φαγητό ή για συζήτηση ή για ολιγόλεπτο παιχνίδι ανάμεσα στα μαθήματα ή τις εργασίες.
5. Βγείτε από το δωμάτιο μελέτης
Για να ενεργοποιήσουμε το μυαλό τους και να είναι σε εγρήγορση μπορούμε να βγούμε στη βεράντα ή ακόμα να περπατήσουμε στην αυλή εάν υπάρχει ή να κάνουμε το γύρο του τετραγώνου. Μπορεί η οργανωμένη άθληση να μην επιτρέπεται αλλά παρόλα ταύτα μπορούμε να οργανώσουμε διάφορα προκειμένου το παιδί να κινείται και να καταναλώνει την ενέργειά του.
6. Αφήστε λίγο χώρο για τα συναισθήματα
Είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε άγχος όταν ζούμε μια ασταθή κατάσταση. Αυτό μπορεί να μας κάνει ευερέθιστους , κακοκεφους , απομακρους ή γενικότερα να δημιουργήσει συναισθήματα που τα παιδιά μας δυσκολεύονται να εξηγήσουν. Όσο πιο ήρεμοι είμαστε τόσο το καλύτερο για τα παιδιά μας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσουμε τα συναισθήματα και να προσποιούμαστε ότι δε συμβαίνει τίποτα. Αφήστε τα παιδιά σας να εκφράσουν με λέξεις τα συναισθήματα τους και στην συνέχεια μιλήστε ξεκάθαρα και για τα δικά σας συναισθήματα. Εκφράζοντας τα συναισθήματα , δίνοντας τους όνομα και συζητώντας για αυτά με τα παιδιά μας θα μας φέρει πιο κοντά τους συναισθηματικά και θα τους δώσει ξεκάθαρα την αίσθηση ότι είμαστε μαζί τους. Στο τέλος είναι πολύ σημαντικό να διαβεβαιώσουμε τα παιδιά μας ότι κάνουμε τα πάντα για να είναι ασφαλή και υγιή. Αν η κατάσταση δυσκολέψει τότε ζητήστε βοήθεια από ανθρώπους του περιβάλλοντός σας ή φίλους και μιλήστε μαζί τους.
Είναι σημαντικό ότι για να είναι καλά το παιδι σας θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να είστε εσείς καλά.
Συγγραφέας - Βιβλιογραφία - Συνδεσμοι
- Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων και Συναισθηματικής Εκπαίδευσης.
- Μετάφραση: Θεοδώρα Γκέλη, Μέλος HEC.