Η αξία της συγχώρεσης

“Πιστεύω πως οι άνθρωποι δε συγχωρούν εύκολα, όχι τόσο γιατί δε θέλουν, αλλά περισσότερο γιατί αγνοούν την πραγματική σημασία και αξία της έννοιας αυτής”. Της Ειρήνης Αργύρη, Οικονομολόγος, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης Expansion therapy.

Η αξία της συγχώρεσης 6

Συχνά αναρωτιέμαι πόσο πιο απλές και αληθινές θα ήταν οι ανθρώπινες σχέσεις εάν εκφράζαμε κάθε συναίσθημα που νιώθαμε, δίχως ενδοιασμούς και φόβο και αν αυτό θα μπορούσε να είναι απόλυτα αποδεκτό από τους άλλους ανθρώπους, χωρίς να υποβόσκουν μέσα τους συναισθήματα δυσαρέσκειας και κακίας.

Με το να κρατάμε κακία απέναντι σε κάποιον, στην πραγματικότητα βλάπτουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Συσσωρεύουμε μέσα μας αρνητικά συναισθήματα, τα οποία όσο διαιωνίζονται, τόσο δυναμώνουν και ριζώνουν μέσα μας σαν θεριό και δεν είναι λίγες οι φορές που επιζητούμε την εκδίκηση απέναντι στον άνθρωπο που μας πλήγωσε. Αυτό μας δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουμε βαρίδια στην ψυχή μας, τα οποία μας κρατούν φυλακισμένους στο παρελθόν, αδυνατώντας να χαρούμε τη ζωή μας στο τώρα.

Με ποιον τρόπο μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω;

Η απάντηση βρίσκεται στη συγχώρεση (συν + χωρώ = δημιουργώ χώρο). Είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί ότι όταν συγχωρούμε δεν σημαίνει πως επιτρέπουμε οποιαδήποτε παρεμβατική ή άσχημη συμπεριφορά προς το πρόσωπο μας, αλλά με αυτόν τον τρόπο διώχνουμε το βάρος από μέσα μας και απελευθερωνόμαστε από τα αρνητικά συναισθήματα, «δίνοντας χώρο» σε νέα συναισθήματα και εμπειρίες να κατακλύσουν την ψυχή μας.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της συγχώρεσης, ωστόσο, δεν σταματούν εκεί. Με τη συγχώρεση ενισχύουμε την αυτογνωσία μας, καθώς καταλαβαίνουμε τι είναι αυτό που μας πλήγωσε, για ποιον λόγο, αλλά και πώς μπορούμε να διαχειριστούμε ενδεχόμενες μελλοντικές συμπεριφορές – η λεγόμενη «Συναισθηματική Διαχείριση». Εκτός από τον εαυτό μας, όμως, μας δίνεται η δυνατότητα να κατανοήσουμε περισσότερο και τους άλλους ανθρώπους, μπαίνοντας στη θέση τους και αναγνωρίζοντας τους λόγους και τα συναισθήματα που υποκίνησαν τις πράξεις τους (Ενσυναίσθηση). Τα παραπάνω ευεργετήματα –  Αυτογνωσία, Συναισθηματική Διαχείριση, Ενσυναίσθηση – αποτελούν τρεις από τους πέντε δείκτες της Συναισθηματικής Νοημοσύνης, που είναι πλέον γνωστή για την καθοριστική συμβολή της σε μια επιτυχημένη προσωπική αλλά και επαγγελματική σταδιοδρομία.

Τι μας εμποδίζει να συγχωρήσουμε;

Ο εγωισμός είναι ένα από τα εμπόδια αυτά και αποτελεί χαρακτηριστικό των ανθρώπων που αναπτύσσουν συνήθως στην προσπάθεια τους να φανούν δυνατοί και αήττητοι ή λόγω φόβου και ντροπής να εκδηλώσουν τα αληθινά τους συναισθήματα.

Είναι, ακόμα, λογικό και ανθρώπινο να δυσκολευόμαστε να συγχωρήσουμε έναν άνθρωπο που μας δημιούργησε αρνητικά συναισθήματα. Όσο πιο πρόσφατη, μάλιστα, είναι η αρνητική κατάσταση που βιώσαμε, τόσο πιο έντονα είναι τα συναισθήματα που νιώθουμε. Χρειάζεται, επομένως, να δώσουμε χρόνο και χώρο στη νέα αυτή κατάσταση, ώστε να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε με περισσότερη ψυχραιμία.


Πιστεύω πως οι άνθρωποι δε συγχωρούν εύκολα, όχι τόσο γιατί δε θέλουν, αλλά περισσότερο γιατί αγνοούν την πραγματική σημασία και αξία της έννοιας αυτής. Η συγχώρεση είναι αδιαμφισβήτητα ένας καλός τρόπος να μάθουμε από τα λάθη μας και να γίνουμε πιο δυνατοί και σοφοί. Άλλωστε, «Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο. Το να συγχωρείς είναι θεϊκό» (Alexander Pope – Βρετανός ποιητής).

Συγγραφέας - Βιβλιογραφία - Συνδεσμοι

Συγγραφέας: Ειρήνη Αργύρη, Οικονομολόγος, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συναισθηματικής Μάθησης.

Συγγραφέας: Eirini Argyri

Η αξία της συγχώρεσης 7
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συναισθηματικής Μάθησης exSEL. Πιστοποιημένη στην Expansion Therapy. Οικονομολόγος.

Το ήξερες ότι αγοράζοντας προγράμματα από το κέντρο μας ενισχύεις 100% τις φιλανθρωπικές κοινωνικές μας δράσεις;

Γνώρισε την Συναισθηματική μας Εκπαίδευση για όλους!

Σε εμάς είσαι πάντα πρώτη/ος

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου πρώτη/ος για τα νέα μας!

Layer 1
Σύνδεση Κατηγορίες
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο emoducation.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.