Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τον COVID-19 (Κορωνοϊό).
Ένας νέος τύπος κοροναϊού, ο COVID-19, προκαλεί έξαρση της αναπνευστικής (πνευμονικής) νόσου. Καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Κίνα και έχει επεκταθεί διεθνώς.
Η ανησυχία για αυτό το νέο ιό μπορεί να κάνει τα παιδιά και τις οικογένειες ανήσυχες. Ήδη γνωρίζουμε ότι είναι πολύ μεταδοτικός, ότι η σοβαρότητα της ασθένειας μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και ότι υπάρχουν βήματα που μπορούμε να πάρουμε την πρόληψη της εξάπλωσης της μόλυνσης. Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μπορούμε να προγραμματίσουμε ενέργειες που μειώνουν τον κίνδυνο ασθένειας.
Για όσους από εμάς έχουμε μικρά παιδιά στο σπίτι χρειάζεται να τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν το άγχος και τον φόβο που μπορεί να νιώθουν. Πρέπει να γνωρίζουμε σωστές πληροφορίες για να μην προκαλέσουμε υπερβολικό συναγερμό.
Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά κοιτάζουν τους γονείς για καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης σε τέτοιου είδους αγχωτικά γεγονότα. Αν οι γονείς ανησυχούν υπερβολικά, τα παιδιά θα μιμηθούν την συμπεριφορά και το άγχος μπορεί να αυξηθεί.
Πρώτα από όλα οι ίδιοι οι γονείς θα πρέπει να είναι ήρεμοι. Όχι να δείχνουν ήρεμοι, αλλά να είναι. Αν αντιμετωπίζεται πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό (ψυχολόγο) ή αν θέλετε άμεση αντιμετώπιση προγραμματίστε μια εφαρμογή της μεθόδου Άμεσης Συναισθηματικής Αποφόρτισης Expansion Method. Οι εφαρμογές γίνονται μέσω βιντεοκλήσης και προτείνονται από το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων για όσους δεν αντιμετωπίζουν ψυχική νόσο. Η εφαρμογή ενδέχεται να έχει κόστος. Ενημερωθείτε με το δωρεάν ραντεβού που παρέχουν οι Σύμβουλοι της Expansion method.
Οι γονείς πρέπει να καθησυχάσουν τα παιδιά με την συμπεριφορά τους και με τα λόγια τους: οι υπάλληλοι της υγείας και των σχολείων εργάζονται σκληρά για να εξασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι σε όλη τη χώρα είναι καλά. Ωστόσο, τα παιδιά χρειάζονται επίσης πληροφορίες για την πιθανή σοβαρότητα του κινδύνου της νόσου και συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο αποφυγής λοιμώξεων και εξάπλωσης ασθενειών. Διδάσκοντας στα παιδιά θετικά προληπτικά μέτρα, μιλώντας μαζί τους για τους φόβους τους και δίνοντάς τους μια αίσθηση ελέγχου του κινδύνου μόλυνσης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους.
Ειδικές κατευθυντήριες γραμμές:
Παραμείνετε ήρεμοι και καθησυχαστικοί.
- Τα παιδιά θα αντιδράσουν και θα μιμηθούν τις λεκτικές και μη λεκτικές αντιδράσεις σας.
- Αυτό που λέτε και κάνετε για το COVID-19, οι προσπάθειες πρόληψης και οι συζητήσεις που μπορεί να ακούνε, ενδέχεται είτε να αυξήσουν ή να μειώσουν το άγχος των παιδιών σας.
- Αν είναι αλήθεια, δώστε έμφαση στα παιδιά σας ότι είναι και η οικογένειά σας είναι ωραία.
- Υπενθυμίστε ότι εσείς και οι ενήλικες στο σχολείο τους είστε εκεί για να τους κρατήσετε ασφαλείς και υγιείς.
- Αφήστε τα παιδιά σας να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους και να βοηθήσουν να επαναπροσδιορίσουν τις ανησυχίες τους στην κατάλληλη προοπτική
Κάνε τον εαυτό σας διαθέσιμο.
- Τα παιδιά μπορεί να χρειαστούν ιδιαίτερη προσοχή από εσάς και μπορεί να θέλουν να μιλήσουν για τις ανησυχίες τους, τους φόβους και τις ερωτήσεις τους.
- Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι έχουν κάποιον που θα τους ακούσει. αφιερώστε χρόνο για αυτούς.
- Πες τους ότι τους αγαπάς και τους δίνετε πολλή στοργή.
Αποφύγετε την υπερβολική ευθύνη.
- Όταν οι εντάσεις είναι υψηλές, μερικές φορές προσπαθούμε να κατηγορήσουμε κάποιον.
- Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα στερεότυπα οποιασδήποτε ομάδας ανθρώπων ως υπεύθυνων για τον ιό.
- Ο εκφοβισμός ή τα αρνητικά σχόλια που απευθύνονται σε άλλους θα πρέπει να σταματήσουν και να αναφερθούν στο σχολείο.
- Να γνωρίζετε τις παρατηρήσεις που έχουν οι άλλοι ενήλικες γύρω από την οικογένειά σας. Μπορεί να πρέπει να εξηγήσετε ποια σχόλια σημαίνουν εάν είναι διαφορετικά από τις αξίες που έχετε στο σπίτι.
Παρακολουθήστε προβολή τηλεόρασης και κοινωνικά μέσα.
- Περιορίστε την τηλεοπτική προβολή ή την πρόσβαση σε πληροφορίες στο Διαδίκτυο και μέσω των κοινωνικών μέσων. Προσπαθήστε να αποφύγετε να παρακολουθείτε ή να ακούτε πληροφορίες που μπορεί να ενοχλούν όταν τα παιδιά σας είναι παρόντα.
- Μιλήστε στο παιδί σας σχετικά με το πόσες ιστορίες σχετικά με το COVID-19 στο Διαδίκτυο μπορεί να βασίζονται σε φήμες και ανακριβείς πληροφορίες.
- Συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με τις πραγματικές πληροφορίες σχετικά με αυτή τη νόσο-αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους.
- Η συνεχής παρακολούθηση ενημερώσεων σχετικά με την κατάσταση του COVID-19 μπορεί να αυξήσει το άγχος-αποφύγετε αυτό.
- Έχετε υπόψη σας ότι οι αναπτυξιακά ακατάλληλες πληροφορίες (δηλ. Πληροφορίες σχετικές με τους ενήλικες) μπορεί να προκαλέσουν άγχος ή σύγχυση, ιδιαίτερα σε νέους
- Συμπληρώστε το παιδί σας σε παιχνίδια ή άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.
Διατηρήστε μια κανονική ρουτίνα στο μέτρο του δυνατού.
- Συνεχίστε με ένα τακτικό πρόγραμμα, καθώς αυτό μπορεί να καθησυχάζει και να προάγει τη σωματική υγεία.
- Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συμβαδίζουν με τα μαθήματα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες τους, αλλά μην τους πιέζετε εάν φαίνονται συγκλονισμένοι.
Να είστε ειλικρινείς και ακριβείς.
- Ελλείψει πραγματικών πληροφοριών, τα παιδιά συχνά φαντάζονται καταστάσεις πολύ χειρότερα από την πραγματικότητα.
- Μην αγνοείτε τις ανησυχίες τους, αλλά εξηγείστε ότι αυτή τη στιγμή πολύ λίγοι άνθρωποι στη χώρα αυτή είναι άρρωστοι με το COVID-19.
- Τα παιδιά μπορούν να ειπωθούν ότι η ασθένεια αυτή θεωρείται ότι μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται σε στενή επαφή μεταξύ τους – όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζει.
- Θεωρείται επίσης ότι μπορεί να εξαπλωθεί όταν αγγίξετε μολυσμένη επιφάνεια ή αντικείμενο, γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό να προστατευτείτε.
- Για πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα πραγματικά στοιχεία επικοινωνήστε με τη νοσοκόμα του σχολείου σας, ρωτήστε τον γιατρό σας ή ελέγξτε τον ιστότοπο https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html.
Γνωρίστε τα συμπτώματα του COVID-19.
- Το CDC πιστεύει ότι αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται σε λίγες ημέρες μετά από έκθεση σε κάποιον που πάσχει από τη νόσο ή για 14 ημέρες μετά την έκθεση:
- Πυρετός
- Βήχας
- Δύσπνοια
- Για μερικούς ανθρώπους, τα συμπτώματα είναι σαν να έχετε κρύο. για άλλους είναι αρκετά σοβαρή ή ακόμα και απειλητική για τη ζωή. Και στις δύο περιπτώσεις είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης του παιδιού σας (ή το δικό σας) και να ακολουθήσετε τις οδηγίες σχετικά με τη διαμονή σας στο σπίτι ή μακριά από δημόσιους χώρους για να αποτρέψετε τη διάδοση του ιού.
Εξετάστε και διαμορφώστε βασικές πρακτικές υγιεινής και υγιεινού τρόπου ζωής για προστασία.
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασκεί καθημερινά καλή υγιεινή – απλά βήματα για την πρόληψη της εξάπλωσης της ασθένειας:
- Πλένετε τα χέρια σας πολλές φορές την ημέρα για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα (τραγούδι Twinkle, Twinkle Little Star παίρνει αργά περίπου 20 δευτερόλεπτα).
- Καλύψτε τα στόματά τους με έναν ιστό όταν φτερνίζουν ή βήχουν και πετάτε τον ιστό αμέσως ή φτάστε ή βήχετε στην κάμψη του αγκώνα τους. Μην μοιράζεστε τρόφιμα ή ποτά.
- Πρακτική δίνοντας χτυπήματα γροθιά ή αγκώνα αντί χειραψιών. Λιγότερα μικρόβια κατανέμονται με αυτόν τον τρόπο.
- Η παροχή συμβουλών στα παιδιά σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν για την πρόληψη της λοίμωξης τους δίνει μεγαλύτερη αίσθηση ελέγχου της εξάπλωσης της νόσου και θα συμβάλει στη μείωση του άγχους τους.
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει μια ισορροπημένη διατροφή, να έχει αρκετό ύπνο και να ασκεί τακτικά. αυτό θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσουν τις ασθένειες.
Συζητήστε νέους κανόνες ή πρακτικές στο σχολείο.
- Πολλά σχολεία ήδη επιβάλλουν τις συνήθειες πρόληψης της ασθένειας, συμπεριλαμβανομένου του συχνού πλυσίματος των χεριών ή της χρήσης καθαριστικών χεριών που περιέχουν αλκοόλ.
- Η νοσηλεύτρια ή ο κύριος του σχολείου σας θα στείλει πληροφορίες σχετικά με νέους κανόνες ή πρακτικές.
- Φροντίστε να το συζητήσετε με το παιδί σας.
- Επικοινωνήστε με τη νοσοκόμα του σχολείου σας με συγκεκριμένες ερωτήσεις.
Επικοινωνήστε με το σχολείο σας.
- Αφήστε το σχολείο σας να μάθει εάν το παιδί σας είναι άρρωστο και να το κρατήσει στο σπίτι. Το σχολείο σας μπορεί να σας ρωτήσει εάν το παιδί σας έχει πυρετό ή όχι. Αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν το σχολείο να γνωρίζει γιατί το παιδί σας κρατήθηκε στο σπίτι. Εάν το παιδί σας διαγνωστεί με το COVID-19, ενημερώστε το σχολείο για να επικοινωνήσει μαζί του και να πάρει οδηγίες από τις τοπικές υγειονομικές αρχές.
- Συζητήστε με τη σχολική νοσοκόμα, τον σχολικό ψυχολόγο, τον σχολικό σύμβουλο ή τον κοινωνικό λειτουργό του σχολείου εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει δυσκολίες εξαιτίας του άγχους ή του στρες που σχετίζονται με το COVID-19. Μπορούν να παρέχουν καθοδήγηση και υποστήριξη στο παιδί σας στο σχολείο.
- Βεβαιωθείτε ότι έχετε ακολουθήσει όλες τις οδηγίες από το σχολείο σας.
Πάρτε χρόνο για να μιλήσετε
Γνωρίζετε καλύτερα τα παιδιά σας. Αφήστε τα ερωτήματά τους να είναι ο οδηγός σας για το πόση πληροφορία πρέπει να παρέχετε. Ωστόσο, μην αποφύγετε να τους δώσετε τις πληροφορίες που οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας αναγνωρίζουν ως κρίσιμες για την εξασφάλιση της υγείας των παιδιών σας. Κάνε υπομονή; τα παιδιά και η νεολαία δεν μιλούν πάντα για τις ανησυχίες τους εύκολα. Παρακολουθήστε για ενδείξεις που μπορεί να θέλουν να μιλήσουν, όπως η αιωρούμενη γύρω, ενώ κάνετε τα πιάτα ή το ναυπηγείο. Είναι πολύ χαρακτηριστικό για τα μικρότερα παιδιά να ρωτούν μερικές ερωτήσεις, να επιστρέφουν στο παιχνίδι, να επιστρέφουν για να κάνουν περισσότερες ερωτήσεις.
Όταν μοιράζεστε πληροφορίες, είναι σημαντικό να φροντίζετε να παρέχετε τα γεγονότα χωρίς να προωθείτε υψηλό επίπεδο άγχους, υπενθυμίζοντας στα παιδιά ότι οι ενήλικες εργάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της ανησυχίας και δίνουν στα παιδιά τις ενέργειες που μπορούν να αναλάβουν για να προστατευθούν.
Οι πληροφορίες αλλάζουν ραγδαία σχετικά με αυτό το νέο ιό – για να έχετε τις πιο σωστές πληροφορίες ενημερωμένες με την πρόσβαση στο https://eody.gov.gr/erotiseis-kai-apantiseis-gia-to-neo-koronoio-covid-19/
Συγγραφέας - Βιβλιογραφία - Συνδεσμοι
- Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων και Συναισθηματικής Εκπαίδευσης.
- Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
- Ελληνικό Υπουργείο Υγείας
https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metadotika-kai-mh-metadotika-noshmata/c388-egkyklioi/6936-korwnoios-covid-19-odhgies-psyxologikhs-yposthrikshs-twn-politwn
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019