Ο Διαλογισμός βοηθάει την καταπολέμηση της αϋπνίας και βελτιώνει τον ύπνο.

Η Julie Corliss Executive Editor απο το  Harvard Heart Letter μιλάει για το Mindfulness meditation.

Ο Διαλογισμός καταπολέμα την Αϋπνία 1

Αν τα βράδια στριφογυρίζετε στα σεντόνια σας σκεπτόμενοι ένα πρόβλημα ή κάποιες υποχρεώσεις που πρέπει να γίνουν, να ξέρετε ότι αυτές οι σκέψεις είναι ικανές να σας κλέψουν έναν καλό βραδινό ύπνο.

Οι διαταραχές ύπνου απασχολούν εκατομμύρια ανθρώπους παγκόσμιος.

Η υπνηλία που μπορεί νιώθετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ίσως να είναι αποτέλεσμα της αϋπνίας που είχατε το προηγούμενο βράδυ. Έτσι λοιπόν κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αισθάνεστε κούραση και να έχετε παρατηρήσει μείωση στην παραγωγικότητα σας. Οι διαταραχές αυτές, μακροπρόθεσμα μπορούν να βλάψουν ακόμη και την υγεία σας. 

Μια μικρή μελέτη έδειξε ότι ο Mindfulness Διαλογισμός, ο οποίος είναι μια πρακτική που προσφέρει ηρεμία, επικεντρώνεται στην αναπνοή και στην επίγνωση της παρούσας στιγμής μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητικός.

Ας πούμε περισσότερα γι’αυτό:

Πριν από λίγα χρόνια δημοσιεύθηκε μια μελέτη στην JAMA internal medicine, η οποία είχε σαν δείγμα 49 μεσήλικα και ηλικιωμένα άτομα, τα οποία αντιμετώπιζαν προβλήματα με τον ύπνο τους. Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Οι μισοί από αυτούς παρακολούθησαν και ολοκλήρωσαν ένα πρόγραμμα ευαισθητοποιήσης, το οποίο περιελάμβανε διαλογισμούς και άλλες ασκήσεις που αποσκοπούσαν στο να τους βοηθήσουν να επικεντρωθούν στις εμπειρίες, τις σκέψεις και στα συναισθήματα τους ανά στιγμή. Οι άλλοι μισοί, παρακολούθησαν ένα πρόγμαμμα εκπαίδευσης ύπνου, το οποιο περιλάμβανε τρόπους βελτίωσης των συνήθειων που είχαν προ του ύπνου τους. Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν μεταξύ τους 6 φορές σε διάστημα μιας εβδομάδας επί δύο ώρες. Η σύγκριση των ομάδων μεταξύ τους έδειξε σαν αποτελέσμα ότι τα άτομα που συμμετείχαν στην ομάδα ευαισθητοποιήσης που περιελάμβανε τους διαλογισμούς, μπορούσαν να κοιμηθούν ευκολότερα, ένιωθαν λιγότερη κόπωση και κατάθλιψη μετά το τέλος των 6 συνεδριών, σε σχέση με τα άτομα εκείνα που παρακολούθησαν το πρόγραμμα με τους τρόπους βελτίωσης των συνηθειών τους.

Τα ευρήματα  αυτά δεν αποτέλεσαν έκπληξη για τον διευθυντή του ινστιτούτου Benson-Henry, Δρ. Herbert Benson.

“Ο διαλογισμός είναι απλώς ένας απο τους διάφορους τρόπους που προκαλούν χαλάρωση” σύμφωνα με τον Δρ. Benson. 

Η χαλάρωση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων που σχετίζονται με το άγχος, την κατάθλιψη, τον πόνο και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με τον Δρ. Benson, για πολλόυς άνθρωπους, οι διαταραχές ύπνου είναι άμεσα συνδεδεμένες με το άγχος.

Ο Mindfulness Διαλογισμός…

Επικεντρώνεται στην αναπνοή και έπειτα στρέφουμε την προσοχή μας στο παρόν χωρίς να παρασυρόμαστε από τις σκέψεις που αφορούν το παρελθόν ή το μέλλον. Αυτός ο τύπος διαλογισμού βοηθά στο να ξεφύγουμε από τις καθημερινές μας σκέψεις και στην χαλάρωση του νου.

“Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα συμπεριφοριστικό αντανακλαστικό ώστε να φέρει πιο έυκολα το αίσθημα της χαλάρωσης”. Η σύσταση του Δρ. Benson είναι να διαλογιζόμαστε για 20 λεπτά μέσα στη διάρκεια της ημέρας.

Έτσι λοιπόν καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο διαλογισμός μπορεί να φανεί ιδιαίτερα ωφέλιμος τα βράδια εκείνα που δεν μπορούμε να αποκοιμηθούμε.

Συγγραφέας - Βιβλιογραφία - Συνδεσμοι

  • Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων και Συναισθηματικής Εκπαίδευσης.
  • Μετάφραση: Βαγγέλης Δρανδάκης, Μέλος HEC.

Πηγή: https://www.health.harvard.edu/blog/mindfulness-meditation-helps-fight-insomnia-improves-sleep-201502187726

Layer 1
Σύνδεση Κατηγορίες
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο emoducation.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.