Have a question?
Message sent Close

Μελατονίνη, Η Ορμόνη του Ύπνου

Γνώρισε την ορμόνη του Ύπνου και ξύπνα… για να κοιμηθείς καλύτερα…

Μελατονίνη, Η Ορμόνη του Ύπνου 1

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που υπάρχει και σαν σκεύασμα, συμπλήρωμα διατροφής που έχει αποκτήσει ευρεία δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο. Αν και είναι γνωστό ως φυσικό βοήθημα για τον ύπνο, έχει επίσης ισχυρές επιπτώσεις σε άλλες πτυχές της υγείας σας.

Η Ορμόνη Του Ύπνου

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τον εγκεφαλικό αδένα στον εγκέφαλό σας. Είναι κυρίως υπεύθυνη για τη ρύθμιση του κιρκαδιανού ρυθμού (circadian rhythm) του σώματός σας για να διαχειριστείτε τον φυσικό σας κύκλο ύπνου. Χρησιμοποιείται συχνά ως βοήθημα ύπνου για την καταπολέμηση θεμάτων όπως η αϋπνία.

Εκτός από τη βελτίωση του ύπνου, η μελατονίνη βοηθά επίσης στη διαχείριση της ανοσολογικής λειτουργίας, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων κορτιζόλης. Επιπλέον, ενεργεί ως αντιοξειδωτικό, και μπορεί να επηρεάσει θετικά την γενική υγεία.

Μελέτες δείχνουν ότι η μελατονίνη μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ματιών, να μειώσει τα συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης και ακόμη και να προσφέρει ανακούφιση από παλινδρόμηση οξέος (Μελέτη για τα μάτια , Μελέτη για την κατάθλιψη, Μελέτη για την Παλινδρόμηση Οξέος)

Μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο ύπνο

Η μελατονίνη ονομάζεται συχνά η ορμόνη του ύπνου – και για καλό λόγο. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βοηθήματα ύπνου και ένα κοινό φυσικό φάρμακο για τη θεραπεία θεμάτων όπως η αϋπνία.

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι η μελατονίνη μπορεί να υποστηρίξει τον καλύτερο ύπνο.

Μια μελέτη σε 50 άτομα με αϋπνία έδειξε ότι η λήψη μελατονίνης δύο ώρες πριν από το κρεβάτι βοήθησε τους ανθρώπους να κοιμηθούν γρηγορότερα και να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα ύπνου (Μελέτη).

Μια άλλη μεγάλη ανάλυση 19 ερευνών σε παιδιά και ενήλικες με διαταραχές ύπνου διαπίστωσε ότι η μελατονίνη μείωσε τον χρόνο που χρειάστηκαν για να κοιμηθούν, βελτίωση του χρόνου ύπνου και της ποιότητας του ύπνου (Μελέτη).

Ωστόσο, αν και η μελατονίνη σχετίζεται με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από ό, τι άλλα φάρμακα για ύπνο, μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική από άλλα φάρμακα (Μελέτη).

Συγγραφέας - Βιβλιογραφία - Συνδεσμοι

  • Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων και Συναισθηματικής Εκπαίδευσης.
  • Συγγραφή – Επιμέλεια: Αργύρης Σ. Μάρδας, Μέλος HEC.
  • US National Istitutes of Health
Layer 1
Login Categories
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο emoducation.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.