Have a question?
Message sent Κλείστο.

Συναισθηματικά Νέα

5 Τρόποι για να Aποτρέψετε τη Mοναξιά

στην εποχή της Κοινωνικής Αποστασιοποίησης

5 Τρόποι για να Aποτρέψετε τη Mοναξιά στην εποχή της Κοινωνικής Αποστασιοποίησης 1Με όλο και περισσότερους ανθρώπους που έχουν απομονωθεί λόγω καραντίνας και κοινωνικής απομόνωσης, το COVID-19 δεν είναι η μόνη απειλή για τη δημόσια υγεία που πρέπει να ανησυχούμε – είναι και η μοναξιά.

Ενώ οι επιστήμονες σπεύδουν να κατανοήσουν πώς λειτουργεί ο κορωναϊός, οι ερευνητές έχουν καταλάβει από πολύ καιρό την επίπτωση που έχει η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά στο σώμα. Οι άνθρωποι που δεν αισθάνονται ότι είναι συνδεδεμένοι με άλλους είναι πιο πιθανό να κρυολογίσουν, να πέσουν σε κατάθλιψη, να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις, να έχουν χαμηλότερη γνωστική λειτουργία και να ζήσουν λιγότερα χρόνια.

Στην πραγματικότητα, η μακροχρόνια βλάβη που προκαλείται από τη μοναξιά είναι παρόμοια με το κάπνισμα ή την παχυσαρκία.

Τον Ιανουάριο, μια Αμερικάνικη έρευνα διαπίστωσε ότι το 79% του Gen Zers, το 71 % των millennials και το 50% των baby boomers αισθάνονται μοναξιά. Ομοίως, το ποσοστό των ανθρώπων που ανήκουν σε οποιουδήποτε είδους κοινοτική ομάδα, όπως ένας σύλλογος ψυχαγωγίας, ένα άθλημα ή μια ομάδα εθελοντών, μειώθηκε από 75 σε 57% την τελευταία δεκαετία. Ακόμη και χωρίς να μας περιορίζει ο κοροναϊός, φαίνεται ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού πάσχει από κακή κοινωνική υγεία.

Αν και η απομόνωση είναι η σωστή απάντηση στην πανδημία των κοροναϊών, χρειαζόμαστε το ακριβώς αντίθετο ως απάντηση στην επιδημία μοναξιάς. Πώς, όμως, μπορείτε να καλλιεργήσετε την κοινωνική σας ευημερία αποφεύγοντας ταυτόχρονα τη μόλυνση;

Μια προφανής απάντηση είναι η συσκευή που διαβάζετε αυτό το άρθρο (υπολογιστής, κινητό, tablet). Οι άνθρωποι συχνά κατηγορούν την τεχνολογία για τον επιπολασμό της μοναξιάς, επισημαίνοντας ότι περνάμε πάρα πολύ χρόνο στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και όχι αρκετά που να αλληλεπιδρούμε ο ένας με τον άλλον. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ  γράφουν μια πιο χρωματική εικόνα: το πώς χρησιμοποιείτε τέτοιες πλατφόρμες φαίνεται να έχει σημασία περισσότερο από πόση ώρα το κάνετε. Μπορούμε όλοι να επωφεληθούμε από την ανάπτυξη ψηφιακών συνηθειών που υποστηρίζουν ουσιαστικές ανθρώπινες συνδέσεις – ειδικά τώρα που μπορεί να είναι η μόνη επιλογή μας μέχρι να ηρεμήσει η πανδημία.

Είτε βρίσκεστε σε καραντίνα, εργάζεστε εξ αποστάσεως είτε είστε προσεκτικοί, τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να εξασκηθείτε χρησιμοποιώντας τεχνολογία με κοινωνικά υγιείς τρόπους. Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για το πώς μπορείτε να συνδεθείτε χωρίς επαφή.

Πρόσωπο με πρόσωπο από μακριά: Το επόμενο καλύτερο πράγμα για την προσωπική αλληλεπίδραση είναι η συνομιλία μέσω βίντεο, επειδή τα σημάδια του προσώπου, η γλώσσα του σώματος και άλλες μορφές μη λεκτικής επικοινωνίας είναι σημαντικές για τη σύνδεση μεταξύ δύο ανθρώπων. Όταν είναι δυνατόν, επιλέξτε βίντεο αντί για μηνύματα ή καλείτε και συμπεριφερθείτε σαν να βρίσκετε από κοντά. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να έχετε ένα ψηφιακό δείπνο με κάποιον που συναντήσατε σε μια εφαρμογή γνωριμιών (Τinder, Gridr κ.α.), μια εικονική παρέα με φίλους ή μια απομακρυσμένη συνάντηση ανάγνωσης βιβλίων.

Ένα-λεπτό καλοσύνης: Η απόκτηση πολλών likes σε μια κοινωνική μετάδοση μπορεί να δώσει ένα φευγαλέο χτύπημα ντοπαμίνης, αλλά η λήψη ενός άμεσου μηνύματος ή e-mail με μια γνήσια φιλοφρόνηση ή έκφραση ευγνωμοσύνης είναι πιο προσωπική και μεγαλύτερης διάρκειας – ενώ δεν παίρνει και πολύ περισσότερο χρόνο. Όταν βρεθείτε να σκρολάρετε κοιτώντας τις δημοσιεύσεις άλλων, σταματήστε και στείλτε σε μια από αυτές που σας κάνει θετική εντύπωση, λίγα καλά λόγια. Εξάλλου, χρειαζόμαστε λίγο περισσότερη καλοσύνη για να αντιμετωπίσουμε το άγχος και την αβεβαιότητα του κοροναϊού.

Καλλιεργήστε την κοινότητά σας: Η βάση της σύνδεσης έχει κάτι κοινό. Όποιο και αν είναι το ενδιαφέρον σας, υπάρχει μια online κοινότητα ανθρώπων που μοιράζονται το πάθος και σας περιμένουν. Υπάρχουν επίσης ομάδες ψηφιακής υποστήριξης, όπως για νέους γονείς ή ασθενείς με χρόνιες. νόσους. Χρησιμοποιήστε αυτά τα δίκτυα για να συμμετάσχετε σε ότι σας ταιριάζει.

Εκβάθυνση ή Διεύρυνση  Βασικά, υπάρχουν δύο τρόποι για να ξεπεραστεί η μοναξιά: να καλλιεργήσετε τις υπάρχουσες σχέσεις σας ή να δημιουργήσετε νέες. Σκεφτείτε λίγο την τρέχουσα κατάσταση της κοινωνικής σας υγείας και στη συνέχεια κάντε μια ψηφιακή ενέργεια για να την εμβαθύνετε – όπως να έρθετε σε επαφή με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας με τον οποίο δεν έχετε μιλήσει για λίγο η περισσότερο καιρό – ή να τις διευρύνετε – όπως η προσέγγιση σε κάποιον θα θέλατε να γνωρίσετε.

Χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο: Όλο και περισσότερο, οι εφαρμογές και οι κοινωνικές πλατφόρμες σχεδιάζονται για να μας βοηθήσουν να βελτιστοποιήσουμε τις διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις μας με τους αγαπημένους μας, συμπεριλαμβανομένων των Ikaria, Cocoon, Monaru και Squad. Εάν κάνετε καλά με τη δομή, αυτοί οι πόροι μπορεί να είναι μια χρήσιμη επιλογή για εσάς. Ή μπορείτε να εξετάσετε τη χρήση μηνυμάτων συνομιλίας, όπως TableTopics ή The And, για να ξεκινήσετε ένα ενδιαφέροντα διάλογο κατά τη διάρκεια μιας κλήσης βίντεο.

Η πανδημία του κοροναϊου μας έχει υπενθυμίσει ότι η ανθρώπινη σύνδεση μπορεί να εξαπλώσει την ασθένεια. Αλλά η ανθρώπινη σύνδεση προάγει επίσης την ευεξία. Ας εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να αναγνωρίσουμε τη σημασία των σχέσεων για την υγεία μας και να εφαρμόσουμε τεχνολογία μόχλευσης για την κοινωνική ευημερία.

Συγγραφέας - Βιβλιογραφία - Σύνδεσμοι

Άρθρο: Scientific American by Kasley Killam on 

Layer 1
Σύνδεση Κατηγορίες
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο emoducation.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.