Have a question?
Message sent Κλείστο.

Ο Υγιής Τρόπος για να Συγχωρείς τον Εαυτό σου

Το να συγχωρούμε τον εαυτό μας είναι πολύ σημαντικό για την ευημερία μας, όμως πρέπει να είναι σε ισορροπία με την ανάληψη ευθυνών όταν χρειάζεται. Ακολουθούν 4 βήματα για να το πετύχουμε, βασισμένα σε πρόσφατες έρευνες.

Ο Υγιής Τρόπος για να Συγχωρείς τον Εαυτό σου 3

Η ικανότητα του να συγχωρούμε τον εαυτό μας για τα λάθη που κάνει (μεγάλα ή μικρά) είναι σημαντική για την ευημερία μας. Τυχόν δυσκολίες που συνδέονται με αυτή, σχετίζονται με απόπειρες αυτοκτονίας,διατροφικές διαταραχές και κατάχρηση αλκοόλ μεταξύ άλλων.

Αλλά το να συγχωρούμε τον εαυτό μας μπορεί να έχει και μία σκοτεινή πλευρά. Έρευνες υποδεικνύουν ότι ανακουφίζει δυσάρεστα συναισθήματα όπως ενοχή και ντροπή, μπορεί επίσης σε μερικές περιπτώσεις να μειώσει την ενσυναίσθησή μας για τους άλλους ή το κίνητρό μας για να επανορθώσουμε. Με άλλα λόγια μπορεί μερικές φορές να λειτουργήσει ως δεκανίκι, παράγοντας μία καθησυχαστική αίσθηση του ηθικά δίκαιου παρά μια αίσθηση του ηθικά υπεύθυνου.

Υπάρχει τελικά υγιής τρόπος για να συγχωρούμε τον εαυτό μας; Πρόσφατη έρευνα η οποία περιγράφεται παρακάτω, μπορεί να ρίξει φως σε αυτή την ερώτηση. (Εφαρμόζεται πρωταρχικά σε καταστάσεις κατά τις οποίες άνθρωποι συμπεριφέρθηκαν με επιβλαβείς τρόπους και δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους ή δεν επανόρθωσαν. Ουσιαστικά δεν σχετίζεται με αυτούς που αδίκως κατηγόρησαν τον εαυτό τους για κάτι που δεν ήταν οι ίδιοι υπεύθυνοι, όπως το να πέσουν θύματα κακοποίησης).


1. ΜΗΝ ΞΕΦΟΡΤΩΝΕΣΤΕ ΤΙΣ ΕΝΟΧΕΣ.

Το να αισθανόμαστε άσχημα όταν κάνουμε κάτι κακό είναι φυσιολογικό και ίσως χρήσιμο. Χωρίς αυτό πώς θα βρίσκαμε την κινητοποίηση να πράξουμε καλύτερα την επόμενη φορά; Δεν είναι όμως όλα τα άσχημα συναισθήματα εξίσου ωφέλιμα. Η ντροπή, η οποία εμπεριέχει αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό μας στο σύνολο (π.χ. νιώθεις άχρηστος) σχετίζεται με αμυντικές στρατηγικές όπως η άρνηση, η αποφυγή, ακόμα και η ψυχολογική βία. Το να αισθάνεσαι πως είσαι αληθινά κάκος μπορεί να υπονομεύσει προσπάθειες για αλλαγή, καθώς η αλλαγή δεν φαίνεται ως κάτι το εφικτό. Η ενοχή αντιθέτως, εμπεριέχει άσχημα συναισθήματα όσον αφορά στη συμπεριφορά μας και τις συνέπειές της.

Έρευνες δείχνουν ότι εγκληματίες οι οποίοι αναγνώρισαν πως το ότι έκαναν άσχημα πράγματα δεν τους κάνει και κακούς ανθρώπους είναι λιγότερο πιθανό να συνεχίσουν να εμπλέκονται με εγκληματικές δραστηριότητες. Και η μεταμέλεια έναντι της αυτοεπίκρισης έδειξε να ενθαρρύνει την κοινωνική συμπεριφορά. Γι’ αυτό λοιπόν η υγιής συγχώρεση του εαυτού μας φαίνεται να περιλαμβάνει απελευθέρωση καταστροφικών συναισθημάτων όπως ντροπή και αυτοκριτική ενώ ακόμα βιώνουμε ως ένα βαθμό ενοχή και μεταμέλεια. Αλλά η ενοχή πρέπει να διατηρείται ως το σημείο που βοηθά την θετική αλλαγή. Οταν είναι υπερβολική μπορεί να γίνει επιβλαβής.


2. ΠΑΡΑΔΕΧΘΕΙΤΕ.

Στη θεωρία το να συγχωρούμε τον εαυτό μας είναι σχετικό, στο πλαίσιο της αμαρτίας που ένα άτομο έχει αναγνωρίσει ότι έχει κάνει και για την οποία έχει αναλάβει τις ευθύνες του. Χωρίς την αναγνώριση του λάθους τι θα υπήρχε για να συγχωρέσουμε; Στην πράξη όμως το να συγχωρούμε τον εαυτό μας μπορεί μερικές

φορές να είναι η δικαιολογία για να αποφύγουμε αυτά που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Η συνεισφορά στην εποικοδομητική αλλαγή φαίνεται να εμπεριέχει την αναγνώριση και των θετικών και των αρνητικών προοπτικών του εαυτού μας.

Έρευνες δείχνουν για παράδειγμα ότι άνθρωποι που είναι πιο ισορροπημένοι με πιο ρεαλιστική άποψη του εαυτού τους, είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν αντιπαραγωγικές στρατηγικές όπως αυτομείωση έναντι αυτών που δείχνουν καλύτερη ή χειρότερη (από ότι πραγματικά είναι) εικόνα του εαυτού τους προς τα έξω. Στο ίδιο πλαίσιο η παρέμβαση της συγχώρεσης φαίνεται να βοηθά περισσότερο όταν συνδυάζεται με ασκήσεις υπευθυνότητας. Από μόνη της η συγχώρεση φαίνεται να κάνει λίγα πράγματα έτσι ώστε να κινητοποιήσει την αλλαγή.


4. ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΤΕ.

Έτσι όπως μπορεί να μην συγχωρέσουμε κάποιον μέχρι να επανορθώσει με κάποιο τρόπο (φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις) είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσουμε να συγχωρέσουμε και τον εαυτό μας, μέχρι να νιώσουμε ότι το αξίζουμε. Πότε ξέρουμε όμως ότι έχουμε πληρώσει επαρκώς τις οφειλές μας; Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι φανερό το τι πρέπει να γίνει ( π.χ. αν καταστρέψουμε την περιουσία κάποιου μπορούμε να την επιδιορθώσουμε ή να την αντικαταστήσουμε) σε άλλες περιπτώσεις όμως τα κριτήρια για να επανορθώσουμε δεν είναι τόσο ευκρινή. Ο καλύτερος τρόπος για να το μάθουμε είναι να ρωτήσουμε το άτομο που αδικήσαμε.
Από το να προχωρήσουμε μέσω των συναισθημάτων της εξιλέωσης, θα έπρεπε να σκεφτούμε τι είδους διορθωτικές συμπεριφορές θα έκαναν τη διαφορά για τους άλλους και για τη δική μας εξέλιξη. Αν και μερικές μορφές αυτοτιμωρίας μπορεί

να είναι χρήσιμες όταν κινητοποιούνται από την επιθυμία για αυτοβελτίωση παρά από θυμό για τον εαυτό μας, ερευνητές συνιστούν ότι μια τέτοια τιμωρία είναι ήπια και χρονικά περιορισμένη και ποτέ φυσικά ή ψυχολογικά επιβλαβής. Για παράδειγμα ένας έφηβος που ενεπλάκη σε κλοπή καταστήματος μπορεί να αποφασίσει να δωρίσει ρούχα σε έναν ξενώνα αστέγων.


4. ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΥΜΑ.

Έρευνες έδειξαν πως το να συγχωρούμε τον εαυτό μας είναι αρνητικώς συνδεδεμένο με τη συμπόνια για τα θύματα. Καθώς η πρώτη αυξάνεται, η δεύτερη τείνει να μειώνεται. Αυτή η αποσύνδεση είναι κατανοητή. Είναι δύσκολο να έχεις κατανόηση για το θύμα και κατανόηση για αυτόν που το έβλαψε. Αλλά η συγχώρεση του εαυτού μας δεν υποτίθεται ότι είναι εύκολη και αν δεν περιλαμβάνει συμπόνια είναι κενή. Πρακτικές συνιστούν ότι οι διαλογισμοί αγάπης μας βοηθούν να καλλιεργήσουμε συμπόνια για τον εαυτό μας, καθώς και να την προσφέρουμε στους άλλους.


Ουσιαστικά, η συγχώρεση του εαυτού μας δεν χρειάζεται να είναι όλα ή τίποτα. Είναι μια αργή διαδικασία που μπορεί να μην έχει αποτέλεσμα στην πλήρη απελευθέρωση των αρνητικών συναισθημάτων ή σε μία αποκλειστικά ρόδινη οπτική του εαυτού μας. Εκτός από το να είναι μία μορφή αυτοικανοποίησης, η συγχώρεση του εαυτού μας θα μπορούσε να ιδωθεί σαν μία πράξη ταπεινοφροσύνης και μια έντιμη αναγνώριση της ικανότητάς μας να προκαλούμε κακό όπως και της δυνατότητάς μας να κάνουμε το καλό.

Μετάφραση διασκευή: Βίκυ Παταργιά, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συναισθηματικής Μάθησης.

  1. Βασισμένο πάνω στο άρθρο

Το ήξερες ότι αγοράζοντας προγράμματα από το κέντρο μας ενισχύεις 100% τις φιλανθρωπικές κοινωνικές μας δράσεις;

Σε εμάς είσαι πάντα πρώτη/ος

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου πρώτη/ος για τα νέα μας!

Layer 1
Σύνδεση Κατηγορίες
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο emoducation.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.