Οδηγός Συναισθηματικής Διαχείρισης
Ειδήσεων Πολέμου
Αγαπητοί Συμπολίτες μας,
Μετά την έναρξη του απαράδεκτου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, σας παραθέτουμε μερικές βασικές οδηγίες Συναισθηματικής Διαχείρισης για να διατηρήσουμε την καθημερινότητά μας και τις σχέσεις μας σε όσο το δυνατόν καλό επίπεδο. Σε κανονικές εποχές ένα δελτίο τύπου σαν και αυτό δεν θα ήταν απαραίτητο, αλλά δεν ζουμε σε κανονικές εποχές.
Το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων καταδικάζει οποιαδήποτε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται. Ειδικεύεται στην Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση (SEL), μελετά την Συναισθηματική Νοημοσύνη των Ελλήνων και προσφέρει εκπαίδευση και θεραπεία.
Πώς να διαχειριστώ τα συναισθήματα που προκαλούνται από την είδηση του πολέμου;
Παρακάτω θα βρείτε τρεις +1 απλές οδηγίες για να διαχειριστείτε καλύτερα τα αρνητικά συναισθήματά σας.
1. Συζητήστε τι νιώθετε με τους φίλους και τα παιδιά σας.
Επιδιώξτε να βρεθείτε με την οικογένεια ή με τους φίλους σας και αφιερώστε λίγο χρόνο για να εκφράσετε τα συναισθήματα που έχουν προκληθεί από την είδηση του πολέμου. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε στην σωστή έκφραση και αποφόρτιση των αρνητικών συναισθημάτων, όχι μόνο των παιδιών ή των φίλων σας αλλά και των δικών σας!
Οδηγία: Όταν βρίσκεστε όλοι μαζί, ξεκινήστε μια συζήτηση μεταξύ σας με ερωτήσεις όπως: πώς νοιώθεις για τις ειδήσεις που άκουσες σήμερα για τον πόλεμο; Αφού ξεκινήσετε εσείς την συζήτηση επεκτείνετε την και στους φίλους ή στα παιδιά σας.
2. Προσοχή στον χρόνο και στη ποιότητα των ειδήσεων.
Επιλέξτε έγκριτα μέσα για την πληροφόρησή σας. Είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε αλλά όταν βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου οι πληροφορίες δεν είναι πάντα ορθές. Αποφύγετε τις ιστοσελίδες που δεν γνωρίζετε και μην κοινοποιείτε άρθρα αμφιβόλου προέλευσης.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον χρόνο που αφιερώνετε στην ενημέρωσή σας. Αποφασίστε πόση ώρα θα διαβάζετε, βλέπετε ή ακούτε τα νέα. Προτείνουμε 15-20 λεπτά, πρωινές ώρες και μόνο από έγκριτες πηγές.
3. Αν νιώσετε τα συναισθήματα να σας καταβάλλουν κάντε αυτή την άσκηση.
Αν νοιώσετε να σας καταβάλλουν τα συναισθήματά σας χρειάζεται να σταματήσετε ό,τι κάνετε και να πάρετε τρεις (3) βαθιές αργές αναπνοές. Προσπαθήστε να γεμίσετε με οξυγόνο τα πνευμόνια σας όσο πάει. Αυτή η απλή άσκηση θα σας βοηθήσει αρχικά να αποφορτιστείτε αλλά θα χρειαστεί να αναλογιστείτε τον χρόνο που περνάτε διαβάζοντας ειδήσεις ή συζητώντας θέματα πολέμου. Πρέπει να αλλάξετε άμεσα κάτι στην καθημερινότητά σας για να μπορέσετε να διατηρήσετε την ψυχική υγεία σας σε καλό επίπεδο.
+1 Υπερασπίσου κάποιον που αδικείται.
Μερικές φορές νιώθουμε αδύναμοι ή ανήμποροι να βοηθήσουμε. Πιστεύουμε ότι ο πόλεμος είναι αρκετά μακριά και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Τα συναισθήματα της αδικίας, πίεσης και ανημποριάς που νοιώθουμε όμως είναι πολύ κοντά στην καρδιά μας και μπορούμε να τα διαχειριστούμε σωστά.
- Όταν δείτε κάποιον αδύναμο να αδικείται, στον δρόμο ή στην εργασία σας, πάρτε θέση. Μην τον αφήσετε μόνο να τα βγάλει πέρα.
- Πάρτε θέση στα θέματα που σας απασχολούν είτε στα social media είτε με την πιο έμπρακτη συμμετοχή σας σε ΜΚΟ ή χρηματική ενίσχυση των πληγέντων.
- Μην μένετε αμέτοχοι. Η αποχή σας από τα θέματα που σας απασχολούν επιδεινώνουν τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να νιώθετε τώρα.
Αυτές οι πολύ απλές οδηγίες μπορούν να σας βοηθήσουν να περάσετε πολύ πιο ανώδυνα αυτήν την δύσκολη εποχή που διανύουμε. Θυμηθείτε ότι όσοι περισσότεροι γνωρίζουν αυτές τις πληροφορίες, τόσο πιο όμορφα θα ζούμε όλοι. Μοιραστείτε το με όσους το δυνατόν περισσότερους αγαπημένους σας ανθρώπους. Μοιράστε τη γνώση και την αγάπη και θα σας επιστραφεί.
Ό,τι προσφέρεις, επιστρέφεται.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα συναισθήματα είναι έντονα και μπορούν, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, να προκαλέσουν συναισθηματικά προβλήματα στο μέλλον. Η έκφραση των συναισθημάτων είναι η πιο εύκολη και ορθή οδός. Αν χρειαστείτε την βοήθεια κάποιου ειδικού μη διστάσετε να την αναζητήσετε.
- Συγγραφέας: Αργύρης Σ. Μάρδας: συγγραφέας, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συναισθηματικής Μάθησης, Δημιουργός Expansion Method.
- Επιστημονική Υπεύθυνος: Γιάννα Φαφαλιού, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.