Πώς να εμβαθύνετε στη σχέση σας με τα παιδιά;

Ο Eugene C. Roehlkepartain, Ph.D., μετά από έρευνες υποστηρίζει ότι οι σχέσεις μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία των παιδιών και την ευημερία στη ζωή τους.

Πώς να εμβαθύνετε στη σχέση σας με τα παιδιά

Παρακάτω θα βρείτε πέντε στοιχεία που χρειάζεται να παρέχουμε στα παιδιά για τη δημιουργία υγιών σχέσεων με τους ενήλικεs που προκύπτουν μέσα από την σχετική έρευνά του όπως ο ίδιος την αποτυπώνει.

Eugene C. Roehlkepartain, Ph.D.

Ήταν το 2017 όταν οι συνάδερφοί μου από το Ινστιτούτο Ερευνών κι εγώ αναθέσαμε στο ινστιτούτο FrameWorks να ρωτήσει ανθρώπους στον δρόμο σχετικά με τη σχέση που πιστεύουν ότι χρειάζεται να έχουν οι νέοι άνθρωποι στη ζωή τους, ιδιαίτερα με ενήλικες εκτός της οικογένειάς τους. Θέλαμε να καταλάβουμε το χάσμα μεταξύ της δικής τους σκέψης και του αποτελέσματος της έρευνας σχετικά με τη σημασία των σχέσεων ενηλίκων – νέων.

Ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύτηκαν να απαντήσουν.

man and woman holding hands together with boy and girl looking at green trees during day
Photo by John-Mark Smith on Unsplash

Στην πραγματικότητα, ακόμα και μέσα στις οικογένειες, τα περισσότερα μέλη μπορούσαν να αναλύσουν μόνο τη σημασία της αγάπης, ίσως και της πειθαρχίας, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τους γονείς τους. Ήταν όμως πιο δύσκολο γι’ αυτούς που ρωτήθηκαν να σκεφτούν τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τις σχέσεις με τα παιδιά και τους νέους.    

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να αφήσουμε τις σχέσεις τελείως στην τύχη τους. Ακριβώς όπως οι βοτανολόγοι μπορούν να μας πούνε πολλά για τις διαφορετικές ρίζες των φυτών, το πώς λειτουργούν  και τι χρειάζεται για να αναπτυχθούν – με τον ίδιο τρόπο οι συνεχώς αναπτυσσόμενες μελέτες μας υποδεικνύουν τα διαφορετικά είδη σχέσεων, το πώς μας επηρεάζουν, πώς λειτουργούν και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις φροντίσουμε και να αναπτυχθούν μαζί με εμάς. 

Για 8 χρόνια εμείς στο Ινστιτούτο Ερευνών εξετάσαμε νέους ανθρώπους, γονείς, δασκάλους, εργαζόμενους σε κοινότητες νέων και άλλους, για να εκμαιεύσουμε τι είναι αυτό μέσα στις σχέσεις των νέων που κάνει τη διαφορά στη ζωή τους. Τι κάνουν οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι εργαζόμενοι σε κοινότητες νέων, οι φίλοι και άλλοι μέσα σε μια σχέση και συμβάλλουν στην ευημερία της ζωής των παιδιών και των νέων;

Στα πλαίσια της διαδικασίας αναγνωρίσαμε πέντε στοιχεία μιας αναπτυξιακής σχέσης – πιθανόν να είναι πέντε διαφορετικοί τύποι ριζών! – που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των νέων , την αποφυγή συμπεριφορών υψηλού κινδύνου και την ευημερία στο ταξίδι τους προς την ενηλικίωση. Επιπλέον αυτά τα στοιχεία αποτελούνται από συγκεκριμένες ενέργειες που μαθαίνονται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα σπίτια μας, τα σχολεία, τους οργανισμούς και τις κοινότητες. 

 1. Καλλιεργείστε σχέσεις που αναπτύσσονται, εκφράζοντας τη φροντίδα σας

Η έκφραση φροντίδας είναι το θεμέλιο μιας εξελικτικής σχέσης. Επικεντρώνεται στους συναισθηματικούς δεσμούς που αφορούν την αμοιβαία απόλαυση, την αυτοαποκάλυψη και την εμπιστοσύνη. Όλα τα παραπάνω εκφράζονται με ενέργειες όπως:

 • Να είστε αξιόπιστοι αποδεικνύοντας ο ένας στον άλλον ότι θα κάνετε αυτό που λέτε ότι θα κάνετε.
 • Να ακούτε και να δίνετε προσοχή ο ένας στον άλλον όταν είστε μαζί. 
 • Να πιστεύετε ο ένας τον άλλον, κάνοντας τον να νιώθει ότι τον εκτιμάτε. 
 • Να είστε τρυφεροί, επιτρέποντας ο ένας στον άλλον να αντιλαμβάνεται ότι απολαμβάνετε την παρέα του. 
 • Να ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλον, πανηγυρίζοντας τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα. 

Όπως είπε ένας γονέας για την κόρη του σε μια ομάδα εστίασης που είχαμε διεξάγει: «Στόχος μου είναι να είμαι 150% εκεί για εκείνη, οτιδήποτε κι αν συμβεί. Δεν με αφορά τι πρέπει να περάσουμε, θα είμαστε όμως εκεί. Για να καταλάβεις, θα της παραχωρήσω το μπλουζάκι που έχω στην πλάτη μου για να της δείξω ότι μας έχει πάντα δίπλα της».

Οι αμοιβαίες εκφράσεις φροντίδας στο σπίτι ή οπουδήποτε αλλού αποτελούν πρωταρχικό τρόπο προκειμένου να μάθουν τα παιδιά τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα όπως η αγάπη, η συμπόνια και η ενσυναίσθηση. Λίγες εμπειρίες είναι πιο δυνατές, τόσο για τον γονιό όσο και για τον έφηβο, όσο είναι μια αγκαλιά, μια έκφραση αγάπης ή μια πράξη συμπόνιας που πηγάζει από την καρδιά τους και όχι υπό το πρίσμα της υποχρέωσης. 

 1. Αναπτύξτε σχέσεις προκαλώντας την εξέλιξη

Οι βαθιές σχέσεις δεν σταματούν στην ασυγκράτητη φροντίδα. Οι άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένων των γονέων και των παιδιών τους) που εμπιστεύονται και σέβονται ο ένας τον άλλον έχουν υψηλές προσδοκίες που σχετίζονται με την επίτευξη των στόχων του άλλου μέλους της σχέσης. Προκαλούν τον άλλον να αναπτυχθεί, επιζητούν την υπευθυνότητα, παράλληλα όμως είναι δίπλα του όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Οι ερευνητές Brooke Feeney και Nancy Collins περιέγραψαν τα παραπάνω ως: «Ενθαρρύνετε τον κοντινό σας άνθρωπο ώστε να αμφισβητεί ή να επεκτείνει τον εαυτό του προκειμένου να αναπτυχθεί ως ξεχωριστή προσωπικότητα. Εμψυχώστε το προκειμένου να επωφεληθεί ακόμα κι από τις πιο μικρές ευκαιρίες που μπορεί να αποτελέσουν σκαλοπάτι στις μεγαλύτερες».

Υπάρχουν τέσσερις ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να προκαλέσετε την εξέλιξη:

 • Να αναμένετε το καλύτερο δυνατό ο ένας από τον άλλον, ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανταποκρίνεστε στις προοπτικές.
 • Να παροτρύνετε ο ένας τον άλλον να προχωρήσει μπροστά.
 • Να θυμίζετε ο ένας στον άλλον πως φέρει ευθύνη για τις πράξεις του.
 • Να αναλογίζεστε τις αποτυχίες σας προκειμένου να μάθετε από αυτές.

Σχετικά με τα παραπάνω ένας πατέρας συλλογίστηκε: «Βάζοντας στόχους που είναι υψηλοί για εμένα και επιτρέποντας στον εαυτό μου να αποτυγχάνει μερικές φορές, δημιουργώ κίνητρα σε εκείνη. Αν βλέπει εμένα και τους ανθρώπους γύρω της να θέτουν υψηλούς στόχους και να αναζητούν τρόπους προκειμένου να τους φέρουν εις πέρας, της δημιουργείται ένας φυσιολογικός ανταγωνισμός που την οδηγεί να κάνει το ίδιο».

Η ενθάρρυνση των άλλων να συνεχίζουν να προσπαθούν να κατακτήσουν τους στόχους τους, βοηθάει παράλληλα εμάς να αναπτύξουμε την ειλικρίνειά μας, καθώς μαθαίνουμε να λέμε τη γνώμη μας με εποικοδομητικό τρόπο, όταν κάποιος δεν ανταποκρίνεται στις δικές του προσδοκίες ή δυνατότητες. Παράλληλα αναπτύσσουμε την υπομονή μας – τόσο για τον ίδιο τον εαυτό μας όσο και για τους άλλους – καθώς παλεύουμε με τις προκλήσεις και τις αναποδιές που προκύπτουν και είναι αναπόφευκτες στην πορεία προς την επίτευξη των στόχων.

 1. Κάντε τις σχέσεις σας πιο δυνατές παρέχοντας υποστήριξη

Εκτός από τη συναισθηματική υποστήριξη, που αποτελεί μέρος της έκφρασης φροντίδας, μπορείτε επίσης να προσφέρετε πρακτική υποστήριξη – βοηθώντας ο ένας τον άλλον να κάνει πράγματα, ξεπερνώντας εμπόδια και προσπαθώντας μαζί για την επίτευξη των στόχων. Ακολουθούν τέσσερις συγκεκριμένες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να παρέχετε υποστήριξη στη σχέση σας με ένα νεότερο άτομο:

 • Βοηθήστε ο ένας τον άλλον σε δύσκολες καταστάσεις και καθοδηγήστε τον στο πρόγραμμα.
 • Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του άλλου προκειμένου να αναλάβει τη ζωή του.
 • Υποστηρίξτε ή υπερασπιστείτε ο ένας τον άλλον όταν το χρειάζεται.
 • Θέστε όρια που κρατούν τον άλλον σε καλό δρόμο.

Για ορισμένους νέους ανθρώπους η υποστήριξη μπορεί να περιλαμβάνει τη βοήθεια στην ανάπτυξη σχεδίων, στους προϋπολογισμούς ή στα χρονοδιαγράμματα. Για άλλους μπορεί να περιλαμβάνει το να τους καθοδηγήσετε σε ασυνήθιστα ή σκληρά περιβάλλοντα, ή να τους υπερασπιστείτε όταν αντιμετωπίζουν προκαταλήψεις, εμπόδια και άλλες προκλήσεις που υπονομεύουν την ανάπτυξη και την ευημερία τους. Για κάποιους άλλους μπορεί να σημαίνει τη θέσπιση ορίων ώστε να παραμείνουν στον σωστό δρόμο. Για παράδειγμα ένα νέο πρόσωπο κατά τη διάρκεια μιας ομάδας εστίασης δήλωσε : «Αν θέλω να κάνω κάτι ή να φέρω εις πέρας έναν στόχο, οι γονείς μου θα ήθελα να το εξετάσουν, να μου δώσουν ιδέες και να με βοηθήσουν αν κολλήσω κάπου».

Η παροχή υποστήριξης δείχνει τη σπουδαιότητα του χαρακτηριστικού γνωρίσματος της αξιοπιστίας, η οποία σχετίζεται επίσης με την έκφραση φροντίδας. Παρέχοντας υποστήριξη αντιλαμβανόμαστε πώς οι σκέψεις, οι πράξεις, τα λόγια και οι προθέσεις μας επηρεάζουν τους άλλους, όπως επίσης αντιλαμβανόμαστε και τη δική μας ευθύνη όταν διευκολύνουμε τους άλλους στις εμπειρίες τους. 

 1. Εμβαθύνετε τις σχέσεις σας μοιράζοντας την εξουσία 

Μπορεί να μην μας αρέσει όταν το σκεφτόμαστε αυτό αλλά κάθε σχέση περιλαμβάνει μια δυναμική ισχύος. Σε πολλούς πολιτισμούς, η ιεραρχική φύση στη σχέση γονέα και παιδιού είναι δεδομένη και μη διαπραγματεύσιμη, ωστόσο οι αντιλήψεις διαφέρουν συχνά ακόμα και μέσα στους ίδιους πολιτισμούς.

Καθώς αναπτύσσονται οι νέοι χρειάζεται να πάρουν περισσότερες αποφάσεις και να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες ως μέρος της διαδικασίας της ενηλικίωσης. Αυτό επηρεάζει τη σχέση, τις περισσότερες φορές εμβαθύνοντάς την, καθώς γίνεται πιο αμοιβαία μέσω αυτών των ενεργειών:

 • Με το να σέβονται, να παίρνουν ο ένας τον άλλον σοβαρά και να συμπεριφέρονται δίκαια.
 • Με το να συμπεριλαμβάνουν ο ένας τον άλλον στη λήψη αποφάσεων που τους επηρεάζει. 
 • Με το να συνεργάζονται για την επίλυση προβλημάτων και την επίτευξη των στόχων. 
 • Με το να δημιουργούν ευκαιρίες ο ένας για τον άλλον προκειμένου να αναλάβουν δράση και να ηγηθούν μιας κατάστασης.

Το μοίρασμα της εξουσίας βασίζεται στην ταπεινοφροσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό. Με την ταπεινοφροσύνη – που είναι το αντίθετο της αλαζονείας – βλέπουμε την αξία των άλλων και αντιλαμβανόμαστε τα δικά μας όρια, κάτι που δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος για το μοίρασμα της εξουσίας. Με τον ίδιο τρόπο, η ανάπτυξη αμοιβαίου σεβασμού αυξάνεται όταν βλέπεις τους άλλους να αναλαμβάνουν ευθύνες και να επιλύουν προβλήματα. Αντίστροφα για να δώσουμε στους άλλους αυτές τις ευκαιρίες πρέπει να τους σεβόμαστε. 

Όταν μιλήσαμε με γονείς εφήβων που έχουν βιώσει την κατανομή της δύναμης και της εξουσίας δήλωσαν σχετικά: «Καθώς μεγαλώνουν τους αφήνουμε απλώς να καταλάβουν ότι έχουν κάποιον έλεγχο και περιμένουμε να τον πάρουν και να προχωρήσουν στις σωστές αποφάσεις».

 1. Διευρύνετε τις σχέσεις επεκτείνοντας τις δυνατότητες

Σε μεγάλο βαθμό, οι νέοι άνθρωποι διαμορφώνουν το ποιοι είναι, ποιοι θέλουν και ποιοι μπορούν να είναι μέσα από τις συζητήσεις που κάνουν με ανθρώπους που εμπιστεύονται. Έτσι, μια αναπτυσσόμενη σχέση που δεν είναι κλειστή αλλά ανοιχτή, βοηθάει το άλλο άτομο να δει τις δυνατότητες που έχει για τον εαυτό του και το μέλλον του. Αυτό συμβαίνει μέσω ενεργειών που διευρύνουν τις δυνατότητες όπως οι παρακάτω:

-Εμπνεύστε ο ένας τον άλλον για να δείτε τις δυνατότητες που έχετε για το μέλλον.

-Εκθέστε ο ένας τον άλλον σε νέες εμπειρίες, ιδέες και μέρη. 

– Φέρτε σε επαφή ο ένας τον άλλον με ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξή του.

Η διεύρυνση των δυνατοτήτων δεν έχει να κάνει μόνο με τη μύηση σε κάτι νέο που μπορεί να σας αρέσει. Σχετίζεται επίσης με την παρουσίαση προκλητικών ιδεών που ενισχύουν την ικανότητα σας να σκέφτεστε κριτικά και να κατανοείτε τον κόσμο. Πράγματι το να μπορείς να ανακαλύψεις νέες προοπτικές και να τις συντονίσεις με τις δικές σου είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ικανότητα για την ανάπτυξη του χαρακτήρα και της ταυτότητας του ανθρώπου. Η επέκταση των δυνατοτήτων σας σάς βοηθά να αναπτύξετε την περιέργειά σας και την αίσθηση του σκοπού στη ζωή σας, καθώς το μυαλό είναι ανοιχτό σε νέες ευκαιρίες ενώ η καρδιά και η φαντασία συνδέονται με τις προοπτικές που σας παρακινούν να εργαστείτε προς ουσιαστικούς στόχους για τον εαυτό σας και για το γενικότερο καλό. 

Αν οι νέοι δεν έρθουν αντιμέτωποι με προκλητικές προοπτικές και ζητήματα, μπορεί να μην μάθουν ποτέ να αποτυπώνουν αποτελεσματικά τις δικές τους αξίες. Και είναι καλύτερο γι’αυτούς να το κάνουν στο πλαίσιο μιας σχέσης εμπιστοσύνης μέσα στην οικογένεια, με έναν δάσκαλο ή με έναν αξιόπιστο φίλο ή ενήλικα. 

Μερικοί γονείς μπορεί να μην νιώθουν άνετα όταν οι έφηβοι συζητούν με άλλους ενήλικες για σημαντικά θέματα. Αλλά πολλοί γονείς με τους οποίους μιλήσαμε είχαν καταλάβει πόσο σημαντικό είναι αυτό. Κάποιος από αυτούς είπε: «Μια διαφορετική οπτική είναι πάντα καλή για τα παιδιά. Τις περισσότερες φορές δεν θέλουν να έρθουν να μιλήσουν με τις μαμάδες τους ή δεν θέλουν να μιλήσουν στους μπαμπάδες τους. Μπορεί να αισθάνονται άνετα με το να μιλήσουν σε κάποιον άλλον».


ΤΡΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ

Οι περισσότεροι γονείς (και οι άνθρωποι που εργάζονται με παιδιά και νέους) διαπιστώνουν ότι χωρίς να το σκέφτονται κάνουν πολλές από τις παραπάνω ενέργειες στις σχέσεις τους με τους νέους. Μερικοί όμως μπορεί να είναι λιγότερο διαισθητικοί ή πιο σκληροί. Δοκιμάστε το Relationship Check ως εργαλείο αυτοπαρατήρησης για τις σχέσεις σας με τους νέους. 

Αν σκέφτεστε από που να ξεκινήσετε θα σας πρότεινα να κάνετε τρεις ερωτήσεις:

 1. Σε ποιους τομείς χρειάζεται να λειτουργείτε πιο σκόπιμα;

Μπορεί κάποια στοιχεία μιας αναπτυξιακής σχέσης να είναι πιο εύκολα για εσάς σε σχέση με κάποια άλλα. Για παράδειγμα μπορεί να είναι πιο εύκολο για εσάς να προκαλείται την εξέλιξη του παιδιού σας ή των μαθητών σας παρά να μοιράζεστε μαζί τους την εξουσία. Ποια πράγματα θα μπορούσατε να δοκιμάσετε προκειμένου να εξισορροπήσετε ξανά τη σχέση σε ένα συγκεκριμένο στιλ, ώστε να συμπεριλάβετε διαστάσεις που μπορεί να λείπουν αυτή τη στιγμή, αλλά θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν τη σχέση σας και να βοηθήσουν την ανάπτυξη των παιδιών;

 1. Τι θα μπορούσατε να κάνετε για να ανταποκρίνεστε περισσότερο στις σχέσεις σας;

Το να ανταποκρίνεστε συνεπάγεται το να δίνετε προσοχή στις ενδείξεις και να αντιδράτε με τον τρόπο που χρειάζεται το άλλο πρόσωπο. Δεν χρειαζόμαστε όλοι την ίδια ποσότητα των πέντε στοιχείων όλη την ώρα. Κάποιοι χρειάζονται μερικές φορές μια ώθηση φροντίδας, ζεστασιάς και ενθάρρυνσης. Άλλες φορές μπορεί να χρειάζονται να ενδυναμωθούν για να κάνουν ένα σημαντικό βήμα, να πάρουν αποφάσεις και να αναλάβουν τα ηνία μιας κατάστασης. Το ζήτημα είναι να μπορείτε να ακούσετε και να γνωρίσετε τους άλλους καλά προκειμένου να είστε σε θέση να ανταποκριθείτε με τρόπους που ταιριάζουν σε αυτούς και που χρειάζονται τη δεδομένη στιγμή, ακόμα κι αν δεν μπορούν να τους εκφράσουν.

 1. Με ποιον είναι πιο δύσκολο για εσάς να έρθετε σε επαφή και πώς θα μπορούσατε να τον συμπεριλάβετε στην επικοινωνία;

Συχνά έχουμε την τάση να έλκουμε συγκεκριμένα παιδιά και έφηβους σε σχέση με άλλους – συνήθως αυτό συμβαίνει με εκείνα που ταιριάζουν καλύτερα στο στιλ μας. Μπορείτε όμως να συνδεθείτε με νέους ανθρώπους που βρίσκονται σε διαφορετική διαστάση. Ίσως ένας έφηβος να μην έλκει τη ζεστασιά  και την ενθάρρυνση σας αλλά να νιώθει έτοιμος να μοιραστεί μαζί σας τις αποφάσεις του ή να εξερευνήσει νέες ιδέες και μέρη. 

Μου αρέσει να βάζω στα παρτέρια μου φυτά που αντέχουν στον χρόνο και μπορούν να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα στη Μινεσότα. Μερικές φορές όμως θα πάρω ένα νέο φυτό, θα το τοποθετήσω στο χώμα και θα περιμένω για μερικά χρόνια μόνο και μόνο για να δω ότι τίποτα δεν συμβαίνει με αυτό. Έτσι λοιπόν το ξεθάβω και το μεταφέρω κάπου αλλού. Όταν είμαι τυχερός, αρχίζω να παρατηρώ νέα κλαδάκια, μετά φύλλα, ύστερα μεγαλύτερα κλαδιά και ίσως τελικά μερικά λουλούδια. 

Τι άλλαξε; Μετακίνησα απλά το φυτό μου λίγα μέτρα παραπέρα. Αλλά κατέληξε στο σημείο όπου οι ρίζες του έλαβαν την τροφή που χρειαζόταν – τη σωστή ποσότητα νερού, φωσφόρου και άλλων θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για να ευδοκιμήσουν. Τίποτα από αυτά που συνέβαιναν δεν ήταν ορατό αλλά μετέτρεπε δυναμικά ένα φυτό που φαινόταν άχρηστο, μόλις λίγα μέτρα πιο μακριά, σε ένα αναπτυσσόμενο κομμάτι στο κέντρο του κήπου. 

Οι αναπτυξιακές σχέσεις μπορούν να έχουν τα ίδια οφέλη. Προσκαλώντας μας να συνδεθούμε εντός και εκτός των οικογενειών μας, όχι μόνο έχουν τη δυνατότητα να ανακουφίσουν τη σημερινή επιδημία μοναξιάς που υπονομεύει την ευημερία μας, αλλά έχουν επίσης τη δυνατότητα να μας παρασύρουν σε ένα μέλλον όπου θα ευημερήσουμε μαζί, καλλιεργώντας τες διαφορετικά μέσα σε οικογένειες, σχολεία, οργανισμούς και κοινότητες με «πλούσιες» σχέσεις.

Η Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση SEL 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση SEL πρέπει να αποτελεί τη βάση για κάθε είδους εκπαίδευση. 

Η Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση SEL είναι η διαδικασία μέσω της οποίας  νέοι και ενήλικες αποκτούν και εφαρμόζουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις στάσεις για να αναπτύξουν υγιείς ταυτότητες, να διαχειριστούν τα συναισθήματα και να επιτύχουν προσωπικούς και συλλογικούς στόχους, να αισθάνονται και να δείχνουν ενσυναίσθηση για τους άλλους, να δημιουργούν και να διατηρούν υποστηρικτικές σχέσεις και να παίρνουν υπεύθυνες και προσεκτικές αποφάσεις.

Η SEL προάγει την εκπαιδευτική ισότητα και την αριστεία μέσω αυθεντικών συνεργασιών σχολείου-οικογένειας-κοινότητας για να δημιουργήσει περιβάλλοντα μάθησης και εμπειρίες που διαθέτουν σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας.

Η SEL μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση διαφόρων μορφών ανισότητας και να δώσει τη δυνατότητα στους νέους και τους ενήλικες να συνδημιουργήσουν ακμάζοντα σχολεία και να συμβάλουν σε ασφαλείς, υγιείς και δίκαιες κοινότητες.

Το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων με τα πιο σύγχρονα εργαλεία SEL για προσωπικές και ομαδικές εφαρμογές μπορεί να στηρίξει τις προσπάθειες οικογενειών, εκπαιδευτικών και όλων των κοινωνικών ομάδων ώστε να επιτευχθεί η εμβάθυνση των σχέσεών μας με τα παιδιά. 

Συγγραφέας - Βιβλιογραφία - Συνδεσμοι

Μετάφραση διασκευή: Νάνσυ Λάμπρου, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συναισθηματικής Μάθησης.

 1. Βασισμένο πάνω στο άρθρο του Greater Good Institute του Berkeley
 2. Η έρευνα που αναφέρεται στο άρθρο: Frameworks

Συγγραφέας: nancylamprou

Πώς να εμβαθύνετε στη σχέση σας με τα παιδιά; 5

Το ήξερες ότι αγοράζοντας προγράμματα από το κέντρο μας ενισχύεις 100% τις φιλανθρωπικές κοινωνικές μας δράσεις;

Γνώρισε την Συναισθηματική μας Εκπαίδευση για όλους!

Σε εμάς είσαι πάντα πρώτη/ος

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου πρώτη/ος για τα νέα μας!

Layer 1
Σύνδεση Κατηγορίες
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο emoducation.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.