Πώς Φροντίζω παιδιά Προσχολικής Ηλικίας στο σπίτι

Με κλειστά τα σχολεία προσχολικής αγωγής, η βοήθεια των ειδικών στη διατήρηση δομής, ρουτίνας και υγιεινών συνηθειών για την μάθηση και βελτίωση στο σπίτι.

Πώς Φροντίζω παιδιά Προσχολικής Ηλικίας στο σπίτι | COVID-19 edition 4

Πολλοί από μας ξαφνικά βρίσκουμε τους εαυτούς μας στο σπίτι για βδομάδες μαζί με τα παιδιά μας προσχολικής ηλικίας. Η  Saul Zaentz Early Education Initiative του μεταπτυχιακού σχολείου εκπαίδευσης του Harvard μοιράζεται τρόπους να μιλάτε στα παιδιά σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τη δημιουργία δομής και ρουτίνας, ώστε να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους ικανότητες.  

Σημεία κλειδιά

 •  Δημιουργήστε ένα καθημερινό πρόγραμμα για τα παιδιά σας. Ζωγραφίστε εικόνες (ή βρείτε τις στο διαδίκτυο) για κάθε “δραστηριότητα” και ένα γενικό χρονικό πλαίσιο για το πότε να περιμένουν κάθε πράγμα να συμβεί. 
 • Συμπεριλάβετε παρόμοιες δραστηριότητες με αυτά που έκανε το παιδί σας στη προσχολική αγωγή: ώρες γευμάτων, πλύσιμο των χεριών διάλλειμα, ώρα εκμάθησης και ξεκούρασης.
 • Διατηρήστε όσο είναι δυνατόν συγκεκριμένες ώρες για τα γεύματα και το οικογενειακό πρόγραμμα. Αν συνήθως πάτε σε μαθήματα χορού ή ποδοσφαίρου τα απογεύματα – πηγαίνετε σε ένα γήπεδο και εξασκηθείτε μαζί έξω. Η συνέπεια είναι σημαντική στο νοιώσουν τα παιδιά σας ασφάλεια.
 • Προσέξτε τον εαυτό σας όσο είναι δυνατόν. Σύντομα διαλλείματα από την οικογένεια (βόλτες μόνοι, ένα μπάνιο ή ένα τηλέφωνο σε ένα φίλο) θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το δικό σας άγχος. 

Χτίστε και εξασκείστε σημαντικές κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες.

 • Βελτιώστε την ενσυναίσθηση και την ευγένεια ψάχνοντας τρόπους να βοηθήσετε στην κοινότητα. Προσφερθείτε να βοηθήσετε έναν ηλικιωμένο γείτονα σας ή βοηθήστε σε ένα γηροκομείο.
 • Δημιουργήστε ένα «βάζο καλοσύνης». Γράψτε όλες τις πράξεις καλοσύνης που βλέπετε το παιδί σας να κάνει (πχ. να βοηθάει σε μια δουλειά του σπιτιού, να μοιράζεται το παιχνίδι του με τα αδέλφια του, να δημιουργήσει μια ζωγραφιά για ένα φίλο κλπ) Στη συνέχεια ανά περιόδους διαλέξτε ένα χαρτί από το βάζο και μοιραστείτε το με την οικογένεια.
 •  Δημιουργήστε έναν πίνακα συναισθημάτων ή χρησιμοποιήστε αυτοκόλλητα ή εικόνες για να βοηθήσουν το παιδί σας να επικοινωνήσει τα συναισθήματα κάθε μέρα. Χρησιμοποιήστε βιβλία και εικόνες για να συζητήσετε λέξεις που δηλώνουν συναισθήματα, όπως θυμός, φόβος και ανησυχία.
 • Δημιουργήστε μια κοινή ώρα πριν το γεύμα ή τον ύπνο. Καθημερινή κάντε τους μια ερώτηση: «Ποιο ήταν το καλύτερο και ποιο το χειρότερο σημείο της ημέρας σου;», «Πες μου ένα πράγμα που σε έκανε να νοιώσεις καλά σήμερα και ένα που σε δυσκόλεψε», «Πες μια καλή πράξη που έκανες σήμερα».

Διαχειρίσου τις φοβίες και τις ανησυχίες

 • Κρατήστε την επικοινωνία ανοιχτή αλλά χωρίς υπερβολές. Να είστε ειλικρινής αλλά και καθησυχαστικοί, μείνετε στα γεγονότα ώστε να αναπτυχθεί διάλογος.
 • Χρησιμοποιήστε εκφράσεις όπως: «Θα έχεις ακούσει για έναν καινούργιο ιό με το όνομα Κορωναϊός. Οι επιστήμονες και οι γιατροί πιστεύουν ότι οι περισσότεροι θα είμαστε εντάξει, ειδικά τα παιδιά. Μερικοί όμως από μας ίσως αρρωστήσουν. Για αυτό όμως όλοι μας θα κάνουμε το καθήκον μας ώστε να μην διαδώσουμε τον ιό, γι αυτό θα μείνουμε σπίτι για μερικές εβδομάδες. Θα γυρίσουμε στη καθημερινή μας ρουτίνα σύντομα, μα ως τότε θα περάσουμε τον χρόνο μας μαζί. Θα χρειαστεί κάποιες στιγμές να δουλέψουμε από το σπίτι, όπως και εσύ θα κάνεις το μάθημα σου από εδώ. Θα κάνουμε ένα πρόγραμμα για το πότε θα δουλεύουμε και πότε θα παίζουμε.»
 • Τα παιδιά θα αντιδράσουν σ αυτά που θα πεις, όσο και στο πως θα τα πεις. Θα κρατήσουν σημεία  των συζητήσεων σου που κάνεις μαζί τους ή με άλλους. 
 • Τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται φοβισμένα και να μην το δείχνουν. Εμψυχώστε το παιδί σας ώστε να μιλήσει για τα συναισθήματα του. Επικυρώστε τα συναισθήματά τους και δώστε σιγουριά.
 • Μειώστε την ποσότητα των πληροφοριών που αντλείτε για τον κορωναϊό ως οικογένεια ειδικά όταν τα παιδιά είναι παρών. Μη θεωρείτε ότι δεν σας ακούν ακόμα κι όταν δεν σας παρακολουθούν ενεργητικά.

Υγιεινές συνήθειες

 • Ενισχύστε υγιεινές συνήθειες όπως το πλύσιμο των χεριών, την υγιεινή διατροφή και την άσκηση. Ενισχύστε έτσι το ανοσοποιητικό σας σύστημα ώστε να παραμείνετε υγιείς.
 • Είναι πιο σημαντικό να διατηρήσετε ένα θετικό και παιχνιδιάρικο κλίμα, απ το εξασκείτε τις ακαδημαϊκές τους δεξιότητες για την προσχολική ηλικία.
 • Διασκεδαστικές εμπειρίες όπως το να διαβάζετε παρέα, να λέτε ιστορίες και να παίζεται παιχνίδια είναι μερικοί τρόποι ώστε να διατηρήσετε τους δίαυλους μάθησης ανοιχτούς, χωρίς να τους ασκείτε υπερβολική πίεση.
 • Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία ως ένα εργαλείο που θα κρατήσει τα παιδιά σας σε επαφή με τους φίλους τους και την ευρύτερη οικογένεια. Το Zoom είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο ώστε να κρατήσετε διαδικτυακή επαφή με τους παππούδες ή τα ξαδέλφια. Βλέποντας την οικογένεια τους να περνά καλά μαζί είναι πολύ καθησυχαστικό για τα παιδιά. (Μην ξεχνάτε όμως τις γενικές οδηγίες για την έκθεση των παιδιών στη οθόνη ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα.

Συγγραφέας - Βιβλιογραφία - Συνδεσμοι

Μετάφραση: Αθανάσιος Σπανιάς, μέλος HEC.

Layer 1
Σύνδεση Κατηγορίες
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο emoducation.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.