Με απλά λόγια:

Τι είναι η Προσωποκεντρική προσέγγιση

Γνωρίστε όλες τις ψυχολογικές προσεγγίσεις σε ένα σημείο για να επιλέξετε καλύτερα την θεραπευτική προσέγγιση που σας ταιριάζει.

Προσωποκεντρική προσέγγιση 7

Όλοι χρειαζόμαστε κάποια στιγμή στη ζωή μας έναν ειδικό να μας ακούσει και να μας βοηθήσει στα ψυχικά θέματα που μας απασχολούν. Αυτό διαπίστωσα και εγώ πριν από χρόνια όταν άρχισα να ψάχνω τον εαυτό μου και να αναζητώ τρόπους να νιώσω λίγο καλύτερα. Δεν το έκανα από χόμπι, είχα πραγματική ανάγκη να βελτιώσω τα συναισθήματα που κρατούσα μέσα μου και με καθήλωναν.

Μετά από πολλή έρευνα, βρέθηκα μπροστά σε ένα περίπλοκο τοπίο με διαφορετικές ψυχολογικές προσεγγίσεις που η κάθε μία από αυτές οδηγούσαν σε εντελώς διαφορετικούς δρόμους. Για να λάβω την βοήθεια που τόσο χρειαζόμουν έπρεπε να επιλέξω έναν από αυτούς. Και το παράδοξο; Ήταν δική μου δουλειά να γνωρίσω αυτές τις προσεγγίσεις και να καταλήξω σε αυτή που θα ταίριαζε καλύτερα  στους ψυχολογικούς στόχους που είχα βάλει. Να αρχίσω δηλαδή να ψάχνω την ώρα που όλο το σύστημά μου κατέρρεε. Ξόδεψα πολύ χρόνο αναζητώντας πληροφορίες, έμαθα για τις προσεγγίσεις και σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι χρήσιμες και σε κάποιο άλλο που περνάει τα ίδια.

Άρχισα να καταγράφω ότι έμαθα, όσο πιο κατανοητά μπορώ, λέγοντας πάντα και την άποψή μου: Όλες οι προσεγγίσεις προσφέρουν απτά και ξεκάθαρα αποτελέσματα που έχουμε ανάγκη στην ζωή μας για να νοιώσουμε καλά. Η καλύτερη για εμένα προσέγγιση είναι η συνθετική, η οποία συνδυάζει στοιχεία από όλες τις προσεγγίσεις και εφαρμόζει τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία, χωρίς να χρειάζεται εγώ, ο θεραπευόμενος, να κάνω ολόκληρη μελέτη, ειδικά όταν χρειάζομαι βοήθεια.


Προσωποκεντρική προσέγγιση


Είναι μια προσέγγιση που θα σε βοηθήσει να βρεις τις δικές σου απαντήσεις στα θέματα που σε απασχολούν. Πρεσβεύει ότι έχουμε μέσα μας τη γνώση και τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε τη ζωή μας.

Στόχος της είναι να ανακαλύψεις μόνος σου τις απαντήσεις στα ερωτήματά σου μέσω της πραγματικής σχέσης που θα δημιουργήσεις με τον σύμβουλό σου. Θα δημιουργήσει ένα ασφαλές πλαίσιο πλήρους αποδοχής. Θα εστιάζει και θα αναδεικνύει τα θετικά χαρακτηριστικά σου. Είναι μια προσέγγιση που θα σε κάνει να αρχίσεις να αγαπάς το πανέμορφο πλάσμα που είσαι, ακόμα και αν δεν το έχεις καταφέρει μέχρι τώρα.

Διαφοροποιείται από την Υπαρξιακή προσέγγιση που επικεντρώνεται στο γενικό νόημα της ζωής καθώς η προσωποκεντρική επικεντρώνεται στον ίδιο τον άνθρωπο, που έχει μέσα του όλη τη γνώση και τα εφόδια για να βρει τις λύσεις.

Ο Σύμβουλος έχει ρόλο συνοδοιπόρου και όχι κάποιου που κατευθύνει. Στηρίζεται στην σχέση του θεραπευτή – θεραπευόμενου.

Τα κυριότερα στοιχεία που διακρίνουν την Προσωποκεντρική προσέγγιση είναι:

 1. Πιστεύει ότι οι λύσεις που ψάχνεις να βρεις βρίσκονται ήδη μέσα σου.
 2. Πιστεύει ότι επενδύοντας στην πραγματική σχέση που θα δημιουργήσεις με τον Σύμβουλό σου, θα ανακαλύψεις τις απαντήσεις που ψάχνεις.
 3. «Το άτομο έχει μέσα του πλούσιες δυνατότητες να κατανοεί τον εαυτό του και να μεταβάλλει την αυτο-εικόνα του, τις βασικές στάσεις ζωής και την αυτο-κατευθυνόμενη συμπεριφορά του.  Οι δυνατότητες αυτές μπορούν να απελευθερωθούν μόνο εάν εξασφαλιστεί ένα συγκεκριμένο κλίμα διευκολυντικών ψυχολογικών στάσεων», Carl Rogers.

+Θετικά

 1. Θα νιώσεις καλά με τον εαυτό σου ειδικά αν έχεις θέματα ενοχών ή αυτοεκτίμησης.
 2. Αναλύει θέματα που πραγματικά σε απασχολούν.
 3. Προσφέρει ενδυνάμωση γιατί αναγνωρίζει ότι μπορείς να εξελιχθείς και είσαι ελεύθερος να κάνεις όποια επιλογή θέλεις.
 4. Δεν θα σε κατευθύνει και θα σε βοηθήσει να αναλάβεις την ευθύνη της ζωής σου.

– Αρνητικά

 1. Παίρνει τον χρόνο της. Για να υπάρξουν αποτελέσματα χρειάζεται να εδραιωθεί πρώτα η θεραπευτική σχέση.
 2. Μην περιμένεις κάποια κατεύθυνση. Εσύ είσαι αυτός που ορίζει την θεραπεία.
 3. Λόγω του ότι βασίζεται στην αποκάλυψη της δικής σου δύναμης, μερικές φορές δεν καταλαβαίνεις γιατί συνεχίζεις τις συνεδρίες.
 4. Δεν απευθύνεται σε σοβαρές διαταραχές.
 5. Δεν υπάρχει μεγάλη ανάλυση των αποτελεσμάτων της.
 6. Δεν αναγνωρίζει την σημασία της ανθρώπινης βιολογίας.

Η Άποψή μου.

Ο Carl Rogers άλλαξε την ψυχολογία. Ήταν πιο κοντά στον άνθρωπο και δημιούργησε τις βάσεις σε αυτό που ξέρουμε σήμερα ως Θεραπευτική Σχέση. Αν είσαι άνθρωπος που θέλεις να νιώσεις την δύναμη να αναβλύζει από μέσα σου, να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη που έχεις στον εαυτό σου (τι άλλο να ζητήσει κάποιος), η Προσωποκεντρική προσέγγιση ίσως να σου ταιριάζει.

Αν είσαι όμως άνθρωπος που θέλει κάποια βοήθεια και περιμένεις να δεις αποτελέσματα που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά σου ίσως να μην είναι αυτό που ψάχνεις. Θέλει κάποιο χρόνο, όχι τόσο όσο η ψυχοδυναμική, αλλά απαιτούνται τουλάχιστον 6 μήνες.

Τέλος, η άποψή μου είναι ότι οι άνθρωποι που ζητάνε βοήθεια δεν χρειάζεται να γνωρίζουν όλα αυτά. Χρειάζονται έναν ειδικό που γνωρίζει όλες τις προσεγγίσεις και εφαρμόζει την ιδανικότερη για κάθε περίπτωση. Ο ιδανικός ειδικός ψυχικής υγείας είναι ένας Σύμβουλος Συνθετικής Ψυχολογίας

Για αυτό τον λόγο το κέντρο μας προσφέρει Συνθετική Ψυχολογική εκπαίδευση συμβούλων ψυχικής υγείας  με τις πιο σύγχρονες και πρωτοποριακές βιωματικές μαθησιακές μεθόδους που βασίζονται στις μελέτες μας για την εκπαίδευση του μέλλοντος.


Συγγραφέας - Βιβλιογραφία - Συνδεσμοι

Συγγραφή: Αργύρης Σ. Μάρδας, Πρ. Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων

 • https://emoducation.com/psixikis-igias/

Συγγραφέας: Αργύρης Σ. Μάρδας

Προσωποκεντρική προσέγγιση 8
Δημιουργός της Expansion Method, Εμπνευστής του Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων και βασικός εισηγητής του, Συγγραφέας με έντονη φιλανθρωπική δράση.

Το ήξερες ότι αγοράζοντας προγράμματα από το κέντρο μας ενισχύεις 100% τις φιλανθρωπικές κοινωνικές μας δράσεις;

Γνώρισε την Συναισθηματική μας Εκπαίδευση για όλους!

Σε εμάς είσαι πάντα πρώτη/ος

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου πρώτη/ος για τα νέα μας!

Layer 1
Σύνδεση Κατηγορίες
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο emoducation.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.