Με απλά λόγια:

Τι είναι η Ψυχανάλυση ή Ψυχοδυναμική προσέγγιση

Γνωρίστε όλες τις ψυχολογικές προσεγγίσεις σε ένα σημείο για να επιλέξετε καλύτερα την θεραπευτική προσέγγιση που σας ταιριάζει.

Ψυχανάλυση ή Ψυχοδυναμική προσέγγιση 7

Όλοι χρειαζόμαστε κάποια στιγμή στη ζωή μας έναν ειδικό να μας ακούσει και να μας βοηθήσει στα ψυχικά θέματα που μας απασχολούν. Αυτό διαπίστωσα και εγώ πριν από χρόνια όταν άρχισα να ψάχνω τον εαυτό μου και να αναζητώ τρόπους να νιώσω λίγο καλύτερα. Δεν το έκανα από χόμπι, είχα πραγματική ανάγκη να βελτιώσω τα συναισθήματα που κρατούσα μέσα μου και με καθήλωναν.

Μετά από πολλή έρευνα, βρέθηκα μπροστά σε ένα περίπλοκο τοπίο με διαφορετικές ψυχολογικές προσεγγίσεις που η κάθε μία από αυτές οδηγούσαν σε εντελώς διαφορετικούς δρόμους. Για να λάβω την βοήθεια που τόσο χρειαζόμουν έπρεπε να επιλέξω έναν από αυτούς. Και το παράδοξο; Ήταν δική μου δουλειά να γνωρίσω αυτές τις προσεγγίσεις και να καταλήξω σε αυτή που θα ταίριαζε καλύτερα  στους ψυχολογικούς στόχους που είχα βάλει. Να αρχίσω δηλαδή να ψάχνω την ώρα που όλο το σύστημά μου κατέρρεε. Ξόδεψα πολύ χρόνο αναζητώντας πληροφορίες, έμαθα για τις προσεγγίσεις και σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι χρήσιμες και σε κάποιο άλλο που περνάει τα ίδια.

Άρχισα να καταγράφω ότι έμαθα, όσο πιο κατανοητά μπορώ, λέγοντας πάντα και την άποψή μου: Όλες οι προσεγγίσεις προσφέρουν απτά και ξεκάθαρα αποτελέσματα που έχουμε ανάγκη στην ζωή μας για να νοιώσουμε καλά. Η καλύτερη για εμένα προσέγγιση είναι η συνθετική, η οποία συνδυάζει στοιχεία από όλες τις προσεγγίσεις και εφαρμόζει τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία, χωρίς να χρειάζεται εγώ, ο θεραπευόμενος, να κάνω ολόκληρη μελέτη, ειδικά όταν χρειάζομαι βοήθεια.


Ψυχανάλυση ή Ψυχοδυναμική προσέγγιση


Η ψυχοδυναμική προσέγγιση είναι η εξέλιξη της Ψυχαναλυτικής προσέγγισης του Φρόιντ που μελετά την ανθρώπινη συμπεριφορά και το πώς τα συναισθήματα μπορούν να σχετίζονται με την εμπειρία της πρώιμης παιδικής ηλικίας. Ενδιαφέρεται για το τι κάνει τον άνθρωπο να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί (σχέση μεταξύ συνειδητού και ασυνείδητου). Είναι μια προσέγγιση που απαιτεί χρόνο.

Στόχος της είναι να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε επίγνωση , να κατανοήσουμε τους λόγους των προβλημάτων μας και να αποκτήσουμε την ικανότητα να τα αντιμετωπίζουμε διεξοδικά στο παρόν και στο μέλλον.

Προκειμένου να συντελεστεί αυτή η διεργασία, ο σύμβουλος πρέπει να είναι ικανός να προσφέρει ένα περιβάλλον σταθερό και ασφαλές στον θεραπευόμενο για να μπορέσει να εκφράσει με ασφάλεια τις φαντασιώσεις και τις πεποιθήσεις πόνου ή ντροπής του.

Τα κυριότερα στοιχεία που διακρίνουν την ψυχοδυναμική προσέγγιση είναι:

 1. Πιστεύει ότι όλες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα προέρχονται από τις εμπειρίες της παιδικής μας ηλικίας.
 2. Πιστεύει ότι μπορεί να μην έχουμε συνειδητή επίγνωση των αληθινών κινήτρων που βρίσκονται πίσω από τις πράξεις μας.
 3. Χρησιμοποιεί την Μεταβίβαση (το φαινόμενο όπου ένα άτομο ανακατευθύνει τα συναισθήματα ή τις επιθυμίες που αφορούν ένα άτομο, σε ένα άλλο).
 4. Χρησιμοποιεί τον ελεύθερο συνειρμό (το άτομο σκέφτεται ελεύθερα ένα θέμα χωρίς περιορισμούς ορμώμενο από μια εικόνα, μια λέξη, μια σκέψη, κ.ά.)

Προσπαθεί να φέρει το ασυνείδητο στο συνειδητό και να το αντιμετωπίσει ανοιχτά.


+ Θετικά

 1. Από τις πιο σταθερές (και παλαιότερες) προσεγγίσεις. Αποτελεί εγγύηση για τα θεραπευτικά της αποτελέσματα.
 2. Αναλύουμε μοτίβα και συμπεριφορές του παρελθόντος για να κατανοήσουμε πώς και γιατί λειτουργούμε έτσι σήμερα.
 3. Βοηθά να κατανοήσουμε εις βάθος τα κίνητρά μας και τον εσωτερικό μας κόσμο.
 4. Εξελίσσει αυτόματα την αυτογνωσία και την ενσυναίσθηση.
 5. Ιδανική αν είσαστε εξωστρεφής και σας αρέσει να εκφράζεστε.

– Αρνητικά

 1. Μακροχρόνια. Απαιτεί πολύ χρόνο για να δώσει αποτελέσματα. Μην βιάζεστε με αυτή την προσέγγιση.
 2. Ίσως να μην ταιριάζει τόσο πολύ σε ανθρώπους εσωστρεφείς.
 3. Βοηθά να κατανοήσεις το παρελθόν, αλλά δεν εστιάζει στο παρόν.

Η Άποψή μου.

Χωρίς την Ψυχανάλυση και τον Φρόιντ σίγουρα η ψυχολογία θα ήταν κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι σήμερα. Αν είσαι άνθρωπος που σου αρέσει να μιλάς, να εκφράζεσαι, να μοιράζεσαι τις εμπειρίες του και να στοχάζεσαι, είναι ιδανική για εσένα.

Αν είσαι όμως άνθρωπος που θέλει αποτελέσματα που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά σου ίσως να μην είναι αυτό που ψάχνεις.

Τέλος, η άποψή μου είναι ότι οι άνθρωποι που ζητάνε βοήθεια δεν χρειάζεται να γνωρίζουν όλα αυτά. Χρειάζονται έναν ειδικό που γνωρίζει όλες τις προσεγγίσεις και εφαρμόζει την ιδανικότερη για κάθε περίπτωση. Ο ιδανικός ειδικός ψυχικής υγείας είναι ένας Σύμβουλος Συνθετικής Ψυχολογίας

Για αυτό τον λόγο το κέντρο μας προσφέρει Συνθετική Ψυχολογική εκπαίδευση συμβούλων ψυχικής υγείας  με τις πιο σύγχρονες και πρωτοποριακές βιωματικές μαθησιακές μεθόδους που βασίζονται στις μελέτες μας για την εκπαίδευση του μέλλοντος.


Συγγραφέας - Βιβλιογραφία - Συνδεσμοι

Συγγραφή: Αργύρης Σ. Μάρδας, Πρ. Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων

 • https://emoducation.com/psixikis-igias/

Συγγραφέας: Αργύρης Σ. Μάρδας

Ψυχανάλυση ή Ψυχοδυναμική προσέγγιση 8
Δημιουργός της Expansion Method, Εμπνευστής του Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων και βασικός εισηγητής του, Συγγραφέας με έντονη φιλανθρωπική δράση.

Το ήξερες ότι αγοράζοντας προγράμματα από το κέντρο μας ενισχύεις 100% τις φιλανθρωπικές κοινωνικές μας δράσεις;

Γνώρισε την Συναισθηματική μας Εκπαίδευση για όλους!

Σε εμάς είσαι πάντα πρώτη/ος

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου πρώτη/ος για τα νέα μας!

Layer 1
Σύνδεση Κατηγορίες
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο emoducation.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.