Σε κοινωνίες με υψηλότερο EQ έχουμε λιγότερα περιστατικά Covid 19

Ο καθηγητής Χρήστος Μακρίδης από το πανεπιστήμιο της Μασσαχουσέττης και ο Cary Wu από το πανεπιστήμιο York του Τορόντο αναλύουν την έρευνα που έκαναν σε 2700 άτομα στην Αμερική.

Social distancing
Photo by United Nations COVID-19 Response on Unsplash

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποδείχθηκε ότι ήταν ελλιπείς στη διαχείριση της πανδημίας που πλήττει αυτή τη στιγμή την ανθρωπότητα. Ανάμεσα σε όλα τα κράτη της γης αυτή τη στιγμή παρατηρείται ότι εμφανίζουν το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων. 

Παρόλα αυτά όμως παρατηρείται ότι τα αποτελέσματα της πανδημίας covid -19 δεν διαμοιράζονται ομοιόμορφα σε όλη την έκταση της χώρας. Παρατηρείται ότι υπάρχουν κοινωνίες που διαχειρίζονται την πανδημία καλύτερα από κάποιες άλλες. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν εντοπίζουν ότι η διαφορά βρίσκεται σε κάποιους παράγοντες όπως η πυκνότητα του πληθυσμού, η ικανότητα υγειονομικής περίθαλψης και η υποστήριξη της χρήσης μάσκας και διατήρηση απόστασης από το επίσημο κράτος όμως το βασικότερο εύρημα των τελευταίων ερευνών είναι ότι αποδεικνύεται ότι οι κοινωνίες όπου τα μέλη τους εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο , κοινωνίες με ισχυρούς δεσμούς που τα μέλη αλληλεπιδρούν και αλληλοστηρίζονται έχουν λιγότερα κρούσματα από τον ιό και λιγότερους θανάτους . 

Την έρευνα διενήργησαν ο Χρήστος Μακρίδης απο το πανεπιστήμιο της Μασσαχουσέττης και ο Cary Wu από το πανεπιστήμιο York του Τορόντο. Η έρευνα έγινε σε 2700 άτομα από διάφορες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών αντιπροσωπεύοντας έτσι διάφορες κοινωνίες με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τα στοιχεία τους για τις μολύνσεις απο τον ιό και τους θανάτους που προκλήθηκαν από αυτόν προήλθαν από την αναφορά για το θέμα του πανεπιστημίου Johns Hopkins που ασχολείται με τον εντοπισμό του ιού. Χρησιμοποίησαν μεταβλητές όπως οι σταθερές οικογενειακές δομές, η εμπιστοσύνη των ατόμων στα κοινωνικά ιδρύματα , την τάση να προσφέρουν εθελοντική εργασία στην κοινότητα και την τάση βοήθειας προς τους γειτόνους τους . Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του δείγματος ήταν η φυλετική σύνθεση μιας κοινότητας , η μέση ηλικία , το επίπεδο εκπαίδευσης  το εισόδημα και η πληθυσμιακή πυκνότητα της κοινότητας . Τέλος ένα άλλο δημογραφικό χαρακτηριστικό που εξετάστηκε ήταν το αστικό ή αγροτικό περιβάλλον της κοινότητας .

Λόγω αυτών των παραγόντων, διαπίστωσαν ότι οι κοινότητες με υψηλότερο κοινωνικό στάτους  είχαν χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης και θανάτου από τον ιό. Συγκεκριμένα, οι κομητείες στο κορυφαίο 25% του κοινωνικού στάτους είχαν σχεδόν 18% λιγότερες περιπτώσεις COVID-19 και 5,3% λιγότερους θανάτους από COVID-19 ανά 100.000 άτομα από ό, τι στο 25%. Ο Μακρίδης πιστεύει ότι υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο αυτό μπορεί να συμβαίνει.

«Άτομα που εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο και σέβονται ο ένας τον άλλο πιθανότατα θα τηρούν  καλύτερες συνθήκες υγιεινής ακολουθούν τους κανόνες και δεν θέτουν τον εαυτό τους και τους άλλους σε περιττούς κινδύνους.», λέει. 

Πως λοιπόν το κοινωνικό επίπεδο ή το EQ βοηθά; 

Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν λοιπόν ότι κοινωνίες με με χαμηλότερο εισόδημα συμπεριφέρονταν με μεγαλύτερη σοβαρότητα απέναντι στα μέτρα εξάπλωσης του ιού απο ότι πιο εύπορες κοινωνίες πιθανώς επειδή οι πλουσιότεροι έχουν καλύτερη περίθαλψη (ιδιωτική) , καλύτερης ποιότητας τρόφιμα και επίσης τη δυνατότητα να εργάζονται διαδικτυακά . 

Παρατηρείται ότι στις πυκνοκατοικημένες περιοχές όπου υπάρχουν νόρμες που ενισχύουν την αγάπη για το συνάνθρωπο αντιμετωπίζεται καλύτερα η εξάπλωση του ιού απο ότι στις αραιοκατοικημένες περιοχές . Οι άνθρωποι φροντίζουν με σεβασμό τον εαυτό τους αλλά και τους συνανθρώπους τους ίσως γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι έτσι αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης μια βασική δεξιότητα της Συναισθηματικής Νοημοσύνης EQ (ενσυναίσθηση). 

Προσπαθώντας να διερευνήσουν ποιοι παράγοντες είναι σημαντικοί για την αντιμετώπιση του ιού σε μια κοινωνία ομαδοποιήσαν τις δημογραφικές μεταβλητές:

  • ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί ,
  • διαθέσιμη υγειονομική περίθαλψη ,
  • συμμετοχή στα κοινά ( ψηφοφορία , εθελοντισμός)
  • συλλογική αποτελεσματικότητα όπως συμμετοχή σε κοινωνικές ομάδες βοήθειας των υπόλοιπων μελών της κοινότητας . 

Αν και είναι γνωστό ότι για την μη εξάπλωση του ιού παίζουν σημαντικό ρόλο οι δημόσιες υποδομές για την υγεία που υπάρχουν σε μια κοινότητα τελικά εκείνο που είναι πιο σημαντικό εκτός απο τους ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς είναι η ικανότητα μιας κοινωνίας να τάσσεται σε ένα κοινό σκοπό .  Σε περιόδους κρίσεων στις κοινωνίες εκείνος ο παράγοντας που είναι πιο σημαντικός τελικά είναι οι ισχυροί κοινωνικοί κανόνες που κάνουν τα μέλη μιας κοινωνίας να λειτουργούν με εμπιστοσύνη με όραμα και αλληλοστήριξη . 

Προστατεύοντας την κοινωνία μας σε μελλοντικές κρίσεις

Για να μπορούν λοιπόν οι κοινωνίες να αντιμετωπίσουν μελλοντικές κρίσεις θα πρέπει να ενισχύσουν τις κοινωνικές νόρμες που συνιστούν αλληλοβοήθεια και επικοινωνία των μελών μιας κοινωνίας. Αν και είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περίοδο lockdown, το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα Βελτίωσης Συναισθηματικής Νοημοσύνης όπου φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα μέσα σε 4 μόλις συναντήσεις.

Μπορεί η απομόνωση να εμποδίζει την εξάπλωση του ιού αλλά αυτή η απομόνωση δημιουργεί στις κοινωνίες πολύ σημαντικά άλλα προβλήματα όπως απομόνωση εξαφάνιση των κοινωνικών αξιών και βέβαια τεράστια οικονομικά προβλήματα. Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν αν έχουμε μια κοινωνία με ισχυρές δομές όπου όλα τα μέλη της έχουν

  • όραμα,
  • αυτογνωσία ευελιξία,
  • προσαρμοστικότητα ,
  • μπορούν να αναλύουν και να ερμηνεύουν τα συναισθήματά τους ,
  • μπορούν συναισθάνονται με το συνάνθρωπο τους

όλες οι δεξιότητες της Συναισθηματικής Νοημοσύνης, τότε θα έχουμε μια κοινωνία δυνατή που μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία οποιαδήποτε πανδημία και οποιαδήποτε κρίση. 

Συγγραφέας - Βιβλιογραφία - Συνδεσμοι

Μετάφραση – Διασκευή: Θεοδώρα Γκέλη, εκπαιδευτικός, ιδρυτικό μέλος Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων.

Πρόσφατα άρθρα

Layer 1
Σύνδεση Κατηγορίες
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο emoducation.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.