Η Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση βοηθά στην πρόληψη του εκφοβισμού

Η εμπειρία του εκφοβισμού στο σχολείο μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία, την ευημερία και τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα ενός μαθητή.

Η Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση βοηθά στην πρόληψη του εκφοβισμού 7

Σύμφωνα με την Έρευνα Επικίνδυνης Συμπεριφοράς Νέων του CDC (Αμερικής), το 2017, το 19% των μαθητών γυμνασίου των ΗΠΑ υπέστη εκφοβισμό στο σχολείο και το 6,7% δεν πήγε σχολείο τουλάχιστον μία ημέρα τις τελευταίες 30 ημέρες επειδή ανησυχούσε για την ασφάλεια του. Ωστόσο, η δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού σχολικού κλίματος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του εκφοβισμού. Μια προσέγγιση για τη δημιουργία ασφαλούς και υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος είναι η εφαρμογή της Κοινωνικής Συναισθηματικής Μάθησης (SEL), μια πολλά υποσχόμενη διαδικασία με στόχο την ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών, της σχολικής διασύνδεσης και των ακαδημαϊκών επιτευγμάτων – ειδικά στην νηπιαγωγείο και το  δημοτικό, όπου τα παιδιά μαθαίνουν δεξιότητες και κοινωνικούς κανόνες.


Οι Συνεργάτες του κέντρου μας, το Collaborative for Academic, Social and Emotional Learning (CASEL) ανέπτυξε ένα πλαίσιο με πέντε βασικές κοινωνικές και συναισθηματικές ικανότητες που μπορούν να προωθηθούν μέσω του SEL:

• Αυτογνωσία: η επίγνωση των συναισθημάτων, των σκέψεων, των δυνατοτήτων και των περιορισμών κάποιου.

• Αυτοδιαχείριση: η ικανότητα να ρυθμίζει κάποιος τα συναισθήματα και τις πράξεις του, να διαχειρίζεται το άγχος, τις παρορμήσεις και τα κίνητρα του, να θέτει και να επιτυγχάνει τους στόχους του.

• Κοινωνική επίγνωση: η ικανότητα κατανόησης των άλλων, η ύπαρξη  ενσυναίσθησης  και η κατανόηση των κοινωνικών κανόνων.

• Δεξιότητες σχέσεων: η επικοινωνία, η διεκδίκηση, η αποφυγή συγκρούσεων και η επίλυση προβλημάτων.

• Υπεύθυνη λήψη αποφάσεων: η ικανότητα να κάνει κάποιος εποικοδομητικές και  σωστές επιλογές σε ό,τι αφορά την προσωπική συμπεριφορά και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Μια αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων SEL στα σχολεία έδειξε ότι επηρέασαν θετικά τις συναισθηματικές ικανότητες και τις κοινωνικές συμπεριφορές των μαθητών και βελτίωσαν τις ακαδημαϊκές επιδόσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα σχολεία που εφαρμόζουν προγράμματα ολοκληρωμένης πρόληψης, συμπεριλαμβανομένου του SEL, παρουσίασαν μειωμένη βία. Το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων με την 2η Δράση Κοινωνικής Ενδυνάμωσης παρέχει στρατηγικές για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος μάθησης και τη αυτοδιαχείριση των τάξεων για την πρόληψη του εκφοβισμού.


Το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων με την 2η Δράση Κοινωνικής Ενδυνάμωσης διαθέτει πολλά μέσα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι δάσκαλοι, οι γονείς και οι φροντιστές για να βοηθήσουν στην ενίσχυση των θετικών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των νέων, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών για την υποστήριξη παιδιών με Αναπηρίες και Ειδικές Ανάγκες. Η σημασία διδασκαλίας κοινωνικών δεξιοτήτων σε παιδιά και εφήβους κρίνεται απαραίτητη και όλοι πρέπει να δεσμευτούν ηθικά για την καταπολέμηση και την πρόληψη του εκφοβισμού.

Συγγραφέας - Βιβλιογραφία - Συνδεσμοι

Μετάφραση διασκευή: Γιούλα Κουβατσέα, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Κοινωνικής Συναισθηματικής Μάθησης.

  1. Βασισμένο πάνω στο StopBullying.gov Ed Board,

Συγγραφέας: YoulaK

Η Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση βοηθά στην πρόληψη του εκφοβισμού 8
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Expansion Therapy Certification. Υπεύθυνη του προγράμματος "Τουρισμός Ευεξίας" του Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων.

Το ήξερες ότι αγοράζοντας προγράμματα από το κέντρο μας ενισχύεις 100% τις φιλανθρωπικές κοινωνικές μας δράσεις;

Γνώρισε την Συναισθηματική μας Εκπαίδευση για όλους!

Σε εμάς είσαι πάντα πρώτη/ος

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου πρώτη/ος για τα νέα μας!

Layer 1
Σύνδεση Κατηγορίες
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο emoducation.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.