Have a question?
Message sent Κλείστο.

Στρεσάρεσαι από τις αρνητικές ειδήσεις; Ο διαλογισμός βοηθάει!

Σύμφωνα με νέα έρευνα, σύντομοι διαλογισμοί μπορούν να μειώσουν το άγχος ανάγνωσης ειδήσεων.

Στρεσάρεσαι από τις αρνητικές ειδήσεις; Ο διαλογισμός βοηθάει! 1

Για πολλούς από εμάς, η πανδημία του κορονοϊού μας έχει κάνει φανατικούς των ειδήσεων. Αυτό όμως έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ πιο αγχωτικό από το συνηθισμένο.  Όταν ακούμε ειδήσεις για νέες μεταλλάξεις, για νέες οδηγίες από ειδικούς ή και περιοχές όπου έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, μπορεί να διαπιστώσουμε ότι έχουμε εξαντληθεί ή ότι έχει χειροτερεύσει η διάθεσή μας για το υπόλοιπο της ημέρας.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Research, ο διαλογισμός (mindfulness) μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ώς θεραπεία γιατι βοηθά στην μείωση του άγχους από τον κύκλο ειδήσεων. Και αυτό δεν χρειάζεται να αλλάξουμε δραματικά τη ρουτίνας μας – μόλις 10 λεπτά διαλογισμού την ημέρα μπορεί να είναι ευεργετικά.

Τον Μάιο του 2020, οι ερευνητές στρατολόγησαν συμμετέχοντες, οι οποίοι βρίσκονταν κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, για να συμμετάσχουν σε ένα 10ήμερο challenge διαλογισμού mindfulness. Ζητήθηκε από 32 άτομα να κάνουν διαλογισμό για τουλάχιστον 10 λεπτά την ημέρα από μια εφαρμογή στο κινητό τους. Είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ποιους διαλογισμούς να κάνουν και μπορούσαν να διαλογιστούν για περισσότερο από 10 λεπτά, αν το επέλεγαν.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν τα συναισθήματά τους, τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους από την επαφή τους με τις ειδήσεις σχετικά με τον COVID-19 στην αρχή και στο τέλος της μελέτης. Επίσης λάμβαναν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, στα οποία ανέφεραν πώς αισθάνονταν και αν είχαν πρόσφατα ακούσει ή παρακολουθήσει ειδήσεις για τον COVID-19.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που συμμετείχαν στον διαλογισμό ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα θετικών συναισθημάτων, τόσο στο τέλος της μελέτης όσο και κατά τη διάρκεια των καθημερινών αξιολογήσεων. Επιπλέον, ο διαλογισμός φάνηκε να μετριάζει τις αρνητικές επιπτώσεις της ακρόασης ειδήσεων για τον COVID-19. Αντίθετα, οι συμμετέχοντες που δεν έκαναν διαλογισμό ανέφεραν υψηλότερο άγχος και στρες και αρνητικά συναισθήματα όταν γνώριζαν μια νέα είδηση σχετικά με την πανδημία. 

Γιατί όμως ο διαλογισμός βοηθάει να αντιμετωζουμε τις αρνητικές ειδήσεις; 

Αν και η μελέτη δεν το μέτρησε άμεσα, η επικεφαλής συγγραφέας Τζούλια Καμ, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι και πλήρες μέλος του Hotchkiss Brain Institute, προτείνει δύο πιθανές εξηγήσεις. 

  1. Ο Διαλογισμός μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά μας να χαλιναγωγούμε τις συναισθηματικές και φυσιολογικές μας αντιδράσεις σε στρεσογόνους παράγοντες. Έτσι και στις ειδήσεις, βοηθάει να μη πυροδοτηθεί το σύστημα μάχης ή φυγής. 
  2. Ο Διαλογισμός μπορεί να μας βοηθήσει να ανακάμψουμε από τους στρεσογόνους παράγοντες πιο γρήγορα – έτσι το σύστημα συναισθηματικής μας απόκρισης ηρεμεί πιο εύκολα μετά από αρνητικές ειδήσεις.

Εάν όμως αισθάνεστε ιδιαίτερα εκνευρισμένοι ή τρομοκρατημένοι λόγω της δύσκολής αυτής εποχής, το να μα σας λέει κάποιος να αφιερώσετε χρόνο για διαλογισμό μπορεί να φαίνεται πιο εύκολο να το πείτε παρά να το κάνετε. Η Καμ εξηγεί ότι οι σύντομοι διαλογισμοί μπορεί να είναι μια καλή ιδέα, ειδικά αν είστε αχάρια/ος. Ο Διαλογισμός έχει να κάνει με την εξάσκηση: Το μυαλό σας μπορεί να περιπλανιέται πιο συχνά στην αρχή, αλλά με τον καιρό γίνεται ευκολότερο να επαναφέρετε τη σκέψη σας στην παρούσα στιγμή.

Με άλλα λόγια, δεν θα γίνεις ειδικός διαλογισμού από τη μια μέρα στην άλλη. Αντίθετα, οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι «ακόμη και σύντομες περιόδους καθημερινής πρακτικής διαλογισμού έχουν την ικανότητα να βελτιώσουν τη [συναισθηματική] εμπειρία μας εν μέσω της πανδημίας COVID-19».

Μετάφραση, Επεξεργασία, Προσαρμογή: Αργύρης Σ. Μάρδας, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης

  1. Μελέτη: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00426-021-01550-1
  2. Εμπνευσμένο από το άρθρο του Greater Good Magazine.
Layer 1
Σύνδεση Κατηγορίες
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο emoducation.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.