Τι είναι η Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση SEL

Φαντάσου να γνωρίζεις όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να βελτιώνεις εσύ, μόνος σου, την δική σου ζωή…

Τι είναι η Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση SEL 5

Θα μπω απευθείας στο ψητό δίνοντας έναν απλό και κατανοητό ορισμό για το τι είναι η Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση. 

Τι είναι η Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση SEL;

Η Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση είναι η εκπαίδευση που σε βοηθά θα έχεις καλύτερη αυτογνωσία, διαχείριση συναισθημάτων και επικοινωνία, επίτευξη θετικών στόχων, ενσυναίσθηση, κοινωνικές δεξιότητες και δεξιότητες ηγεσίας αλλά και κριτική σκέψη. Όλα όσα χρειάζεσαι δηλαδή για μια ευτυχισμένη και ψυχικά υγιή ζωή.

Τι είναι η Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση SEL 6Είμαι ο Αργύρης Σ. Μάρδας και ασχολούμαι από το 2009 αποκλειστικά με την προσωπική ανάπτυξη και συναισθηματική βελτίωση. Σε αυτό το άρθρο θα σας μιλήσω για την SEL (κοινωνική συναισθηματική μάθηση – social emotional learning), γιατί κυρίως προσφέρετε στα παιδιά και γιατί είναι απαραίτητη για του ενήλικες. 


H SEL στα παιδιά

Τα παιδιά δεν γεννιούνται γνωρίζοντας πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, να τα πηγαίνουν καλά με άλλους ανθρώπους ή να αντιμετωπίζουν το άγχος, όποτε το νιώσουν. Αν έχετε βιώσει ποτέ ξέσπασμα θυμού ενός μικρού παιδιού στη μέση ενός σουπερ μάρκετ, μπορείτε να ταυτιστείτε!

Αλλά τα συναισθήματα και το άγχος είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής και είναι σημαντικό να αναπτύξουμε δεξιότητες που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις. Εδώ μπαίνει η κοινωνική συναισθηματική μάθηση (SEL).

Η SEL βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν τις γνώσεις, τη στάση και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματα, να αναπτύξουν ενσυναίσθηση για τους άλλους, να θέσουν και να επιτύχουν στόχους, να λάβουν υπεύθυνες αποφάσεις και να διατηρήσουν υγιείς σχέσεις.

Ένας Πιστοποιημένος Σύμβουλος Κοινωνικής Συναισθηματικής Μάθησης μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά μας να εξελιχθούν σε ευτυχισμένους, θετικούς, υπεύθυνους και συνειδητοποιημένους ενήλικες.


Η SEL στου Ενήλικες

Η SEL στους ενήλικες είναι μια διαφορετική υπόθεση. Ενώ λογικά θα μπορούσε να εφαρμοστεί εξίσου καλά και σε ενήλικες αυτό δεν είναι τόσο επιτυχές. Γιατί όμως;

Φανταστείτε ένα παιδί που μαζί με τα μαθηματικά, την ιστορία και την γεωγραφία, μαθαίνει στο σχολείο του και πώς να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, που είναι ένας από τους 5 βασικούς δείκτες της SEL. Μεγαλώνοντας, όταν βιώσει ένα χωρισμό ή μια αποτυχία, θα μπορεί με σχετική ευκολία να αντεπεξέλθει και να αντιμετωπίσει την κατάσταση επιτυχώς.

Φαντάσου τώρα το ίδιο παιδί χωρίς την συναισθηματική εκπαίδευση. Αυτό το παιδί, μεγαλωμένο, είμαι εγώ και εσύ. Μέχρι τώρα που διαβάζεις αυτό το κείμενο, έχεις ζήσει εκατοντάδες αποτυχίες, δεκάδες χωρισμούς, χιλιάδες απογοητεύσεις. Και κάθε μια από αυτές δεν τις διαχειρίστηκες γιατί δεν γνωρίζεις πως. Κάποια στιγμή, διαπίστωσες ότι κουβαλάς πολύ πόνο, απογοήτευση μέσα σου και προσπάθησες να κάνεις κάτι για αυτό. Σωστά; Αλλιώς δεν θα διάβαζες αυτό το άρθρο.

Εσύ και εγώ, ως ενήλικες πρέπει πρώτα να θεραπεύσουμε τον πόνο, την απογοήτευση ή τον θυμό που μαζέψαμε στην ζωή μας μέχρι τώρα και ταυτόχρονα να μάθουμε νέους τρόπους για να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας.

Μόνο λοιπόν συνδυαστικά με θεραπεία μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα οφέλη η Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση στους Ενήλικες.

Τι είναι η Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση SEL 7Ένας Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, εκπαιδευμένος στην SEL και στην Expansion Therapy θα μπορεί να προσφέρει αυτή την ολιστική βοήθεια που χρειαζόμαστε και θα βοηθήσει να ζήσουμε μια ζωή ευτυχισμένη. Θα εφαρμόζει την θεραπεία τραύματος Expansion therapy όποτε υπάρχει τραύμα ή περιορισμός και θα εκπαιδεύει στα νέα, θετικά εργαλεία Κοινωνικής Συναισθηματικής Μάθησης που θα μας κάνουν να μπορούμε να μην συσσωρεύουμε νέα τραύματα στο μέλλον μας.


Επίλογος

Τι είναι η Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση SEL
Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Η Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση είναι απαραίτητη για την σύγχρονη ζωή γιατί παρέχει ουσιαστικές, μετρήσιμες και βιώσιμες βελτιώσεις στην ζωή μας, την εποχή που το χρειαζόμαστε περισσότερο, παρακάμπτοντας μακροχρόνιες διαδικασίες. Η SEL σε ενήλικες ανθίζει όταν συνδυάζεται με θεραπεία τραύματος για να διορθώσουμε πρώτα ό,τι έχουμε κάνει λάθος, και στην συνέχεια να εκπαιδευτούμε σε νέες θετικές συνήθειες.

Η SEL στα παιδιά είναι η πραγματική λύση στα περισσότερα ψυχικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως ενήλικες σήμερα. Κατά την προσωπική μου άποψη, είναι εγκληματική η απουσία της από το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Κοστίζει πολύ περισσότερο να φτιάξεις ότι έχεις χαλάσει παρά να μάθεις τρόπους να μη χαλάς εξ αρχής. Για αυτό ο βασικός σκοπός του Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων είναι η προσφορά Συναισθηματικής Κοινωνικής Μάθησης σε όλους.

Συγγραφέας - Βιβλιογραφία - Συνδεσμοι

Γνώρισε την Συναισθηματική μας Εκπαίδευση για όλους!

Σε εμάς είσαι πάντα πρώτη/ος

Κάνε εγγραφή και ενημερώσου πρώτη/ος για τα Challenges!

Layer 1
Σύνδεση Κατηγορίες
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο emoducation.com, αποδέχεστε τη χρήση cookies.